La gala de lliurament de premis a la recerca convocada per la Fundació José María Soler, molt concorreguda, es commemoraven 55 anys del descobriment del Tesoro i 25 anys de la primera convocatòria d’uns premis que gaudeixen d’un gran prestigi en el sector de la recerca.

La 25 edició de la gala de lliurament de premis de la Fundació José María Soler per als seus Premis de Recerca i Iniciació a la Recerca van comptar amb un abarrotat saló d’actes de la Casa de Cultura la nit del divendres 1 de desembre. Aquesta data està marcada en el calendari de la ciutat de Villena ja que es commemora l’aniversari en el qual José María Soler va descobrir el Tresor de Villena fa ara 55 anys.

L’acte va arrancar amb L’Entrada interpretada per l’Orquestra de cambra del Conservatori dirigida per Paco Serra. Després d’açò la Directora de la Fundació, Loli Fenor, va tenir unes paraules de record per al desaparegut professor Juan Bautista Vilar després de la qual cosa el Director de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, José Ferrándiz va fer l’obertura formal de l’acte recordant el dia en què José María Soler va passar a la història de l’arqueologia en el nostre país amb el descobriment del major tresor áureo de la Península Ibèrica de l’Edat del Bronze. Era l’1 de desembre de 1963. “El descobriment del Tesoro va ser i segueix sent novelesco, forma part del llegat patrimonial de l’Institut Juan Gil-Albert, va assenyalar el seu director.

José Ferrándiz Lozano. IAC Gil-Albert

José Ferrándiz Lozano. IAC Gil-Albert

El discurs d’obertura de la gala va ser a càrrec de José Ferrándiz Lozano, director cultural de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert que va versar sobre la major de les joies arqueològica com va ser el descobriment del Tresor de Villena així com la seua aproximació investigadora al Tractat de Almizra i que finalitza amb una anècdota viscuda en aquells anys.

“Però sobretot diré que a Soler li seguisc recordant com l’home que l’1 de desembre de 1963 va aconseguir dos assoliments incommensurables: lliurar-li a la seua ciutat, al costat de l’equip que li va acompanyar, el major dels seus tresors arqueològics, i provocar un prodigi insospitat, inaudit. Perquè l’1 de desembre de 1963 és també la data del dia en què es va parar, almenys, una partida de cartes a Villena”

El discurs es troba disponible en el seu Blog Personal: https://blogferrandiz.wordpress.com/2018/12/03/villena-recuerdos-con-soler/

Abans del lliurament de premis es va poder gaudir de la interpretació en directe de “El rei que rabió” de Ruperto Chapí. Els guardonats enguany en el concurs de recerca van ser Eloy Poveda Hernández en la Modalitat d’Arqueologia pel seu treball, “El poblament Prehistòric en la Vall de Biar” al costat de la villenense Laura Talavera Cortesa pel seu treball “Les Manifestacions Arquitectòniques de la Religiositat Popular a Villena” en la Modalitat Científic-Humanística.

Eloy Poveda. Modalitat d'Arqueologia

Eloy Poveda. Modalitat d’Arqueologia

El treball premiat en la Modalitat d’Arqueologia, “té com a ànima la prospecció arqueològica i requereix d’un coneixement exhaustiu de diferents àrees i del territori que aborda”, va assenyalar l’arqueòleg Marco Aurelio Esquembre.

 

Laura Talavera. Modalitat Científic-Humanística.

Laura Talavera. Modalitat Científic-Humanística.

El  treball de  Laura Talavera “recopila informació sobre ermites i capelles en la ciutat de Villena”. Per a açò la investigadora villenense s’ha sustentat en tot tipus de fonts d’informació. “Està dirigit a un patrimoni humil, però que són un gran testimoni de la religiositat popular i una font històrica de primer ordre”, va destacar la Doctora en Història, Carolina Domenech. Tots dos premis consisteixen en l’edició dels seus treballs premiats en un llibre en format paper.

Quant a les i els guardonats en els Premis d’Iniciació a la Recerca, les persones condecorades van ser:

Modalitat A (1º i 2º ESO)

Primer premi per a Ana Die Coloma de l’IES Germans Amorós pel seu treball “Historia del servei d’autobusos urbans de Villena.

El jurat va concedir tres accésits per a Claudia Martínez López per “La meua vida en el Cigala”; a Rocío Salvador Vidal per “La Setmana Santa de Villena: unes festes amb arrelament”, ambdues del col·legi La nostra Sra. dels Dolors i finalment “Ajuda a millorar el món amb EPIKS” d’Esther García, Zaira Bricio, Elena Romero i Izan Torrecillas de l’Institut Mare Nostrum d’Alacant.

Modalitat B (3º – 4º ESO i Cicles Formatius Grau Mitjà)

Primer premi per a Sofia Rodríguez Herrero de La nostra Sra. dels Dolors pel treball “La tradició funerària a Villena: ritus i costums”. En aquesta modalitat es van concedir quatre accésits. Al treball “La Muralla de Villena: portes i mesures davant la pesta” de Lucía Ugeda Carrillo del col·legi La nostra Sra. dels Dolors. “La Salvadora: una història de tradicions” d’Andrés Hernández Pérez del col·legi L’Encarnació. “Lola Vitòria Tarruella: escriptora i compositora de la ciutat de Villena” de Diego Gil Navarro i Ana María Aroca Tomás de l’IES Germans Amorós i al treballe “Memòries d’una vida” de Marta García Ródenas del col·legi La nostra Sra. dels Dolors.

El Premi en la Modalitat C va quedar desert. Tots aquests treballs al costat dels treballs guanyadors de les edicions anteriors poden consultar-se lliurement en la nova web de la Fundació José María Soler.

josemariasoler