Aquesta mostra commemora el 250 aniversari del naixement d’aquest reconegut artista amb més de 30 obres vinculades al Palau Real de Madrid.
S’ha presentat “Vicente López. La cort i Orihuela” una exposició temporal que commemora el 250 aniversari del naixement del pintor valencià Vicente López Portaña (1772 – 1850), una de les figures més rellevants de la història de la pintura espanyola, considerat un dels grans artistes del segle XIX.
Es podrà visitar fins al 29 de maig en el Reial Monestir de les Salesas de la ciutat d’Oriola, concretament a la seua església de La Visitació, un espai arquitectònic i eclesiàstic d’important rellevància en la Diòcesi d’Oriola-Alacant, que s’obri per primera vegada al públic amb aquesta exposició.
La mostra reuneix més d’una trentena d’obres pertanyents a artistes vinculats al Palau Real, ressaltant les obres pintades per Vicente López, el seu taller i els seus fills, Bernardo i Luis. A través de la seua obra, s’expressa un manifest d’excepcionals qualitats, com el seu característic estil retratista on s’aprecia un sorprenent virtuosisme naturalista i la seua manera personal com a pintor religiós, que reflecteix un purisme fundat en la delicadesa i idealisme formal del seu prodigiós estil acadèmic. També s’han recopilat per a l’ocasió més de 60 peces d’orfebreria, tèxtils, reliquiaris i elements religiosos de diferent índole, molts d’ells encunyats amb el segell real.
Segons ha explicat aquest matí en la presentació a premsa el comissari de l’exposició, Mariano Cecilia, “es tracta de l’única exposició que es realitzarà a Espanya sobre el pintor Vicente López en el seu 250 aniversari donada la seua vinculació amb la ciutat d’Oriola”.
I és precisament per aqueixa vinculació que aquesta mostra expositiva es realitza en l’incomparable marc arquitectònic neoclàssic de l’església del Reial Monestir de la Visitació de Santa María de les germanes Salesas d’Oriola, lloc destinatari de bona part de les obres de Vicente López per a aquesta ciutat, un exemple únic per la seua qualitat i excepcionalitat, en ser molt escassos els conjunts d’art religiós que s’han donat en el que un artista pinta ex profeso per a un lloc i en el breu temps de tres anys.
“Tot el patrimoni artístic que s’exposarà i que es conserva en aquest monestir ix del Palau Real de Madrid, per això és una cosa única. És com si haguérem trasplantat una església madrilenya a la ciutat d’Oriola amb tota la dotació: els tèxtils, la plata, les peces de nacre i sobretot les obres de Vicente López que ornamentan les capelles laterals i altres que foren fetes per al convent. Tot això s’exposarà ací a més de diferents peces que van ser executades també pel pintor i el seu taller per a la Catedral d’Oriola i altres que es conserven en col·leccions particulars i han sigut cedides per a aquesta exposició temporal” ha afegit Mariano Cecilia en la seua explicació.
Aquesta iniciativa es presenta com una “gran oportunitat per a conéixer i commemorar a aquest destacat pintor espanyol”. A més, al voltant de la seua figura es preveu celebrar en els pròxims mesos altres activitats commemoratives com a conferències, visites temàtiques, tallers educatius, concerts i un congrés.
Més sobre Vicente López
Nacido a València el 19 de setembre de 1772, es va formar des de molt jove en l’Acadèmia de Belles arts de Sant Carles com a deixeble de fra Antonio Villanueva, i, posteriorment, en l’Acadèmia de Sant Ferran de Madrid, on va desenvolupar les seues qualitats artístiques al costat de pintors com Mariano Salvador Maella. Va ser primer pintor de cambra del rei Ferran VII i de la reina Isabel II, així com un dels primers responsables del Real Museu de Pintures, actual Museu Nacional del Prado, durant els anys inicials del seu funcionament.