o Exposició permanent
El MARQ aposta per la renovació del sistema expositiu tradicional, entés com una col·lecció de troballes degudament classificades i catalogats. Compta amb sales dedicades a la Prehistòria, la Cultura Romana, els Ibers, l’Edat mitjana i la Cultura Moderna i Contemporània, així com amb les sales temàtiques ‘Excavant una església’, ‘Excavant sota l’aigua’ i ‘Excavant en una cova’. A més, inclou la visita d’una hora de duració als soterranis per a conéixer les interessants instal·lacions del Museu. L’horari del museu és de dimarts a dissabte ininterrompudament de 10.00 a 22.00 hores i els diumenges de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.
Visita guiada castellà:
– De dimarts a dissabte: 16.00 hores.
o Exposició ‘Dinasties. Els primers regnes de l’Europa prehistòrica’
El MARQ acull una exposició internacional sobre els primers regnes de l’Europa prehistòrica que inclou peces inèdites i obres mestres de l’Edat del Bronze, algunes de les quals s’exhibeixen per primera vegada a Espanya. Amb el títol “Dinasties”, aquesta iniciativa constitueix un ambiciós projecte amb prop de 500 objectes valuosos, entre els quals destaca una reproducció del Disc de Nebra i part del seu tresor. Es tracta de la primera representació coneguda de la volta celeste a Europa, inclosa en el Registre de la Memòria del Món de la UNESCO des de 2013. La mostra podrà visitar-se fins al 13 d’octubre de 2024.
Visita guiada castellà:
– Dimarts a divendres: 12.30, 13.00, 17.30 i 18.30 hores.
– Dissabtes: 12.30, 13.00, 17.00, 17.30. 18.00 i 18.30 hores.
– Diumenge: 10.30 i 11.30 hores.
Visita guiada valencià:
– Dimarts i dijous: 11.30 hores.
– Dimecres i divendres: 17.00 hores.
– Dissabte: 10.30 hores.
Visita guiada anglés:
– Dimarts i dijous: 17.00 hores.
– Dimecres, divendres i dissabte: 11.30 hores.
o Exposició ‘Aixovars per a l’eternitat’
Amb una nova museografia, panells explicatius i un vídeo narratiu, la zona expositiva del Vestíbul del MARQ acull “Aixovars per a l’eternitat. El ritu funerari en el Cabezo del Molino”. La vint-i-unena mostra presentada en aquest espai, destinat a exposar singulars peces arqueològiques, mostrarà durant un any quatre conjunts de joies bizantines trobades en la necròpoli del jaciment localitzat a Rojals.
o Jaciment Tossal de Manises Lucentum
El Tossal de Manises és el solar de la ciutat romana de Lucentum, l’antiga Alacant, situat en La Albufereta d’Alacant. Es tracta d’un dels jaciments arqueològics més importants de la Comunitat Valenciana, que compta amb la declaració de Monument Historicoartístic des de 1961. L’horari és de dimarts a dissabtes de 09.00 a 13.00 i de 18.00 a 21.00 hores, i diumenges i festius de 09.00 a 13.00 hores. Dilluns tancat.
Visita guiada:
De dimarts a dissabte: 09.30 i 19.30 hores
Diumenges: 09.30 hores
o Jaciment La Illeta dels Banyets
Situada al Campello, La Illeta dels Banyets és un promontori estret i llarg amb restes de gran importància per la seua àmplia seqüència cultural, ja que en ell s’han identificat restes de l’Edat del Bronze, previs als quals conformen un assentament ibèric i els que queden d’una vila romana, a més de la presència de materials islàmics que ens parlen d’una ocupació, de caràcter esporàdic, en l’Època Medieval. L’horari és de dimarts a dissabte de 09.00 a 13.00 i de 18.00 a 21.00 hores, i diumenges i festius de 09.00 a 13.00 hores. Dilluns tancat.
