Aquest dimecres 3 de març a les 22.00, en À Punt, Valencians al món (produït per la Cometa TV i Estrela Audiovisual) ens descobreix els secrets de Malta. El nostre reporter Lluís Liñana visita un país amb tres conjunts declarats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco per a conéixer amb els nostres valencians.

Pilar és de Gandia (La Safor, València), té 43 anys i fa sis que viu el país. Va deixar arrere una vida d’allò més estressant i va posar rumb a Malta. Pilar ens mostrarà els espectaculars fons marins del país i també el tradicional mercat del peix, que és d’allò més fresc del Mediterrani.

També coneixerem a Carles, de 29 anys i del Muro d’Alcoi (el Comtat, Alacant), que porta cinc anys mostrant als maltesos les autèntiques paelles valencianes. Amb aquest valencià pel món, que ha viscut en cinc països, coneixerem el sector immobiliari de Malta i la cara més internacional de l’illa.

De la mà de Rosalía, de 38 anys i de la Vall d’Uixó, (la Plana Baixa, Castelló), practicarem l’escalada. Amb aquesta representant farmacèutica de 38 anys veurem els temples megalítics patrimoni de la humanitat i Mdina, la preciosa ciutat del silenci.

Santi, de 30 anys i originari de Sedaví (l’Horta Sud, València), exerceix de cap d’operacions d’hotel. Porta ni més ni menys que 10 anys al país, i amb ell visitarem les costes malteses i el poble de Popeye, el famós personatge dels dibuixos animats.

Per part seua, Marcos, músic aficionat de 34 anys i de Novelda (el Vinalopó, Alacant), va creuar la mar fa quatre anys per a viure una vida multicultural. Amb ell visitarem algunes de les platges més espectaculars de l’illa i provarem la gastronomia maltesa, el plat de la qual estrela és el conill.

Viatge al país europeu amb la capital més xicoteta

En 1814, com a part del tractat de París, Malta va passar a ser oficialment part de l’Imperi britànic. Per la seua situació estratègica enmig del Mediterrani va passar a ser usada com a port d’escala cap a l’Índia britànica i va ser caserna general de la flota fins a mitjan dècada de 1930. Malta va exercir un paper important durant la Segona Guerra mundial, atés que la seua posició també es trobava a mig camí entre la Itàlia feixista i el seu camp de batalla a Líbia i Àfrica del Nord. La independència de Malta va ser concedida el 21 de setembre de 1964. En 1974, Malta es va transformar en una república dins de la Commonwealth, amb un president com a cap d’estat.