L’alcalde de Torrevella, Eduardo Dolón, juntament amb el vicepresident del Patronat d’Havaneres, José Antonio Quesada, ha presentat la que serà l’edició més atípica del Certamen Internacional d’Havaneres i Polifonia de Torrevella que, finalment, sí que podrà celebrar la seua 66a edició. Ho farà, com sempre, en l’històric recinte de les Eres de la Sal, però en nou horari -a les 22.30h en lloc de les 23.00h com venia ocorrent- i concentrat en quatre vetlades que tindran lloc del 22 al 25 de juliol.

Eduardo Dolón ha posat l’èmfasi en el fet que, malgrat totes les dificultats, mesures higienicosanitàries i la urgència de temps, s’ha aconseguit plantejar un gran programa per a aquest Certamen que, si bé no serà de competició, sí que es presenta com un tribut a l’Havanera, senyal d’identitat de la tradició musical de Torrevella. No és la primera vegada que el Certamen se celebra fora de concurs. En el XXV aniversari ja es va optar per l’exhibició, encara que aleshores va ser per altres motius. “Un Certamen diferent, singular i atípic per a un moment històric -ha dit el també president del Patronat- en el qual pretenem no tallar aqueix vincle que any rere any ens uneix amb la nostra essència, però lògicament adaptat a les circumstàncies actuals”. A més, el desenvolupament del Certamen també contribuirà al foment de l’activitat econòmica de la ciutat, ja que amb ell es generen estímuls positius per als sectors turístic, comercial i hostaler, entre altres.

En aquesta ocasió seran quatre corals -en cap cas de més de 25 components i separades en el Tornaveu per una distància de 1,5-2 metres-, deu solistes acompanyats al piano i l’Orquestra Simfònica de Torrevella les que òmpliguen de contingut la programació.

El dimecres 22 a les 22.30h començarà el Certamen amb l’actuació de l’Orfeó de Torrevieja i li seguirà el Cor de Joves de Madrid, agrupació que ha obtingut el premi del públic en 2 ocasions (2016 i 2019), així com Premi Nacional Ciutat de Torrevella en la passada edició.

Les vetlades del dijous i divendres tindran similar format: una primera part de cantants guanyadors i finalistes del Concurs Internacional d’Havaneres per a Solistes de Torrevella i una actuació coral.

D’aquesta manera, el dia 23 actuaran les sopranos Pepa Maciá i María Maciá (aquesta última, guanyadora del 1r Certamen de Solistes) i el baríton Pablo López, qui també va ser guanyador del Certamen. Estaran acompanyats al piano per Selena Cancino. L’actuació coral serà a càrrec del Cor de Cambra Ad libitum de l’Escola Coral de Quart de Poblet, destacat pel Jurat atorgant-li l’Esment d’Honor en l’edició de 2016.

Ja el divendres 24, actuaran les sopranos guanyadora del Certamen Lucca Espinosa i Mireia Dolç i el tenor José Manuel Delicado. L’acompanyament a piano serà a càrrec de Jorge Carrasco. Tancarà la vetlada el Cor Vokal Ars, premiats en la 57a edició.

El Certamen es clausurarà el dissabte 25 amb una gran gala de solistes lírics torrevejenses i l’Orquestra Simfònica de Torrevella. D’aquesta manera les sopranos, Cora Sánchez i Concepción Pérez-Boj i els tenors Francisco Moreno i Alberto Ballesta s’aniran alternant per a aquest tancament tan especial del Certamen.

Quant a les mesures higienicosanitàries, destacar que serà obligatori l’ús de la màscara per part de tot el públic i personal des del mateix moment en el qual accedisquen a les Eres de la Sal, on a més se’ls prendrà la temperatura i, en cas d’estar per damunt dels paràmetres normals, no se li permetrà l’accés. Hi haurà gel hidroalcohólico per a la desinfecció de mans, així com informació per megafonia per a evitar concentracions i es marcaran direccions de trànsit en el recinte. Se suprimeix, a més, el descans en el transcurs de les vetlades, la duració de les quals s’estima pròxima als 80 minuts.

A més hi ha hagut que reduir al 75% l’aforament del pati de butaques i solament podran accedir entorn de 720 persones, de les quals al voltant de 300 són abonats. Per a compensar aquesta falta d’aforament, el Certamen es retransmetrà en directe a través de la Web del Patronat www.habaneras.org, i també per Televisió Torrevella i Televisió Vega Baixa. Així mateix es gravaran íntegres les quatre vetlades per a elaborar un programa especial que s’emetrà per Televisió Espanyola a través de la 2 i el seu Canal Internacional. A més, com a novetat, el Certamen tornarà a estar presentat per Carolina Casado, qui ja el conduïra durant 7 anys, entre 2009 i 2015.

Apuntar també que la venda d’entrades i abonaments es durà a terme fins al 21 de juliol en les oficines del Patronat. A partir del dia 22, es realitzarà en la taquilla de la Plaça Miguel Hernández. Hi ha l’opció també de reservar telefònicament les localitats. Els horaris d’obertura i preus poden consultar-se en la web www.habaneras.org.

Recordar que, a la fi del mes d’abril, el Patronat Municipal, prenent en consideració l’informe elaborat per la Comissió Tècnica Musical, aprovava per unanimitat ajornar al mes de juliol de 2021 la fase competitiva del Certamen, que s’anava a celebrar en l’històric recinte de les Eres de la Sal del 19 al 25 de juliol d’enguany. De la mateixa forma, ja es va avançar que si, com finalment ha ocorregut, la situació sanitària i les restriccions ho permetien, es durien a terme vetlades d’exhibició entorn de l’havanera podent contribuir al fet que, malgrat tot, el Certamen se celebrara.

En aquest sentit, el Patronat emplaçarà als cors seleccionats per a la qual anava a ser la competició d’aquest 2020 a participar al juliol de 2021 conforme a les bases que regeixen la 66 edició del Certamen Internacional d’Havaneres i Polifonia, conservant la fiança que van depositar, així com procedint a l’estudi d’alguna despesa derivada a conseqüència de la seua participació en el nostre Certamen que ja hagueren realitzat els cors. Es mantindria l’obra obligada proposada, així com el repertori seleccionat, podent-se obrir un nou període d’inscripció extraordinari amb la finalitat de tindre possibilitat de seleccionar més cors en cas que algun no confirmara la seua participació.