Visita guiada:
De dimarts a dissabte: 09.30 i 19.30 hores
Diumenges: 09.30 hores
o Jaciment El Santuari de Pla de Petracos
Situat a Castell de Castells, el Pla de Petracos és un dels millors jaciments amb art rupestre de la Comunitat Valenciana. Era un santuari d’Art macroesquemàtic, declarat Bé d’Interés Cultural i Patrimoni de la Humanitat, i es troba en un paratge esplèndid. La visita al paratge és lliure i una magnífica oportunitat per a gaudir de la naturalesa en un entorn privilegiat. El Centre d’Interpretació situat en el municipi es pot visitar de dilluns a dijous, prèvia cita telefònica 965518067. Els divendres i dissabtes obri les seues portes d’11.00 a 13.00 hores i de 17.00 a 18.00 hores. Domingo tancat.
o Jaciment La Cova de l’Or
Situada a Beniarrés, l’enclavament s’obri a 675 metres sobre el nivell de la mar en el vessant meridional de la Serra del Benicadell i recull en el seu interior un jaciment arqueològic d’enorme importància per al coneixement i la investigació del Neolític.
Visites guiades al jaciment i al centre d’interpretació (prèvia concertació):
Dissabte: de 09.00 a 14.00 hores
– Eixides a la cova: 09.00 i 11.30 hores
– Domingo i festius: de 09.00 a 14.00 hores
– Eixides a la cova: 09.00 i 11.30 hores
o Torre Almohade d’Almudaina
En ple cor de la muntanya alacantina, Almudaina atresora una singular torre, senya d’identitat de la població, construïda en època islàmica medieval. La construcció formava part del recinte fortificat de la xicoteta alqueria existent. L’horari de l’enclavament és de dimarts a diumenge de 10.00 a 13.00 hores; els dissabtes de 09.00 a 13.00 hores i de 18.00 a 21.00 hores. Dilluns tancat.
Visita guiada:
De dimarts a dissabte: 09.30 i 19.30 hores
Diumenges: 09.30 hores
o Cava Gran d’Agres
Es tracta d’una gelera situada al Parc Natural de la Serra Mariola, a 1.120 metres d’altitud, que compta amb la declaració de Bé de Rellevància Local. Es pot visitar tant per l’exterior, amb panells explicatius, com per l’interior, amb unes graderies metàl·liques que arriben fins al fons del pou, on es troba un exemplar de teix amb més de 30 anys d’història. La visita és lliure, subjecta a la normativa del Parc Natural de Serra Mariola.
MUBAG
www.mubag.es
EXPOSICIÓ PERMANENT
o El segle XIX. La col·lecció a la llum
A través de més de huitanta obres, entre pintures, escultures i art sumptuari d’una trentena d’artistes, l’exposició ‘El segle XIX. La col·lecció a la llum’ planteja un ampli recorregut per les nombroses i diverses temàtiques que es desenvolupen en el panorama artístic espanyol del segle XIX, reflex de les tendències estètiques internacionals i del gust de la societat del moment. A més, a través de la proposta “L’obra comentada” s’analitzarà mensualment al detall una de les obres presents en la mostra.
El discurs es divideix en set àmbits: La imatge d’Alacant, el port; El viatge com a aprenentatge; El passat rescatat; La pintura, testimoni social; El retrat com a símbol social; Cap al canvi de segle; i, L’emoció entorn al rostre. Temàtiques que es completen amb peces audiovisuals que aprofundeixen en l’evolució de la ciutat, les pensions de pintura, el treball, la dona i la fascinació per Orient.
