Els escriptors Paco Sanguino i Martín Sanz promotors del nou llibre “Todo era Marzo y otros relatos”, una obra d’autors i autores de la província d’Alacant que han participat desinteressadament per al desenvolupament d’un llibre de relats que des del sector de la cultura recolze les necessitats socials de les persones i que té per tant l’objectiu d’atendre les necessitats sorgides en el combat social cap a la COVID-19 que afecta el conjunt del planeta.
L’objectiu d’aquest llibre de relats és dedicar el 100% dels fons de la seua venda perquè l’entitat Alicante Gastronómica Solidaria puga continuar realitzant menús per a totes aquelles famílies afectades per la pandèmia. Un projecte dut a terme per voluntaris del sector de l’hostaleria de la província d’Alacant, amb el qual es pretén atendre les necessitats de menjar de persones de tots els racons de la província (Alacant, l’Alfàs del Pi, Altea, Benidorm, Elx, Finestrat, Relleu, Sella o Torrevieja) havent realitzat 200.252 menús fins hui.
L’obra ha sigut realitzada per catorze autors i autores de la província d’Alacant i hui en LOBLANC ens anticipem amb les propostes de Luis Leante, Mariano Sánchez Soler i Lliris Picó que s’han publicat en el llibre.
Luis Leante ha publicat diversos llibres de relats i les novel·les Camí del dijous roig (1983), Paisatge amb riu i Baracoa de fons (1997), Al final del trajecte (1997), L’Edat de Plata (1998), El cant del zaigú (2000), El vol dels tèrmits (2003), Acadèmia Europa (2003), Mira si jo et voldré (2007), La Lluna Roja (2009), Presons imaginàries (2012) i Annobón (2017). Autor, entre altres, de les obres teatrals: S’ofereix mezzosoprano per a labors de la llar (2018) i Els resistents (2019). També ha publicat diverses novel·les de gènere juvenil, entre les quals destaquen Fuig sense mirar arrere (2016) i Maneres de viure (2019). La seua obra està traduïda a més de vint idiomes.
El relat de Luis Leante que presenta en aquest llibre és “La última función”. El teatre de la plaça Ruperto Chapí d’Alacant tanca per un confinament l’any 2020 fruit d’una pandèmia i va quedar clausurat definitivament per falta d’activitat, construint-se anys després unes galeries comercials que persisteixen en l’actualitat.
Va ser una època en la qual la Regidoria de Cultura va desaparéixer per la falta d’ús i atribucions i va aparéixer el Ministeri d’Okupacions d’Immobles Abandonats que va substituir al desaparegut Ministeri de Cultura.
En les obres que van emprendre en el Teatre abandonat van trobar a dos xiquets que parlaven en vers i a un home i una dona, Romualdo i Julia, que porten tancats allí com uns deu anys, amb tot el que això suposa per a les seues vides.
Mariano Sánchez Soler és escriptor, periodista, historiador i poeta. Es va llicenciar en Ciències de la Informació i és Doctor en Història contemporània. Ha exercit el periodisme durant tres dècades. Va rebre els premis Rodolfo Walsh de Literatura de No ficció, Francisco García Pavón de Narrativa, L’H Confidencial de Novel·la Negra, de la Crítica Literària Valenciana 2012, Boira Negra 2017 pel conjunt de la seua obra i Castelló Negre 2020 per la seua trajectòria literària.
És un estudiós del franquisme i la transició, entre les seues obres destaquem les seues dues més recents d’aquest tema que són La família Franco S.A. (2019) i Els rics de Franco (2020).
“El detective y la nueva normalidad” és el relat de Mariano Sánchez en aquest llibre on coneixem a Terratrèmol que està investigant un cas d’espionatge industrial per a un vinater de Monòver.
És una història que comença un 15 de març de 2020 on en el Mercat Central d’Alacant ja calia entrar amb màscara i els llocs tenien unes cortines de plàstic transparent de protecció.
Li criden per a entregar l’informe i ha de fer un passeig des del Mercat fins a l’Esplanada passant per la Rambla i l’antiga plaça Gabriel Miró.
Aquest passeig es converteix en un camí interessant de l’ahir i del hui de la ciutat i on descobreix un “Alacant que mira a la mar”.
Lliris Picó és una autora de la ciutat d’Ibi, professora de llengua catalana i de literatura catalana infantil en la Universitat d’Alacant. És autora de les novel·les Helena: un rècord sempre és mentida (2002), Els ales de la memòria (2003), L’olor dels crisantems (2005), Claus de serp (2007), Moisés, estigues quiet (2015), El vell i el far (2019), Ventalls de paper (2019) i, recentment, Deixar volar coloms (2020).
És sòcia de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, de la qual és vocal pel País Valencià en l’actual directiva.
Lliris Picó a través del seu relat “Tot era res” conta i recrea una història d’amor que perdura en el temps malgrat la falta d’un d’ells. Una història que recrea els moments sense ell: el primer dissabte sense tu, primera funció de teatre, primer inici de curs, segon dia de Sant Dionís que pas sense ell, el tercer 9 d’octubre sense tu…
Per als lectors i lectores de LOBLANC us confirmem que divendres que ve 18 de desembre de 2020 a les 19 hores en la Llibreria 80 Mundos d’Alacant es presentarà el llibre “Tot era Març i altres relats” publicat per l’editorial Eléctrico Romance i comptarà amb l’assistència dels seus autors i col·laboradors de l’edició.
Comentarios