MARQ
o Exposició permanent

El MARQ aposta per la renovació del sistema expositiu tradicional, entés com una col·lecció de troballes degudament classificades i catalogats. Compta amb sales dedicades a la Prehistòria, la Cultura Romana, els Ibers, l’Edat mitjana i la Cultura Moderna i Contemporània, així com amb les sales temàtiques ‘Excavant una església’, ‘Excavant sota l’aigua’ i ‘Excavant en una cova’. A més, inclou la visita d’una hora de duració als soterranis per a conéixer les interessants instal·lacions del Museu. L’horari del museu és de dimarts a dissabte ininterrompudament de 10.00 a 19.00 hores i els diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada a l’exposició permanent:
De dimarts a divendres: 16.30 hores
Dissabte, diumenge i festius: 11.30 hores
o Exposició ‘Etruscos. L’alba de Roma’
Sota el títol ‘Etruscos. L’alba de Roma’, el MARQ convida a visitar la major mostra monogràfica exhibida a Espanya en l’última dècada, amb 150 peces procedents d’algunes de les més importants excavacions de l’antiga Etruria. L’exposició, que es podrà visitar fins a març de 2022, inclou una selecció peces originals del Museu Arqueològic Nacional de Florència (MAF) i del Museu Etrusc Guarnacci de Volterra, un dels més antics a Itàlia.

Visita guiada:
De dimarts a divendres: 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 17.00 i 17.30 hores
Dissabte: 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.00 15.00, 16.00 i 17.00 hores
Domingo: 10.30, 11.30 i 12.30 hores
o Exposició ‘El cavaller de Ifach
La mostra ‘El cavaller de Ifach’ es pot visitar en l’hall del museu. Es tracta d’un fragment de paret, trobat en l’enclavament de sa Pobla Medieval de Ifach, que revela importants dades sobre la història i de la societat que va habitar en el segle XIV en l’àrea que ara ocupa el jaciment arqueològic de Calp.
o Jaciment Tossal de Manises Lucentum
El Tossal de Manises és el solar de la ciutat romana de Lucentum, l’antiga Alacant, situat en el barri de la Albufereta d’Alacant. Es tracta d’un dels jaciments arqueològics més importants de la Comunitat Valenciana, una de les seues poques ciutats romanes conegudes amb profunditat, que compta amb la declaració de Monument Historicoartístic des de 1961. L’horari és de dimarts a dissabtes de 10.00 a 14.00 i de 15.30 a 17.30 hores, i diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.
Visita guiada:
De dimarts a divendres: 12.00 hores
Dissabte: 12.00 i 16.00 hores
Domingo: 12.00 hores
o Jaciment La Illeta dels Banyets
està situada al Campello i és un dels enclavaments arqueològics alacantins coneguts des de fa més temps. La Illeta dels Banyets és un promontori estret i llarg en el qual se situa un jaciment de gran importància per la seua àmplia seqüència cultural, ja que en ell s’han identificat restes de l’Edat del Bronze, previs als quals conformen un assentament ibèric i els que queden d’una vila romana, a més de la presència de materials islàmics que ens parlen d’una ocupació, de caràcter esporàdic, en l’Època Medieval. L’horari és de dimarts a dissabtes de 10.00 a 14.00 i de 15.30 a 17.30 hores, i diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada:
De dimarts a divendres: 12.00 hores
Dissabte: 12.00 i 16.00 hores
Domingo: 12.00 hores

o Torre de l’Almudaina
En ple cor de la muntanya alacantina, Almudaina atresora una singular torre, senya d’identitat de la població, construïda en època islàmica medieval. La construcció formava part del recinte fortificat de la xicoteta alqueria existent. L’horari de l’enclavament és de dimarts a divendres de 10.00 a 13.00 hores, els dissabtes de 10.00 a 13.00 i de 16.00 a 19.00 hores i diumenges i festius de 10.00 a 13.00 hores. Dilluns tancat.

Visita Guiada:
Dimarts a divendres: 11.30 hores
Dissabtes: 11.30 i 16.30 hores
Domingo i festius: 11.30 hores

o Jaciment El Santuari de Pla de Petracos
Situat en el municipi de Castell de Castells, el Pla de Petracos és un dels millors jaciments amb art rupestre de la Comunitat Valenciana. Era un santuari d’Art macroesquemàtic, declarat Bé d’Interés Cultural i Patrimoni de la Humanitat, i es troba en un paratge esplèndid. La visita al paratge és lliure i una magnífica oportunitat per a gaudir de la naturalesa en un entorn privilegiat. El Centre d’Interpretació situat en el municipi es pot visitar de dilluns a dijous, prèvia cita telefònica 965518067. Els divendres i dissabtes obri les seues portes d’11.00 a 13.00 hores i de 17.00 a 18.00 hores. Diumenges tancat.
o Jaciment La Cova de l’Or
La Cova de l’Or a Beniarrés s’obri a 675 metres sobre el nivell de la mar en el vessant meridional de la Serra del Benicadell i recull en el seu interior un jaciment arqueològic d’enorme importància per al coneixement i la investigació del Neolític.

Visites al centre d’interpretació:
Dissabtes i diumenges: de 09.00 a 14.00 hores


MUBAG
El MUBAG roman obert amb les mesures recomanades a la disposició del públic per a garantir la seguretat en la visita a les seues exposicions.
Exposicions per a visitar:
PLANTA BAIXA:

o ‘La Finestra de l’Art’. María Chana

El nom de ‘La finestra de l’art’ sorgeix amb la idea de recuperar la porta d’accés antiga del Palau del segle XVIII i difondre mitjançant una exposició a artistes amb una trajectòria de reconegut prestigi i presents en la col·lecció de la Diputació d’Alacant. El nou espai s’inaugura amb María Chana del Castell i la peça Sense Títol, concebuda per a una exposició a Egipte en 2006 i donada en 2021 a la col·lecció de la institució provincial. En ella, Chana desplega el seu propi llenguatge creatiu en el qual combina colors vibrants en unes taques denses i altres més diluïdes per a aconseguir un efecte de transparència. El seu estil és abstracte i en paraules de l’artista “evoca poèticament a la naturalesa”.
• La generació figurativa. Premis per a la creació d’un museu
Aquesta mostra recull l’obra premiada en els concursos nacionals i provincials de Pintura que convocara la Diputació d’Alacant entre 1952 i 1960. Els primers premis de cada categoria passaven a ser propietat de la institució amb la finalitat d’enriquir els seus fons i crear un museu de Belles arts amb art espanyol. Entre els premiats destaquen els noms de Francisco Lozano, Francisco Pérez Pizarro, Xavier Soler, Menchu Gal, Juan Bautista Porcar, Pancho Cossío, José Pérezgil, Milagros Lambert i Manuel Baeza, entre molts altres.
• De l’informalisme a l’abstracció mediterrània
El MUBAG recupera com a espai expositiu l’àmplia galeria de la planta baixa, antic vestíbul del palau, per a mostrar peces del segle XX de la col·lecció artística de la Diputació d’Alacant. S’han seleccionat díhuit obres, realitzades dels anys 60 a la fi dels 80, per artistes espanyols de gran projecció internacional que van apostar per transformar l’art, amb l’ús d’originals materials i amb la creació de nous llenguatges. Un recorregut de la mà d’artistes, informalistes, geomètrics i abstractes, entre els quals es poden contemplar escultures d’Ángeles Marco, Pablo Serrano, Adrián Carrillo, Francisco Sobrino i Josep Ginestar, pintures de Juana Francés, Eusebio Sempere, Manuel Hernández Mompó, Antoni Tàpies, Luis Feito, Manuel Viola, Antonio Saura, Rafael Canogar, Manuel Rivera, Soledad Sevilla i Mario Candela, un relleu ceràmic d’Arcadi Blasco i un tapís de Teresa Lanceta.
ENTREPLANTA:
• Escola de Dibuix del Consolat

La proposta es reuneix en el recuperat gabinet situat en la entreplanta. En ella, es dona a conéixer obra de la col·lecció de la Diputació d’Alacant sobre els artistes vinculats a l’Escola de Dibuix del Consolat Marítim i Terrestre, primer centre oficial d’ensenyament en belles arts, i entre els quals destaquen Vicente Suárez Ordóñez, José Aparicio i Vicente Rodes.

• Alacant, paratge exòtic. La mirada de Didier Petit de Meurville (1793-1873)
La mostra, prorrogada fins al 30 de juny de 2022, reuneix vint-i-cinc obres inèdites del diplomàtic i pintor francés Didier Petit de Meurville realitzades durant el seu càrrec de vicecònsol francés a Alacant. A Dider Petit li va acollir un Alacant emmurallat i un port en plena expansió comercial, com així ho representa en diverses vistes de la ciutat. L’exotisme que va trobar en terres llevantines, seguint l’ideal de la pintura romàntica de l’època, li va despertar l’interés de recórrer la província i representar els paratges naturals de Sant Joan, Crevillent, Elx i voltants del seu Palmerar. La mirada de Didier Petit de Meurville suposa un document gràfic únic que ens revela com era Alacant i els seus habitants a mitjan segle XIX.
SEGONA PLANTA:
• D’acord. Emilio Varela i els seus contemporanis

L’ampli llegat pictòric que custodia el museu del reconegut artista alacantí de la primera meitat del segle XX, Emilio Varela, es mostra en aquest nou espai al costat d’obra dels seus contemporanis. Una selecció de més de cinquanta pintures de Varela, entre paisatges, natures mortes i retrats, que es podrà contemplar al costat d’altres de Lorenzo Aguirre, Rigoberto Soler, Vicente Albarranch i Gastón Castelló.
• Dones entre Renoir i Sorolla
L’exposició temporal ‘Dones entre Renoir i Sorolla’ es podrà visitar en el MUBAG fins al 27 de març de 2022. L’univers femení és un dels assumptes més tractats per la modernitat en un moment de rellevants canvis socials, en la consecució dels quals la dona és fonamental. Renoir, Casas, Nonell o Sorolla mostren diferents àmbits protagonitzats per la dona: la lectura i l’interior domèstic enfront de la conquesta de l’exterior. La dona treballadora al costat de retrats, nus i una Arcàdia somiada de la qual és protagonista després dels desastres de la Primer Guerra Mundial. Un total de 70 obres, de les quals 9 són escultures, procedents de la Fundació Fran Daurel i del Museu Diocesà de Barcelona.
• Publicacions digitals del MUBAG:
Les següents publicacions es poden consultar en la pàgina web del MUBAG www.mubag.es

• Catàleg exposició: ‘Dones. Entre Renoir i Sorolla’
Amb motiu de l’exposició ‘Dones. Entre Renoir i Sorolla’, en el MUBAG, s’ha elaborat una publicació digital que conté, a més d’articles que ens endinsen més extensament en els àmbits i artistes que componen la mostra, el catàleg complet d’obra exposada en sala.
• Catàleg exposició: ‘Alacant, paratge exòtic’
Com a resultat de l’estudi de la figura de Didier Petit de Meurville, de les pintures creades durant la seua estada a Alacant -com a vicecònsol de França de 1848 a 1857- i de com era la ciutat i part de la província a mitjan segle XIX s’ha realitzat un complet catàleg digital que es pot consultar en la pàgina web del Mubag www.mubag.es i viatjar de manera visual en el temps, descobrint paratges alacantins fins ara inèdits.
• Revista divulgativa: Quaderns del MUBAG
Des de l’obertura del Museu en 2001 s’impulsa, per primera vegada, l’edició de la revista Quaderns del MUBAG, de periodicitat anual. El seu llançament, al desembre de 2021, coincideix amb el vint aniversari del centre. Aquesta completa publicació, en paper i també en format digital, aborda la història de l’art, la museografia, i les exposicions, col·leccions i activitats del museu.

ADDA
• Cicle Almantiga: La Folía

Dirigit per Pedro Bonet, el grup de música barroca La Folía protagonitzarà una nova sessió del cicle Almantiga el dissabte 22 de gener a les 19.00 hores. Al costat de Bonet actuaran Celia Alcedo (soprano), Ignacio Zaragoza (flautes de bec i percussió), Calia Álvarez (viola de gamba) i Ramiro Morales (guitarra barroca i archilaúd), i interpretaran obres de Pérez Bocanegra, Ceruti, Avondano o Destouches, entre altres.
• Les nostres bandes i orquestres: BSMA
El diumenge 23 de gener la Banda Simfònica Municipal d’Alacant (BSMA) actuarà en el ADDA a les 12.00 hores.


INSTITUT JUAN GIL-ALBERT
• Xicotets tresors: Museu de la Mar

El cicle ‘Xicotets tresors’ es trasllada el dimecres 19 de gener a Santa Pola per a visitar el Museu de la Mar d’aquesta localitat. Allí, la directora del museu, María José Cerdà Bertoméu, donarà a conéixer les singularitats d’aquest centre cultural. A més, Francisco Blasco farà una demostració de calafatería i Rita Lloret de redera.

• Taller de gravat: Jardins imaginaris

Del 17 al 23 de gener romandrà obert el termini d’inscripció per al taller de gravat ‘Jardins imaginaris’ impartit per Alfonso Almendros.
bit.ly/jardinesimaginarios

• Exposició ‘To name a mountain’

L’exposició ‘To name a mountain’ d’Alfonso Almendros, comissariada per Carmen Dalmau, és el resultat del projecte fotogràfic seleccionat en la convocatòria de l’III Concurs Art a la Casa Bardín i va obtindre el V Premi Galícia de Fotografia Contemporània. El projecte és un documental ficcionado amb un llenguatge contemporani en el qual es mesclen procediments de fotografia analògica, múltiples tècniques pictòriques i reinterpretacions digitals de paisatges de l’obra del pintor de l’Escola del riu Hudson, Albert Bierstadt. Alfonso Almendros fa una investigació sobre l’expedició per les Muntanyes Rocalloses, realitzada en 1863, per Bierstadt i el seu amic, l’escriptor Fitz Hugh Ludlow. Es pot visitar a la Casa Bardin fins al 5 de febrer.


MUBOMA
El Museu del Consorci Provincial de Bombers, situat a Alcoi, ofereix un espai de contingut innovador destinat a donar a conéixer la importància d’aquesta professió. El visitant, a través de les diferents sales i vitrines, observarà les eines i els recursos tècnics i humans que han permés el desenvolupament d’aquest ofici al llarg del temps. L’horari d’obertura del MuBoma serà de 10.00 a 16.00 hores de dilluns a dijous, de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 18.00 hores els divendres, de 10.00 a 14.00 hores els dissabtes i d’11.00 a 14.00 hores els diumenges i festius.

PALACIO PROVINCIAL
Exposició ‘Miguel Hernández, a plena llum’
La Diputació d’Alacant acull per primera vegada l’exposició ‘Miguel Hernández, a plena llum’ dedicada a la vida i obra del poeta, que es podrà visitar fins al 28 de març en el Palau Provincial.