El fons permanent exposat s’ha incrementat gràcies a la col·laboració amb la Col·lecció d’Art Banc Sabadell i especialment del Museu Nacional del Prado, institució que ha permés enriquir la mostra amb pintures rellevants d’altres artistes com Cecilio Pla, Manuel Benedito o Luis García, que es mostra per primera vegada en el MUBAG.
o Studiolo. Una mirada a la col·lecció de Candela A. Soldevilla
Des de l’hall de la planta baixa i al llarg de tota la primera planta, la Col·lecció Studiolo de Candela A. Soldevilla, dialoga, en clau contemporània, amb l’exposició permanent del MUBAG ‘El segle XIX. La col·lecció a la llum’, oferint una anomenada a la reflexió sobre temes universals. Comissariada per Alicia Ventura, la idea és que el públic connecte amb les peces des d’una perspectiva diferent a través de 36 obres diferents -30 escultures, 4 dibuixos, 1 oli i 1 fotografia-, creades per 31 artistes d’èpoques i estils diversos de prestigi nacional i internacional com Eduardo Arroyo, David Nash o Ana Laura Aláez i altres de caràcter més emergent com Federico Granell o Cristina Avello. Cadascun destaca per la tècnica emprada per a representar el tema, encara que el nucli central de totes les obres siga el cap. Es troben escultures en bronze, en fusta, resina o fins i tot algeps dental, com a contrapunt que enriqueix l’exposició del MUBAG, centrada més en la pintura.
o Del traç neoclàssic a l’esperit romàntic
La mostra ‘Del traç neoclàssic a l’esperit romàntic’ completa l’exposició permanent ‘El segle XIX. La col·lecció a la llum’. Situada en la zona del gabinet, els seus més de seixanta peces, transporten al visitant a dos importants moments culturals que van marcar l’Alacant del segle XIX. D’una banda, la creació de l’Escola de Dibuix del Consolat Marítim i Terrestre, el primer centre oficial de belles arts pel qual van passar figures de renom que van introduir a principis del segle XIX el neoclassicisme en terres alacantines. Per l’altre, el col·leccionisme d’art de famílies burgeses que van sorgir a mitjan segle degut a la bonança del comerç i van veure en els romàntics l’estil ideal per a ser retratats.
EXPOSICIONS SOBRE LA COL·LECCIÓ DEL MUBAG
o Abstracció geomètrica. Pioners de l’il·lusionisme òptic en la col·lecció
Amb motiu del centenari del naixement d’Eusebio Sempere aquesta mostra, que se situa prèvia a l’exposició dedicada a l’artista alacantí, ofereix una selecció de les figures més rellevants del moviment geomètric que es conserven en la col·lecció. Artistes que a mitjan segle XX van revolucionar l’avantguarda plàstica desenvolupant obres amb colors plans en les quals s’analitza la geometria a la recerca d’una nova representació del moviment i la llum, i en les quals la visió de l’espectador completa el resultat final d’aquestes.
EXPOSICIONS TEMPORALS
• ‘Eusebio Sempere&Felipe Pantone. Seriació i cromatisme cinètic’
El MUBAG acull fins a juny una mostra que confronta obres d’Eusebio Sempere (Onil, 1923-Onil, 1985) i Felipe Pantone (Buenos Aires, 1986). A través de 60 peces, el discurs expositiu recorre la singularitat de cada creador: el primer, pioner i introductor de la serigrafia a Espanya; el segon, vinculat al grafiti en els seus inicis i actualment consolidat com un dels artistes més rellevants en l’abstracció geomètrica.
• ‘Miguel Abad Miró. Dibuixos de la col·lecció Ricardo Fuente’
L’exposició ‘Miguel Abad Miró. Dibuixos de la col·lecció Ricardo Fuente’ presenta la faceta de dibuixant de l’artista i arquitecte alcoià Miguel Abad Miró (1912-1994). Una selecció de més de noranta esbossos, apunts i dibuixos, executats amb infinitat de tècniques artístiques i datats entre 1934 i 1989, que formen part d’una valuosa col·lecció inèdita composta per quasi dos-cents treballs. La mostra, dividida en set àmbits, evidència, a través d’un atraient recorregut, les temàtiques predilectes desenvolupades per l’artista al llarg de la seua carrera com el paisatge urbà, la figuració i el retrat, en el qual sobreïx. Un eix cronològic completa el recorregut amb notes biogràfiques que connecten les vides de Miguel Abad i Ricardo Fuente, també dibuixant i amic personal, que va anar recopilant aquest valuós fons artístic.
