L’alcalde de Villena, Fulgencio Cerdán, ha anunciat durant la seua visita al jaciment arqueològic de Cabezo Redondo, les negociacions amb l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert per a oferir als principals museus d’Espanya l’exposició del conegut com “Tesoro de Villena”, el més important de la Eda de Bronze de tota Europa, format per 59 peces d’or, plata i ferro i quasi 10 quilos de pes.

L’anunci es va realitzar durant la visita institucional al Jaciment de Cabezo Redondo, en el qual va estar acompanyat de Mauro Hernández, codirector de l’excavació; Juan Mora, vicerector d’Investigació de la UA; Paula García, edil de Turisme; Aurelio López-Tarruella, director de la Seu Universitària; i Miguel Ángel Salguero, portaveu del Grup Popular.

En l’actualitat, el Tresor de Villena no es troba exposat al públic degut a les obres del nou Museu de Villena, i per tant s’està en disposició d’organitzar amb la institució provincial una planificació per a mostrar aquesta troballa arqueològica d’interés internacional en els principals museus de tota Espanya, fins i tot en algun de caràcter europeu.

“La proposta que tenim sobre la taula és que el Tresor de Villena es puga visitar durant aquest temps, que no es pot exhibir a la ciutat, per diferents museus d’Espanya i de la resta d’Europa”, va comentar Cerdán. La intenció de l’equip de Govern és utilitzar aquesta mostra del patrimoni de Villena com a reclam de la ciutat, promoció del valor històric i com a al·licient per a impulsar el turisme cultural en el conjunt d’Espanya.

Campanya d’excavacions

D’altra banda, aquest cap de setmana es van celebrar les visites guiades coincidint amb les Jornades de Portes Obertes del Cabezo Redó en la nova etapa d’excavacions que està realitzant en aquestes setmanes l’equip d’experts de la Universitat d’Alacant. El primer edil va destacar la important aposta que està fent la UA en aquest projecte, i el compliment dels compromisos que el nou equipe rector ha concretat a potenciar el jaciment.

Per part seua, el vicerector d’Investigacions, Juan Mora, va assenyalar que “aquest jaciment és molt especial per a la Universitat, en el qual es treballa en ell des de fa 34 anys”. Mora va apuntar que des del Jaciment de Cabezo Redondo es compleix el triple objectiu de la funció social de la universitat: investigació, formació de nous professionals que treballen becats en l’excavació, i transferència i difusió del resultat d’aquestes activitats.

L’equip d’investigadors ha trobat nous materials en els últims punts d’excavació, com són una peça de bronze del cap d’una destral de mà en un bon estat de conservació.

Aquest cap de setmana s’ha pogut visitar la part superior del jaciment que es correspon a l’Edat del Bronze Antic on s’ha pogut descobrir els últims treballs desenvolupats en aquest lloc al costat del cim del turó.

A més, segons van explicar els investigadors s’han trobat diverses peces d’ivori, la qual cosa demostra que en la prehistòria ja existien moviment i migracions humanes, així com una intensa activitat d’intercanvi i comercial entre diferents comunitats de la conca del Mediterrani.