MARQ

www.marqalicante.com

o Exposició permanent

El MARQ aposta per la renovació del sistema expositiu tradicional, entés com una col·lecció de troballes degudament classificades i catalogats. Compta amb sales dedicades a la Prehistòria, la Cultura Romana, els Ibers, l’Edat mitjana i la Cultura Moderna i Contemporània, així com amb les sales temàtiques ‘Excavant una església’, ‘Excavant sota l’aigua’ i ‘Excavant en una cova’. A més, inclou la visita d’una hora de duració als soterranis per a conéixer les interessants instal·lacions del Museu. L’horari del museu és de dimarts a dissabte ininterrompudament de 10.00 a 19.00 hores i els diumenges de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada:

De dimarts i dijous: 16.30 hores

Dissabtes i diumenges: 11.30 hores

o Exposició ‘Gladiadors. Herois del Coliseu’

‘Gladiadors. Herois del Coliseu’, en col·laboració amb el Coliseu de Roma, es podrà visitar fins al 20 de novembre i reuneix 140 peces originals, algunes d’elles exposades per primera vegada a Espanya, procedents de huit museus i institucions italianes.

Visita guiada:

De dimarts a divendres: 12.00, 13.00, 15.00 i 17.00 hores

Dissabtes: 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 15.00, 16.00 i 17.00 hores

Diumenges: 10.30, 11.30 i 12.30 hores

o Exposició ‘El cavaller de Ifach’

La mostra ‘El cavaller de Ifach’ es pot visitar en l’hall del museu. Es tracta d’un fragment de paret, trobat en l’enclavament de sa Pobla Medieval de Ifach, que revela importants dades sobre la història i de la societat que va habitar en el segle XIV en l’àrea que ara ocupa el jaciment arqueològic de Calp.

o Exposició ‘El guerrer atlàntic, símbols de poder?’

L’exposició ‘El guerrer atlàntic, símbols de poder?’ s’ha instal·lat a la Sala Noble de la Biblioteca del MARQ i es pot visitar en horari d’obertura al públic del Museu fins dimecres que ve, 26 d’octubre.

o Jaciment Tossal de Manises Lucentum

El Tossal de Manises és el solar de la ciutat romana de Lucentum, l’antiga Alacant, situat en el barri de La Albufereta d’Alacant. Es tracta d’un dels jaciments arqueològics més importants de la Comunitat Valenciana, una de les seues poques ciutats romanes conegudes amb profunditat, que compta amb la declaració de Monument Historicoartístic des de 1961. L’horari és de dimarts a dissabtes de 10.00 a 14.00 i de 15.30 a 17.30 hores, i diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada:

De dimarts a divendres: 12.00 hores

Dissabtes: 12.00 i 16.00 hores

Domingo: 12.00 hores

o Jaciment La Illeta dels Banyets

Està situada al Campello i és un dels enclavaments arqueològics alacantins coneguts des de fa més temps. La Illeta dels Banyets és un promontori estret i llarg en el qual se situa un jaciment de gran importància per la seua àmplia seqüència cultural, ja que en ell s’han identificat restes de l’Edat del Bronze, previs als quals conformen un assentament ibèric i els que queden d’una vila romana, a més de la presència de materials islàmics que ens parlen d’una ocupació, de caràcter esporàdic, en l’Època Medieval. L’horari és de dimarts a dissabtes de 10.00 a 14.00 i de 15.30 a 17.30 hores, i diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada:

De dimarts a divendres: 12.00 hores

Dissabtes: 12.00 i 16.00 hores

Domingo: 12.00 hores

o Torre de l’Almudaina

En ple cor de la muntanya alacantina, Almudaina atresora una singular torre, senya d’identitat de la població, construïda en època islàmica medieval. La construcció formava part del recinte fortificat de la xicoteta alqueria existent. L’horari de l’enclavament és de dimarts a diumenge de 10.00 a 13.00, i dissabtes també de 16.00 a 19.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada:

De dimarts a divendres: 11.30 hores

Dissabtes: 11.30 i 16.30 hores

Domingo: 11.30 hores

o Jaciment El Santuari de Pla de Petracos

Situat a Castell de Castells, el Pla de Petracos és un dels millors jaciments amb art rupestre de la Comunitat Valenciana. Era un santuari d’Art macroesquemàtic, declarat Bé d’Interés Cultural i Patrimoni de la Humanitat, i es troba en un paratge esplèndid. La visita al paratge és lliure i una magnífica oportunitat per a gaudir de la naturalesa en un entorn privilegiat. El Centre d’Interpretació situat en el municipi es pot visitar de dilluns a dijous, prèvia cita telefònica 965518067. Els divendres i dissabtes obri les seues portes d’11.00 a 13.00 hores i de 17.00 a 18.00 hores. Domingo tancat.

o Jaciment La Cova de l’Or

La Cova de l’Or a Beniarrés s’obri a 675 metres sobre el nivell de la mar en el vessant meridional de la Serra del Benicadell i recull en el seu interior un jaciment arqueològic d’enorme importància per al coneixement i la investigació del Neolític.