• ‘Llegats. Les noves col·leccions del MUBAG (2020-2024)’
L’exposició temporal ‘Llegats. Les noves col·leccions del MUBAG (2020-2024)’ presenta una selecció de béns incorporats recentment al fons artístic del Museu. Un conjunt de 107 peces, datades entre els segles XVII i XXI, que mostra una part molt representativa dels més de 1.400 béns artístics que han ingressat mitjançant donació o depòsit temporal procedents d’institucions públiques i privades, o de mans de col·leccionistes i particulars.
En el recorregut proposat les pintures, els dibuixos, les escultures i els mosaics, signats per 32 artistes majoritàriament alacantins, s’agrupen en cinc àmbits temàtics: pintura religiosa, figura i retrat, natura morta, paisatge i art abstracte. A les esmentades disciplines artístiques s’uneix l’exhibició d’indumentària femenina i una peça de mobiliari, de principis del segle XX.
PUBLICACIONS DIGITALS DEL MUBAG:
Les següents publicacions es poden consultar en la pàgina web del MUBAG www.mubag.es
• Catàleg exposició temporal ‘Dalí Metamorfosis’
Amb motiu de l’exposició ‘Dalí. Metamorfosi’, el MUBAG ha realitzat un catàleg en el qual es recullen els diferents temes que aborda el recorregut de la mostra, així com la referència fotogràfica d’obres que la componen.
• Revista divulgativa: Quaderns del MUBAG
– Quaderns del MUBAG 02 Des del Museu es llança el tercer nombre de Quaderns del MUBAG, una extensa publicació que se centra en divulgar les exposicions i activitats que s’han desenvolupat en el Museu al llarg del 2023, així com a publicar contingut rigorós sobre els artistes presents en la col·lecció. Aquest nou número inclou articles dedicats a Joaquín Sorolla, Lorenzo Casanova, Emilio Varela, Juan Navarro Ramón i Elena Aguilera, entre altres. A més, en un apartat especial s’acostarà la història del Museu i el seu recent reconeixement.
– Quaderns del MUBAG – Extra 02 La revista s’acompanya d’un nou suplement titulat La desmaterialització de l’escultura contemporània d’Alacant, en el qual s’analitzarà la influència exercida pels artistes Julio González (1876-1942) i Pablo Picasso (1881-1973), en particular, i en l’escultura moderna, en general, sobre els escultors d’Alacant centrant-se en els conceptes de desmaterialització, minimalisme, transparència i ingravitació.
• Fijazz: Cuareim Quartet
‘A jazz story’ és el títol del concert que oferirà Cuareim Quartet -Rodrigo Bauzá, Federico Nathan, Oliver Samouillan i Guillaume Latil- en el marc del Festival Fijazz 2024 en el ADDA el dijous 18 de juliol a les 21.00 hores.
• Fijazz: Josemi Carmona, Javier Colina feat Bandoler
El divendres 19 de juliol, a les 21.00 hoas, el ADDA acollirà l’actuació “De prop” amb Josemi Carmona, Javier Colina al costat de Bandoler.
• Fijazz: Paquito D’Rivera & ADDA·*Simfònica
“The Chick Corea Symphony Tribute” tindrà lloc el dissabte 20 de juliol, a les 21.00 hores, amb Josep Vicent al capdavant de ADDA·*Simfònica al costat d’Emilio Solla Trio, Paquito D’Rivera, Antonio Lizana i David Pastor.
• Fijazz: Chucho Valdés “Irakere 50”
El diumenge, 21 de juliol a les 21.00 hores, Chucho Valdés oferirà l’espectacle “Irakere 50”, un homenatge a la mítica banda cubana.
