El Auditori Teulada Moraira va acollir dijous passat, 11 de juliol, la inauguració de l’exposició “Espècies: L’Univers del Sabor – Espècies, L’univers del gust”, una mostra organitzada per la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic de la Universitat d’Alacant, Centre de Gastronomia del Mediterrani – Gasterra conjuntament amb el Auditori Teulada Moraira.
L’exposició fa un interessant repàs per la importància que han tingut les espècies al llarg de la història i els grans beneficis que es poden extraure d’elles. Malgrat la seua escassa grandària i valor econòmic en el mercat, no solament han sigut i són emprades per a un ús exclusivament culinari sinó que les herbes aromàtiques i les espècies tenen un gran valor cosmètic i medicinal.
Així ho va explicar durant el recorregut per la mostra la seua comissària, Ángeles Ruiz García, coordinadora de la Càtedra de Carmencita d’Estudis de Sabor Gastronòmic. “Són xicotetes i diminutes però aporten un gran sabor a la nostra cuina, fins i tot per a aquelles persones que no poden menjar sal se serveixen d’elles per a potenciar el sabor dels menjars”.
La producció de l’exposició es distribueix en diverses taules explicatives de cartó reciclat on es posa de manifest el compromís amb la sostenibilitat.
L’esdeveniment va comptar amb la presència del xef amb dues estreles Michelín**, Alberto Ferruz, del restaurant Bon Amb, qui va realitzar en directe una creació culinària servint-se del agraz de Moscatell i va confessar que els plats que més triomfen en els restaurants “són els que et traslladen al passat, els que et recorden altres èpoques”. Al costat d’ell va estar el gastrònom Juan Gayá Sastre, qui va explicar les tècniques dels adobats i la relació d’aquests amb les plantes aromàtiques, utilitzant com a exemple l’adobat mil·lenari del agraz. També va explicar Gayá la utilització del suc que s’extreia d’aquest moscatell verdós amb sabor àcid i que servia en època grega i romana per a condimentar els aliments. Prova d’això ho vam veure en les creacions culinàries que va realitzar el xef. Gayá, va reconéixer que actualment “existeix una implicació i una voluntat ferma d’apostar per la gastronomia i donar-li visibilitat, encara que cal tindre en cuneta que encara queda molt per fer dins de la cultura gastronòmica per a així poder donar major visibilitat i coneixement als productes autòctons i receptes d’antany”.
Així mateix, l’esdeveniment va comptar amb la presència de Jesús Navarro Navarro, president i conseller delegat de l’empresa Carmencita i de Josep Bernabéu, director de Gasterra i de la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic. Navarro va comentar sobre l’exposició que “se senten molt satisfets amb els resultats de l’exposició i que aquesta puga itinerar”. Navarro, va contar als assistents la història dels inicis de la marca Carmencita i el seu progrés. Igual que també va manifestar la seua satisfacció des del primer moment d’haver posat en marxa la Catedra Carmencita podent donar així a conéixer més si cap aquests productes, la seua importància i la història del nostre territori a través de la seua gastronomia. Per part seua, Bernabéu va posar l’accent en la importància que aquesta mostra es trobe en un lloc com el Auditori Teulada Moraira. “Teníem moltes ganes de poder inaugurar-la i, sobretot, de tindre-la a la Marina Alta i que estiguera en el Auditori Teulada Moraira. Bernabeu va agrair a l’auditori l’acolliment de la mateixa i va remarcar la gran labor que realitza amb diferents activitats en les quals atorga gran importància al nostre territori, al nostre entorn i a la nostra gastronomia”.
Rosa Vila, presidenta de la Fundació CV Auditori Teulada Moraira i alcaldessa de Teulada Moraira va agrair a tots les institucions i empreses implicades en aquest projecte i va destacar la importància d’accions com les que realitza aquest espai cultural de l’auditori per la posada en valor del territori. La Presidenta va remarcar la importància del treball que realitzaven els agricultors en altres èpoques, de la mà dels qui les espècies estaven més presents a la Marina Alta; i Pepe Vidal, director del CdT de Dènia en representació de l’Agència Valenciana de Turisme, que va compartir la idea de la importància d’apostar pels sabors de sempre i que hi haja entitats que aposten per mantindre vius els productes de la nostra terra.
“Espècies. L’Univers del Sabor” , tindrà un protagonisme destacat dins de la programació prevista per a la novena edició Alere/*Dolia, Mostra de Enotrurismo i Gastronomia, que tindrà lloc el 7 de setembre. Un projecte que des de 2011 ve apostant sota aquesta marca Turístic/Cultural pròpia d’aquest Faro obert a la Cultura de l’auditori per atorgar valor al territori, paisatge, orografia a través de la gastronomia. Precisament aqueixa aposta es troba l’homenatge que es va realitzar ahir annex a l’exposició on es presenta a través d’una taula expositiva els adobats tradicionals de la Marina Alta realitzats amb les herbes aromàtiques autòctones de la zona.
Des de la Fundació del Auditori Teulada Moraira es convida al públic que així ho desitge a visitar aquesta exposició que romandrà oberta fins al 28 d’octubre.
L’exposició, molt ben rebuda per part del públic assistent, també pot consultar-se a través del catàleg virtual en castellà, valencià i anglés, allotjat en la pàgina https://www.catedracarmencita.ua.es/
Comentarios