Visites guiades (prèvia concertació):

Dissabtes, diumenges i festius:

Centre d’Interpretació de 9.00 a 14.00 hores

Eixides a la cova: a les 09.00 i a les 11.30 hores

La Cova de l’Or tancarà al públic per fi de temporada el 6 de novembre de 2022 i està previst que reòbriga el dissabte 18 de març de 2023.

o Cava Gran d’Agres

Es tracta d’una gelera situada al Parc Natural de la Serra Mariola, a 1.120 metres d’altitud, que compta amb la declaració de Bé de Rellevància Local. Es pot visitar tant per l’exterior, amb panells explicatius, com per l’interior, amb unes graderies metàl·liques que arriben fins al fons del pou, on es troba un exemplar de teix amb més de 30 anys d’història. La visita és lliure, subjecta a la normativa del Parc Natural de Serra Mariola.

MUBAG

www.mubag.es

EXPOSICIÓ PERMANENT

o El segle XIX. La col·lecció a la llum

A través de més de huitanta obres, entre pintures, escultures i art sumptuari d’una trentena d’artistes, l’exposició ‘El segle XIX. La col·lecció a la llum’ planteja un ampli recorregut per les nombroses i diverses temàtiques que es desenvolupen en el panorama artístic espanyol del segle XIX, reflex de les tendències estètiques internacionals i del gust de la societat del moment.

El discurs es divideix en set àmbits: ‘La imatge d’Alacant, el port’, ‘El viatge com a aprenentatge’, ‘El passat rescatat’, La pintura, testimoni social’, ‘El retrat com a símbol social’, ‘Cap al canvi de segle’ i ‘L’emoció entorn al rostre’. Temàtiques que es completen amb peces audiovisuals que aprofundeixen en l’evolució de la ciutat, les pensions de pintura, el treball, la dona i la fascinació per Orient. El fons permanent exposat s’ha incrementat gràcies a la col·laboració amb la Col·lecció d’Art Banc Sabadell i especialment del Museu Nacional del Prado.

Visites guiades:

Passes guiats a grups: de dimarts a diumenge en l’horari del museu.

Passes guiats fixos: dissabtes 18.30 i diumenges a les 12.00 hores.

Visites educatives: de dimarts a divendres de 10.00 a 14.00 hores.

Informació i reserves www.mubag.es, en el telèfon 611729787 o en el correu electrònic visitasmubag@recursossl.es

EXPOSICIONS SOBRE LA COL·LECCIÓ DEL MUBAG

o De l’informalisme a l’abstracció mediterrània

El MUBAG recupera com a espai expositiu l’àmplia galeria de la planta baixa per a mostrar peces del segle XX de la col·lecció artística de la Diputació d’Alacant. S’han seleccionat díhuit obres, realitzades dels anys 60 a la fi dels 80, per Ángeles Marco, Pablo Serrano, Adrián Carrillo, Francisco Sobrino, Josep Ginestar, Juana Francés, Eusebio Sempere, Manuel Hernández Mompó, Antoni Tàpies, Luis Feito, Manuel Viola, Antonio Saura, Rafael Canogar, Manuel Rivera, Soledad Sevilla, Mario Candela, Arcadi Blasco i Teresa Lanceta.

EXPOSICIONS TEMPORALS

o ‘Alacant, paratge exòtic. La mirada de Didier Petit de Meurville (1793-1873)

Reuneix vint-i-cinc obres inèdites de Didier Petit de Meurville realitzades durant el seu càrrec de vicecònsol francés a Alacant. La mirada del diplomàtic i pintor francés Didier Petit de Meurville suposa un document gràfic únic que ens revela com era Alacant i els seus habitants a mitjan segle XIX.

