Villena tornarà a sumar-se al projecte de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ‘Impuls a la Dansa’ amb l’objectiu comú de donar suport als llenguatges del moviment durant tot l’any i diversificar les diferents activitats al llarg de la tota la Comunitat Valenciana. La fi d’aquest projecte és enfortir la creació local, no sols a la ciutat de València durant les jornades d’abril en les quals se celebra el festival organitzat pel Institut Valencià de Cultura (IVC), sinó en diferents estendre’ls a altres municipis de la Comunitat i en diferents dates.
En el cas de Villena, el director de la Casa de la Cultura de Villena, José Ayelo, ha explicat que en aquesta pròxima edició de ‘Impuls a la Dansa’ tindrà un paper protagonista en la pròxima edició del FIC (Front d’Iniciatives Contemporànies), un dels festivals d’arts contemporànies d’avantguarda i de caràcter disruptiu de la Comunitat Valenciana.
Impuls a la Dansa consta de dues línies de treball, la formació d’un col·lectiu de programadors i programadores d’espais escènics municipals i les estades i mediacions remunerades d’artistes i companyies valencianes en els municipis adherits al programa.
“Impuls a la Dansa naix com una línia d’acció de l’àrea professional de Dansa València. Des del festival, detectem que la dansa no té una presència rellevant en les programacions dels teatres que conformen el CCV i que existeix un desconeixement entre el sector, per això era necessari connectar a les creadores i els creadors locals amb les persones responsables de programació del nostre territori. L’objectiu era generar un vincle entre les parts per a poder conéixer-nos, entendre’ns i aconseguir habitar els municipis més enllà de l’exhibició en els teatres. Ho hem aconseguit mitjançant formació, trobades, mediació i residències artístiques en cadascun dels espais participants, que a més ens han permés acostar-nos a la població. L’èxit del pla resideix en la creació d’un vincle, en la sensació de pertinença a una comunitat que secunda, sosté i gaudeix amb la dansa”, ha detallat la directora de Dansa València, María José Mora.

Formació contínua
Les sessions de formació en 2022 van ser quatre. La idea era acostar a la realitat de la creació coreogràfica que es duu a terme dins i fora del nostre territori i proporcionar coneixements als i les programadores per a l’acolliment en els seus municipis. Durant les jornades, els participants van visitar tres centres de referència, Espai LaGranja, CCCE L’Escorxador i La Casa Gran de Faura. L’activitat també va incloure el desplaçament a l’octubre a la Fira Mediterrània de Manresa.
La iniciativa els va permetre conéixer el treball de sis companyies i creadors: Cristina Gómez, Transmissions, Rocío Sempere, Danseu-vós, Marroch i Hort Art.
Impuls a la Dansa ha posat èmfasi en la figura del mediador en el treball formatiu amb els municipis. L’especialista en dansa Sara Esteller personalitza aquest rol en el projecte, exercint d’enllaç entre les necessitats dels i les artistes i el context dels municipis.
“La meua funció és connectar la realitat artística amb la municipal, baixant-les a terra. D’una banda, cal comprendre la complexitat de la gestió i per un altre, la realitat del món de la creació. El que es persegueix és treballar des del concret i treballar en relacions fructíferes i profitoses per a tots”, ha desenvolupat Esteller.
A aquest efecte, l’especialista va facilitar als participants informació sòlida i contrastada tant dels i les artistes com d’exemples concrets de gestió en altres municipis, en festivals de proximitat i en cicles a petita escala, així com mirades de gent que està programant dansa en altres llocs d’Espanya i l’estranger.

Federica Fasano
Impuls a la Dansa promou tres tipus d’estada: tècnica, de creació i de mediació. Pel que fa a les estades de creació, va haver-hi aproximacions diferents, des de la investigació en curs i des del projecte pràcticament ultimat.
La ballarina i coreògrafa Federica Fasano va desenvolupar a Villena un treball molt avançat. En contextualitzar la seua participació en el marc del Hop Festival es va generar un debat enriquidor entre el públic i la creadora.
“Impuls a la Dansa funciona com a vertader empenyiment per a les companyies, tant consolidades com emergents, cap a una manera de treballar que respecta els temps i les necessitats d’una creació. En el meu cas, els assajos em van permetre assaborir les fases del procés creatiu, sense sentir la pressió ineludible de centrar totes les forces en el producte final”, ha valorat Fasano.
L’artista ha desenvolupat un vincle amb la Casa de Cultura de Villena (KAKV), on espera tornar prompte a compartir el seu treball. “Aquest tipus d’iniciatives aconsegueixen no sols que es descentralitze l’exhibició i es diversifiquen les propostes artístiques, sinó també dotar als creadors dels mitjans per a construir una relació fructífera amb els centres residencials, les seues comunitats i les seues iniciatives culturals”.