Finalitzada l’excavació i museïtzació de les estructures situades al sud de les termes, sectors II i IV de la Vila Romana de l’Albir, un projecte emmarcat, al costat de la rehabilitació del Molí de Mànec, dins del Pla de Recuperació del Patrimoni Local dotat amb una inversió de 500.000 euros, l’alcalde de l’Alfàs del Pi, Vicente Arques, al costat de Jaime Molina, catedràtic d’Història Antiga de la Universitat d’Alacant, nombrosos membres del Govern i l’arqueòloga municipal, ha visitat el Museu a l’aire lliure pocs dies abans de l’ampliació del seu recorregut visitable.
Els treballs han patit un retard provocat per la pandèmia de la covid-19, la qual cosa no ha impedit portar a bon acabe el projecte després d’una pròrroga. Els resultats, ha anunciat l’alcalde de l’Alfàs, podran veure’s molt prompte, de fet ara es realitzen els preparatius perquè siga així. Sí ha avançat Arques, després de poder comprovar-ho in situ, que ha sigut una excavació “molt fructífera. S’ha trobat un pati amb les habitacions després de les termes i peces molt valuoses des de la perspectiva científica i patrimonial, que vénen a buidar molts dubtes respecte a la Vila a més de permetre obrir al públic gran part del jaciment”.
Una inversió cofinançada pel consistori alfasino i la Generalitat Valenciana, a través del Programa Operatiu FEDER 2014-2020 per a la conservació i recuperació de béns culturals i patrimonials. Finalitzada l’excavació, es prepara la museïtzació dels sectors II i IV de la Vila Romana de l’Albir, seguint l’estratègia territorial posada en marxa en 2011 per l’equip de Govern de Vicente Arques basada en la protecció i divulgació del patrimoni, “dos conceptes fonamentals en els quals es basa la labor que s’està realitzant en la Vila Romana de l’Albir, unida al compromís de continuar treballant en la mateixa direcció”, i així generar recursos econòmics.
En 1979 unes obres pròximes a la platja de l’Albir van traure a la llum les restes òssies d’un enterrament d’època romana. Durant els anys huitanta i noranta del segle XX les excavacions arqueològiques van descobrir un jaciment d’una gran riquesa patrimonial i científica format per una extensa necròpoli, un mausoleu i una vila.
Tot el conjunt s’ha datat entre els segles IV a VII d. C. En 2008 l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi, en col·laboració amb la Universitat d’Alacant, va reprendre els treballs arqueològics amb la finalitat de recuperar un dels jaciments més significatius de la província d’Alacant. Aquesta aposta pel patrimoni arqueològic del municipi ha donat els seus fruits amb el reconeixement, per part de la Generalitat Valenciana, de ser el primer Museu a l’aire lliure de la Comunitat Valenciana, inaugurat al març de 2011. Des de la seua obertura, s’han anat ampliant de manera progressiva per fases, amb nous recursos didàctics, com una maqueta tàctil que permet als invidents descobrir el jaciment, una Sala d’Audiovisuals en la qual s’exposen peces de rellevant valor, o una guia interactiva de realitat augmentada, desenvolupada conjuntament per la Universitat d’Alacant i l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi.
Una aplicació per a iPad que per primera vegada s’ha implantat amb èxit en un Museu a l’aire lliure i permet la visualització virtual en 3D del conjunt de les termes des del mateix jaciment. La guia ofereix al visitant visualitzar l’arquitectura original de les termes sobre les restes arqueològiques, en un recorregut que permet comprendre el funcionament de cadascuna de les parts de les termes. Un Museu que creix de manera progressiva. En 2015 es va ampliar el recorregut visitable fins un dels edificis principals de la vila, una estada absidiada bastant gran denominada oecus, i ara continua amb la zona residencial on el dominus tenia les seues estades i celebrava els banquets.
Comentarios