La Sala Exposicions Miguel Hernández d’Orihuela recull des del 2 de març al 27 de juny l’exposició “MARÍA ZAMBRANO. L’AURORA DEL PENSAMENT”.
Mar Ezcurra, regidora de Cultura, ha indicat que “des de Màlaga, amb la col·laboració de la Fundació María Zambrano, arriba aquesta exposició per a acostar-nos al nostre poeta més universal a través dels qui el van viure. L’exposició repassa la vida d’aquesta filòsofa malaguenya que va reunir a la seua casa de Madrid a autors tan rellevants com Pablo Neruda o Vicente Aleixandre”.
Per la seua part Aitor Larrabide, director de la Fundació Miguel Hernández, ha manifestat que “a més d’aqueix recorregut vital podrem gaudir del poema Habitada Groga, dedicat a María Zambrano i publicat en el núm. 2 la revista El Gall Crisi de 1934, un poemari de 1937 o la visita que va realitzar el president de la Fundació María Zambrano en 1996 a la Casa Museu Miguel Hernández”.
Amistat i confidència de Miguel Hernández amb María Zambrano
Es van conéixer en 1934, en la tertúlia de Cruz i Raya del carrer General Mitre. Tots dos van posar junts en l’homenatge a Vicente Aleixandre al juny de 1935.
Ella li va presentar a Pablo Neruda o a l’escriptor Enrique Azcoaga, que incorporaria a Miguel a les missions pedagògiques.
Al febrer de Miguel arriba a Madrid i va començar a patir una crisi ideològica, religiosa i afectiva. Mentre es distanciava de la seua núvia s’acostava a poetes i amics que ho influirien humana i literàriament (Neruda, Aleixandre, etc…).
Miguel freqüentava les tertúlies organitzades per María Zambrano a la seua casa, situada el número 3 de la plaça del Comte de Barajas. En acabar les tertúlies, Miguel i María realitzaven llargs passejos carrer Segòvia a baix, més enllà del Viaducte, per a asseure’s a la vora del Manzanares on intercanviaven penes d’amor i desamor.
María Zambrano. Reconeixement: 1981 Premi Príncep d’Astúries de Comunicació i Humanitats. 1988 Premi Miguel de Cervantes.
Comentarios