L’interés dels alacantins per la literatura en valencià ha fet que la 5a edició de la Plaça del Llibre, celebrada del 23 al 25 d’abril a la plaça del Port, supere totes les previsions. Amb un augment del 20% dels visitants en format presencial, més la novetat de l’streaming per a les activitats escolars, i doblant les vendes de l’any anterior, aquest festival literari es consolida com a gran aparador de les publicacions en valencià. “Alacant es converteix durant aquest cap de setmana en la capital de la literatura en la nostra llengua”, explicaren des de l’organització. Coincidint enguany amb un exitós Dia del Llibre, la Plaça del Llibre era l’esdeveniment més important del dia pel que fa a les lletres valencianes.

La llista de llibres més venuts d’aquest gran encontre de la paraula escrita està dominada per les obres presentades per les editorials valencianes com a part de la programació de la Plaça, que reafirma el seu paper de difusora i dinamitzadora de la indústria editorial autòctona. Un triomf en afluència i compres rebut amb entusiasme per les institucions responsables de la iniciativa, que dissabte i diumenge va estar amb aforament complet tot el dia. “La Plaça s’ha establit com un espai col·laboratiu on participen moltes entitats amb el suport de la Direcció General de Cultura i Patrimoni dins del Pla Valencià de Foment del llibre i la Lectura (PVFLL 2017-2021). Un any més, l’aposta d’aquesta edició per la literatura infantil i juvenil i pel món educatiu ha tingut molt bona acollida per part de la ciutadania. De les diferents Places que se celebren al País Valencià, és molt interessant que la d’Alacant se centre en aquestes obres dirigides als més menuts, ja que són llavors de futur”, expliquen des de l’organització.

Entre els més de mil títols exposats a l’espai instal·lat per la llibreria 80 Mundos i el Gremi de Llibreters Independents de les Comarques Alacantines, els més exitosos han estat l’adaptació de rondalles tradicionals Valor, Maria! (Andana), escrit per Joan Borja i il·lustrat per David González; el Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular, Animetes santes (Bullent), de Josep Lluís Santonja; i el poemari Tota flor sense cossiol (Edicions del Buc), del jove Joaquim Cano, Premi Francesc Garriga. Una altra novetat editorial que va causar furor fou Noruega (Drassana) de Rafa Lahuerta, que va esgotar els exemplars que hi havia. Canto jo i la muntanya balla (Anagrama) d’Irene Solà es manté amb unes vendes molt destacables també. Per últim, cap destacar la novel·la juvenil sobre el bombardeig del mercat a Alacant, 25 de maig (Edelvivies), d’Isa Romero Cortijo, i Atles il·lustrat de les comarques valencianes (Caliu Espai Editorial) com a títols també populars entre els lectors.

Un esperat retrobament entre autores, autors i públic
Després d’un any difícil, ple d’incertesa i aïllament, la Plaça ha suposat el retrobament entre autores, autors i el públic lector, que ha pogut assistir a una vintena d’activitats programades entre presentacions, contacontes o narracions de rondalles.
Destaquen els dos homenatges fets a la Plaça, un al contacontes Llorenç Giménez amb la presentació del recull Contes de per a tu (Perifèric) organitzada per l’editorial i Escola Valenciana, en què es vincularen els contacontes al món educatiu, fent valdre tota la trajectòria que va tindre Llorenç Giménez primer com a mestre i després com a contacontes. També l’homenatge de Vincle a Carmelina Sánchez-Cutilllas (Escriptora de l’Any de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua) amb la presentació de La meva cambra més estimada, escrita pel fill de l’autora Luis del Romero Sánchez-Cutillas, que anuncià a més l’any 2021 com el centenari del naixement de l’autora.
La literatura infantil i juvenil ha estat un èxit entre els assistents, amb activitats de gom a gom com el contacontes de Les plantes de l’avi (Edicions 96) o les narracions de rondalles a càrrec de Jordi Raül Verdú o Joan Borja i les seues adaptacions d’Enric Valor (Edicions Bullent i Andana). L’alacantí Ximo Caturla, també amb rondalles infantils, causà furor entre els més menuts (Tàndem Edicions). Entre els títols juvenils, 25 de maig, d’Isa Romero Cortijo (Edelvives) i El mag de Montrose, de Josep Vicent Miralles (Onada Edicions) també van atreure lectores i lectors amb unes presentacions molt dinàmiques.
La vesprada del dissabte la poesia conquestà la Plaça d’Alacant amb les presentacions de Tota flor sense cossiol, dels més venuts a la Plaça, la traducció de la Nobel de Literatura Louise Glück, Nit fidel i virtuosa (Edicions del Buc) i el volum de metaforismes i reflexió Farem un pensament, de Manel Rodríguez-Castelló (LletraImresa).
D’altra banda, l’AELC va inundar de paraules la Plaça durant una sessió de micro obert on els autors van realitzar una lectura pública dels seus textos. Respecte a les actuacions musicals, s’han celebrat dos concerts: el de Mireia Tortosa – Tendur, i el del grup Canta Canalla, dirigit al públic familiar. A la programació general de la Plaça s’han sumat les activitats per a escolars el matí del divendres, a les quals enguany només han assistit 50 alumnes presencialment, tot i que amb l’adaptació del format streaming, moltes aules feren ús de l’activitat el Dia del Llibre.
“Per a nosaltres, que la Plaça se celebrara enguany a Alacant ja era tot un triomf. Però totes les nostres previsions s’han vist superades en tant en assistència com en vendes. Dissabte i diumenge l’aforament que teníem estigué al màxim durant tot eldia.Només podem donar les gràcies a totes les persones que ho han fet possible i a la ciutadania alacantina, per apostar per la literatura en valencià i acostar-se el cap de setmana a aquest gran aparador literari”, expliquen des de l’organització. La 5a edició d’aquest gran festival de la producció editorial acaba, però la passió per la lectura en valencià continua. La Plaça compta des de l’any passat amb una ambiciosa llibreria digital oberta durant tot l’any i amb 14.000 títols a la venda, que busca posar a disposició de tot el món els llibres en valencià. Els lectors que utilitzen aquest servei podran assignar el benefici de la compra a la llibreria que vulguen de les adherides a la iniciativa, respectant així la cadena del llibre.
La Plaça del Llibre d’Alacant és un projecte coordinat i organitzat per la Fundació FULL – Fundació pel Llibre i la LecturaEscola Valenciana – La Cívicala Universitat d’Alacantl’Associació d’Editorials del País Valencià (AEPV), l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC)Acció Cultural del País Valencià (ACPV), el Gremi de Llibreters Independents de les Comarques d’Alacant i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Aquest projecte compta amb el decidit suport de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana.