Del 18 al 20 d’octubre el municipi del Pinós acull la X Trobada Pedra Seca. L’art de la pedra seca, Patrimoni de la Humanitat, una trobada que reuneix acadèmics, professionals, estudiosos i aficionats amb l’objectiu d’estudiar, conservar i posar en valor el patrimoni material i immaterial, incidint especialment en la recuperació de l’ofici. Organitzades per l’Ajuntament del Pinós i el Departament de Geografia Humana de la Universitat d’Alacant, aquestes jornades, que se celebren bianualment des de 2002, estan promogudes per la Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional -APSAT- i compten amb la col·laboració diferents entitats i institucions com la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport.
Després de la seua celebració a Aragó, Balears, Catalunya i la Comunitat Valenciana, el Pinós es converteix en la primera seu alacantina a acollir la Trobada de Pedra Seca, la primera també després de la inscripció d’aquesta tècnica constructiva en la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.
el Pinós compta amb un important patrimoni en pedra seca i des del consistori es treballa des de fa diversos anys en la posada en valor dels diferents elements arquitectònics que es troben en la zona, com els bufons, així com en la recuperació de la tècnica. En aquest sentit, a través de la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament del Pinós ha aportat el suport institucional al costat de diversos particulars a la candidatura presentada a UNESCO.
Durant la trobada s’abordarà el patrimoni de la pedra seca des de diversos punts de vista, distribuïts en diferents blocs temàtics en els quals s’abordarà el passat, el present i el futur del patrimoni material i immaterial de la pedra seca. Les quatre conferències previstes, seran pronunciades per set ponents, cinc d’elles dones, acadèmiques i professionals de la Universitat d’Alacant, la Conselleria de Cultura i del sector privat que tractaran qüestions com la gestió patrimonial després de la declaració de patrimoni immaterial de la UNESCO; les experiències relatives a la recuperació de l’ofici, formació i eixides professionals de la tècnica de la pedra seca; estudis de patrimoni material i immaterial, conservació e eines innovadores i la posada en valor del patrimoni cultural.
A més es presentaran un total de 36 comunicacions pronunciades per especialistes, acadèmics, professionals, associacions i particulars procedents de diferents punts de l’Andorra, Comunitat Valenciana, Balears, Catalunya, Múrcia i Almeria.
Encara que el format de la trobada és acadèmic, s’han programat visites de camp, exposicions, actuacions musicals i activitats familiars, tal com es pot comprovar en la pàgina web www.trobadapedraseca.es. A més, es presentarà la web Pedra Seca de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, a més de l’audiovisual municipal “Pedra seca al Pinós, ahir i hui”, on es recullen els testimoniatges de persones que han exercit aquest ofici. Les inscripcions estan obertes fins al dia abans de l’inici de la trovada, el dijous 17 d’octubre.
Diferents agrupacions socials del Pinós s’han implicat en aquesta Trobada, com les associacions Cau d’Arrel, Iguals i Sense Traves, Amics del Vi i els comerciants del Pinós, així com el CEIP Sant Antón i diferents particulars.
Comentarios