Vins Alacant commemora la creació com a primera DO, de la “Junta d´inhibició”, des de 1510
El Consell Regulador de la DOP Alacant ha celebrat amb una junta extraordinària de la seua directiva, la creació en 1510 de la “Junta d´Inhibició del Ví foraster d ´Alacant” signat per Fernando el Catòlic a Valladolid.
Ha sigut en el saló blau de l’ajuntament de la ciutat, antiga seu d’aquesta institució, i juntament amb l’alcalde i membres de la corporació municipal d’aquesta ciutat. Tots units simulen la composició d’aquest organisme que va funcionar durant més de tres segles de manera constant, constituint-se com la DO més antiga d’Europa.
Així ho han revelat les investigacions realitzades a la documentació existent sobre aquesta “Junta” en l’Arxiu Municipal i en el de la Corona d’Aragó per investigadors del MARQ i la Universitat d’Alacant, que han pogut constatar que els elements que protegia aquesta institució així com l’estructura professional que va crear són els comuns a una denominació d’origen. I sobretot, que van alertar i van protegir sempre una marca històrica de vins com ha sigut Alacant, on no sols es constata cultiu i elaboració des de fa més de 3000 anys, sinó que la marca ja consta com a “famosa” en el segle XII.
El president del CRDOP Alacant, Jose Juan Reus, ha entregat a l’alcalde una còpia del facsímil d’aquest privilegi i s’ha manifestat molt orgullós de posar en valor el patrimoni històric de la demarcació tant a la ciutat com en la resta de la zona productora. Han estat fins i tot presents representants de localitats del Vinalopó i la Marina Alta.
Per la seua part l’alcalde d’Alacant, Luis Barcala, ha assenyalat «És posar en valor també el pas dels segles XV i XVI i recuperar una part importantíssima de nostra historía.»
L’acte i ha servit també per a presentar la nova identitat corporativa de la DOP Alacant davant totes les institucions: des del secretari autonòmic de turisme, representants de la Conselleria Agricultura, delegació de govern, regidors de localitats, presidents d’associacions d’hostaleria i hotels, sommeliers, el rector de la UMH i la UA, Ruta del Vi Alacant, Cajamar, Casa Mediterrani, així com cellers presents.
Al principi d’aquest, s’ha recreat el “Bàndol de Verema” amb el qual un “trompeta” o missatger, anunciava per tota la ciutat que la verema havia acabat i es procedia llavors tant al registre dels vins, com a la “inhibició” i a les reunions de la pròpia junta. Ha sigut en la plaça de la Santa Faç i acompanyats per la colla del barri de Sant Blas.
Comentarios