INSTITUT JUAN GIL-ALBERT
www.iacjuangilalbert.com
• Club Manifesta: ‘La importància del fragment o viure en collage’
La segona sessió del ‘Club Manifesta. Diàlegs entorn de l’art contemporani’, moderada per l’artista Luisa Pastor, se centrarà en el collage i plantejarà un nou debat entorn d’aquesta disciplina de l’art contemporani. La inscripció per a assistir el dimecres, 17 de juliol a les 19.00 hores a la Casa Bardin, pot realitzar-se en bit.ly/clubarte2
• Masterclass Pakito Baeza
El dijous 18 i divendres 19 de juliol, a les 19.00 hores, el músic alacantí Pakito Baeza entaularà un diàleg entre els seus instruments de percussió i les obres de l’exposició de la Casa Bardin, “El paisatge com esdevindre” del Grup Dimasla. L’artista oferirà una sèrie d’improvisacions amb la participació del públic assistent. Inscripció prèvia en bit.ly/masterclassbaeza
• ADN Fester: Festes singulars
La Casa de Cultura de La Torre dels Maçánes acollirà el dijous, 18 de juliol a les 19.00 hores una taula redona per a parlar de les festes singulars de la província d’Alacant. La vetlada, moderada per Francisco José Martínez Llorca, comptarà amb la participació de José Guardiola Sevilla (organitzador de la Batalla dels Encisams de Villlena), María José Martínez Tribaldos (responsable de Els Enfarinats d’Ibi) i José Manuel Bernabeu Llinares (alcalde de La Torre de les Maçanes i fester major del Pa Beneït).
• Descobrint els nostres llegats: MUBAG
La primera sessió d’aquest nou cicle tindrà lloc en el Museu de Belles arts d’Alacant el divendres, 19 de juliol a les 19.00 hores, i consistirà en una visita guiada per l’exposició ‘Llegats. Les noves col·leccions del MUBAG (2020-2024)’. Inscripció en bit.ly/legadosiac1
• PAC Costa: Passeig Marítim de Benidorm
Aquest nou cicle arrancarà el dissabte, 20 de juliol a les 20.00 hores, amb un recorregut pel Passeig Marítim de Benidorm de la mà de l’arquitecte Iván Valero Fernández. És necessària la inscripció en bit.ly/paccosta1
• Art a la Casa Bardin: ‘El paisatge com esdevindre’
La Casa Bardin acull fins al 31 d’agost una nova proposta expositiva emmarcada en el cicle Art a la Casa Bardin. Diana Lozano i Álvaro Jaén presenten ‘El paisatge com esdevindre’, comissariada per Pablo Bellot.
• Convocatòries obertes:
– I Premi Internacional Juan Gil-Albert d’escriptura aforística i del jo 2024. Termini fins al 19 de juliol. Més informació en el enlacehttps://bit.ly/premiogilalbert
• Enllaç al portal digital
https://www.cervantesvirtual.com/portales/instituto_de_cultura_juan_gil_albert_iac/
MUBOMA
www.muboma.com
El Muboma, situat a Alcoi, ofereix un espai de contingut innovador destinat a donar a conéixer la importància d’aquesta professió. El visitant, a través de les diferents sales i vitrines, observarà les eines i els recursos tècnics i humans que han permés el desenvolupament d’aquest ofici al llarg del temps. L’horari d’obertura del MuBoma és de 10.00 a 16.00 hores de dilluns a dijous, de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 18.00 hores els divendres, de 10.00 a 14.00 hores els dissabtes i d’11.00 a 14.00 hores els diumenges i festius.
PALACIO PROVINCIAL
La Sala d’Exposicions del Palau Provincial acull fins al pròxim 21 d’agost la mostra “Temps sense ribes” de l’artista Francisco Sánchez Soria que, a través dels seus quadres, ret homenatge a la comarca de la Vega Baixa amb un projecte aglutinador i identitari.
Comentarios