Un equip d’investigació liderat pel professor del Departament d’Humanitats Contemporànies de la Universitat d’Alacant, Rafael Zurita, ha obtingut una ajuda de la Fundació BBVA 2018 per a desenvolupar una plataforma intel·ligent sobre els paisatges de la guerra del Francès.

La plataforma va competir en la categoria d’Humanitats Digitals de les ajudes de la Fundació BBVA, en la qual competien un total de 123. De tots, només cinc, entre aquests el de la Universitat d’Alacant, van aconseguir les ajudes.

El projecte, segons explica Rafael Zurita, “té l’objectiu de posar en valor una sèrie d’elements patrimonials com són alguns camps de batalla”, com ocorre als EUA, el Regne Unit i França, llocs en els quals la consideració d’aquests espais com a patrimoni cultural “té un llarg recorregut, per la qual cosa gaudeixen de protecció legal i d’una gestió activa com a recursos històrics, turístics i de memora col·lectiva”.

L’investigador ha indicat que la plataforma se centrarà en els paisatges de la guerra del Francès perquè, encara que “és una època que és coneguda i s’ensenya a les escoles, des del punt de vista de la protecció patrimonial no s’ha donat a conèixer” amb l’excepció dels camps de batalla de Bailén, La Albuera i els Arapiles, que compten amb museus i recreacions anuals de la batalla. És necessari, per tant, destacar el valor del paisatge com a patrimoni històric i dur a terme un inventari de béns i/o espais relacionats amb les batalles i els llocs.

La primera part del treball, indica Zurita, és “seleccionar una sèrie de camps de batalla, veure què en queda, si han patit alteracions o estan urbanitzats i si són susceptibles de protecció, amb l’objectiu de recuperar-los i mostrar objectes relacionats amb aquests, com armes, uniformes, obres pictòriques…”.

Tota aquesta informació, afegeix, es bolcarà en una web semàntica, on estarà geolocalitzada, relacionada i etiquetada. Tindrà també recursos com a documents, cartografia, vídeos i imatges. Després, amb tota aquesta informació, l’equip dissenyarà i posarà en marxa una aplicació mòbil per a turisme històric, que possibilite la creació d’una ruta d’oci i turística i històrica a partir d’una localització geogràfica determinada.

Les rutes disposaran d’una museografia nòmada, és a dir, d’elements de museografia virtual que oferisquen informació sobre les fites més destacades i permeten interpretar els paisatges. Iconografia, monuments, plaques i arquitectures de l’època, construccions i fortificacions i mapes que integren cartografia històrica amb Google Earth són altres dels elements de la web, que podrà fins i tot funcionar com a centre de visitants virtual associat a oficines de turisme distribuïdes per tot el país.

El projecte, integrat per cinc docents de la Universitat d’Alacant, compta amb especialistes en diferents camps de coneixement, en concret d’Història Contemporània, Enginyeria Multimèdia, Comunicació Audiovisual, Història de l’Art, Didàctica, Patrimoni i Cartografia.

Els membres de l’equip són Ester Alba Pagán, de la Universitat de València; Leandro Álvarez Rey, de la Universitat de Sevilla; Pilar Hernando Serra, de la Universitat de València; Gabino Martín-Serrano , de la Universitat d’Alacant; Juan Antonio Mira Rico, de la Universitat Oberta de Catalunya; Juan Ramón Moreno Vera, de la Universitat de Múrcia; José Antonio Moya Montoya, de la Universitat d’Alacant; Mario Ramírez Galán, de la University of Portland, EUA; María Teresa Riquelme Quiñoner , de la Universitat d’Alacant; José Saldaña Fernández, de la Universitat de Sevilla i Carlos Villagrá Arnedo, de la Universitat d’Alacant.