L’edil de Cultura, Mª Dolores Padilla ha presentat al costat del director del Teatre Principal, Francesc Sanguino i l’Antonio Díez Mediavilla, de la Facultat d’Educació de la Universitat d’Alacant, el programa «El Principalito».

El Teatre Principal d’Alacant continua la seua línia d’innovació. Emmarcat dins de les accions de promoció cultural que ha encapçalat el Principal en els últims anys (creació de la Jove Companyia d´Alacant, Premis José Estruch, Residència Lírica Maestro Chapí, Residència de Teatre José Estruch, Cor del Teatre Principal d’Alacant), naix l’Entrada Cangur.

Padilla s’ha mostrat orgullosa de «poder presentar un programa innovador, en el qual es portava molt temps treballant, que va a permetre que els pares puguen gaudir de les representacions en el Principal, mentre els més xicotets es diverteixen i aprenen en un meravellós espai condicionat per a ells».

L’Entrada Cangur és un nou projecte pilot que planteja una programació infantil simultània en la Sala Núria Espert a la programació habitual del Teatre, propiciant que l’espectador del Principal amb xiquets al seu càrrec d’entre 4 i 8 anys, puga gaudir dels espectacles proposats a aquest efecte, mentre els xiquets assisteixen i participen en un esdeveniment únic i lúdic-didàctic.

Aquesta iniciativa té diverses pretensions clares. D’una banda propiciar la conciliació de l’oci en família, i fer un pas més dins de l’oferta cultural. I per un altre fer una inversió d’esforç en la creació de nous públics, tant pel que fa als propis xiquets, com en públic adult que de manera natural i per circumstàncies familiars s’aparta del circuit de consum cultural.

No solament es tracta d’oferir exhibició, sinó de dissenyar un programa d’activitats complet en el qual els xiquets i les xiquetes es divertisquen i aprenguen mentre les seues famílies gaudeixen de la funció.

La divulgació de les arts escèniques a través de productes educatius específics és una baula fonamental per a la creació de nous públics.

Per açò Entrada Cangur va a abordar temes com:

  • Les arts escèniques: teatre, circ, dansa, música.
  • Els oficis del teatre.
  • La creativitat en la producció d’arts escèniques.
  • Els teatres i la seua activitat.
  • El Teatre com a eina per a la competència

La manera d’acostar aquests temes als xiquets és a través d’activitats que van des de xicotetes representacions a tallers d’expressió corporal, manualitats o joc dirigit, lliure i manipulació.

 

Projecte educatiu i innovació

El que fa d’aquest projecte alguna cosa únic és la fusió entre l’art i l’educació. El Principal està creant sinergies que formulen un producte exclusiu en el qual s’uneixen els professionals de les arts escèniques especialitzats en públic familiar, i la recerca educativa mitjançant un conveni amb la Facultat d’Educació de la Universitat d’Alacant.

La Facultat d’Educació va a intervenir en el programa Entrada Cangur, aportant estudiants en pràctiques professionals que van a estar presents en les sessions amb la finalitat d’investigar i dotar al projecte d’un component científic, acadèmic i pedagògic. Paral·lelament, el disseny de la programació serà realitzat per professionals de primer nivell artístic.

L’espai El Principalito

El Principalito es va a desenvolupar en la Sala Nuria Espert situada en la tercera planta del Teatre Principal d’Alacant.

La infància és l’etapa del desenvolupament més important, ja que els estímuls rebuts en aqueixa fase són assimilats amb molta intensitat, i formaran part del seu creixement i maduresa. Per aqueixa raó els xiquets mereixen la creació de productes que atenguen les necessitats especials de la seua edat. Sobre la base d’aquest argument, és fonamental que l’escenografia que albergue El Principalito estiga d’acord amb l’esperit del projecte. Per a aconseguir que els xiquets gaudisquen d’una experiència única, hem de fer un pas més, i passar de la creació d’una simple escenografia a un Storytelling creat exclusivament para Entrada Cangur.

L’avantsala

Des de la porta principal del Teatre fins a la sala Núria Espert (El Principalito) se senyalitzarà degudament un itinerari que facilite i agilite el flux d’usuaris del servei.

L’entrada

L’artista alacantí Toño Savall ha dissenyat l’accés a la Sala Núria Espert prenent com a referència l’element més representatiu de l’edifici: les seues columnes. Es tracta d’una reinterpretació des de la façana principal.

Toño Savall comença la seua carrera com a constructor de Fogueres en 1987 treballant per a altres mestres, i aprenent en l’Escola d’Arts i Oficis d’Oriola. En l’àmbit de l’escenografia Savall ha participat en la creació de decorats per a pel·lícules com La seua Majestat Minor o o Don Giovanni en la Ciutat de la Llum, o en teatre l’última producció de Jácara Teatre. En 2010 obri el seu propi taller i en l’actualitat es dedica en exclusivitat a les Fogueres i Falles infantils. També treballa com a escultor i il·lustrador.

La tramoia

És un espai diàfan de 18 x 6 m en el qual s’ha reproduït a escala infantil, les estades més significatives i recognoscibles per als xiquets i xiquetes, d’un teatre (escenari i camerinos), combinat amb elements que implementen la practicidad de la sala i la doten de recursos per a poder desenvolupar les activitats (taules, cadires i emmagatzematge de material, com els quals podem trobar en un aula escolar)

 

El atrezzo

El atrezzo és part fonamental de qualsevol producció, i també en El Principalito. L’espai està dotat de múltiples elements que serviran per a estimular la creativitat i el talent dels xicotets espectadors/artistes. Barrets, perruques, disfresses, maquillatge…són materials imprescindibles en els teatres i en el procés de maduració de qualsevol xiquet.

Preus i condicions

– L’entrada:

El Teatre Principal activa una modalitat d’Entrada Cangur que podrà adquirir-se pels canals de venda habituals: taquilla i web, sempre vinculada a una sessió normal.

– Edats:

Xiquets i xiquetes d’entre 4 i 8 anys.

– Horaris:

El servei d’Entrada Cangur estarà subjecte a la durada de l’espectacle en programació.

– Preu:

Les entrades cangur tenen un preu promocional de 12 €

– Sistema de localització de pares:

La seguretat és fonamental quan estem oferint un servei que implica a menors d’edat. Per açò hem dissenyat un sistema d’identificació ADULTS-XIQUETS que ens permeta garantir el benestar i la tranquil·litat de tots dos.

La peculiaritat d’aquest servei pel que fa a la vinculació entre els adults i els xiquets-as resideix que, durant el temps que dura el taller, l’adult es troba en la sala sota la prohibició d’utilitzar el seu telèfon mòbil. Per a salvar aquesta contingència, s’ha establit una connexió entre el xiquet, i la butaca que ocupa el seu tutor.

Accés:

L’adult acompanyarà al xiquet-a fins a la sala El Principalito, moment en el qual es realitzaran dos tràmits:

  1. Registre de dades del tutor: després de presentar l’entrada general acreditativa del dret a utilitzar el servei, hauran d’emplenar un formulari amb les següents dades: Nom, Cognoms, DNI, butaca ocupada durant la funció i signatura.
  2. Polsera d’identificació: al xiquet se li posarà una polsera en la qual hauran de constar les mateixes dades de registre que en el formulari anterior. De manera que, solament la persona que emplena l’accés podrà arreplegar al menor en finalitzar la sessió. A més si es produïra qualsevol incident en el transcurs de la representació, el personal de sala podrà localitzar al tutor de manera discreta perquè puga atendre el requeriment. Teatre Principal d’Alacant. Sala Núria Espert.

El Teatre Principal farà una selecció d’esdeveniments Entrada Cangur atenent a criteris d’idoneïtat basats fonamentalment en el target de cada funció. La primera funció amb la qual el Principal activa el servei Entrada Cangur en El Principalito és: TOC TOC de LAURENT BAFFIE.