PUBLICACIONS DIGITALS DEL MUBAG:

Les següents publicacions es poden consultar en la pàgina web del MUBAG www.mubag.es

Catàleg exposició: ‘Alacant, paratge exòtic’

Com a resultat de l’estudi de la figura de Didier Petit de Meurville, de les pintures creades durant la seua estada a Alacant -com a vicecònsol de França de 1848 a 1857- i de com era la ciutat i part de la província a mitjan segle XIX s’ha realitzat un complet catàleg digital que es pot consultar en la pàgina web del Mubag www.mubag.es i viatjar de manera visual en el temps, descobrint paratges alacantins fins ara inèdits.

o Revista divulgativa: Quaderns del MUBAG

Des de l’obertura del Museu en 2001 s’impulsa, per primera vegada, l’edició de la revista Quaderns del MUBAG, de periodicitat anual. El seu llançament, al desembre de 2021, coincideix amb el vint aniversari del centre. Aquesta completa publicació, en paper i també en format digital, aborda la història de l’art, la museografia, i les exposicions, col·leccions i activitats del museu.

CONCERTS EN EL MUBAG:

Els joves músics dels diferents departaments musicals del Conservatori Superior de Música Óscar Esplá i del Conservatori Professional de Música Guitarrista José Tomás actuen en el MUBAG cada dijous.

o Corda

El dijous, 10 de novembre, a les 18.00 hores, tindrà lloc una audició d’estudiants del departament de Corda del Conservatori Óscar Esplá.

ADDA

https://addaalicante.es/

o La Guitarra: Egholm

El jove guitarrista Jonas Egholm oferirà un concert gratuït el dimarts 8 de novembre a partir de les 19.00 hores.

o La Guitarra: Salceda

El divendres 11 de novembre a partir de les 19.00 hores, el ADDA acollirà el concert gratuït del jove guitarrista Daniel Salceda.

o Temporada Simfònica: Orchestra i Cor de Milà

La Orchestra Simfònica e Cor di Milà actuarà el divendres 11 d’octubre, a les 20.00 hores, sota la direcció de Claus Peter Flor, amb Carmela Remigio (soprano), Anna Bonitatibus (contralt), Valentino Buzza (tenor), i Fabrizio Beggi (baix).

o Dia de la Guitarra

La jornada que commemora aquest instrument tindrà lloc enguany el dissabte 12 de novembre, a partir de les 20.00 hores, i comptarà amb les interpretacions de Daniel Casares i Ignacio Rodes dirigits per Josep Vicent.

o Les nostres Bandes i Orquestres

L’IX Cicle Les Bandes de la Província en el ADDA porta a l’auditori l’actuació de la Societat Nova Unió Musical, que actuarà el diumenge 13 de novembre a les 10.00 hores, sota la batuta de José Manuel Navarro Egea. Aqueix mateix matí, a les 13.00 hores, tindrà lloc una audició de l’Agrupació Musical L’Artística de Monòver, dirigida per Antonio Lajara Ángel. I a la vesprada, a les 19.00 hores, José Vicente Díaz Alcaina estarà al capdavant del concert de la Banda Simfònica Municipal d’Alacant.

INSTITUT JUAN GIL-ALBERT

www.iacjuangilalbert.com

• Taula redona Mostra Teatre Espanyol

El dimarts 8 de novembre, a les 17.00 hores es durà a terme a la Casa Bardin una taula redona de la Mostra de Teatre Espanyol d’Autors Contemporanis amb María Velasco, Llum Arques i Gabriela Halac.

o Patrimoni. Art en Valor: Mercat Central Alacant

La Casa Bardin acollirà el dimarts, 8 de novembre a les 19.30 hores, una taula redona per a commemorar el centenari del Mercat Central d’Alacant, dins del cicle ‘Patrimoni. Art en Valor’. Els arquitectes Santiago Varela, Alfredo Campello i Alfonso Navarro participaran en aquesta activitat.

• Una província de Festa. La versatilitat en les festes alacantines

La quarta sessió del cicle dedicat a les festes de la província tindrà lloc el dimecres, 9 de novembre, a les 18.30 hores a la Casa del Fester de Benidorm i estarà dedicada a ‘La versatilitat en les festes alacantines’. En la jornada participaran el exconcejal de Festes de Dénia, Francisco Carrió, el vicepresident del Patronat Municipal del Certamen Internacional d’Havaneres i Polifonia de Torrevella, José Antonio Quesada, la cap de Negociat de Festes de l’Ajuntament d’Elx, Inmaculada Román, la coordinadora dels Escacs Vivents de Xàbia, Raquel Violero, i Francisco Llorens, expert en les festes patronals de Benidorm.

o Cicle Descobreix-los&Descobreix-les

El dijous, 10 de novembre a les 19.30 hores la Casa Bardin acollirà una xarrada del cicle Descobreix-los&Descobreix-les dedicada a la Fundació UNER per al dany cerebral. La proposta serà a càrrec de la psicòloga María Jesús Gómez i l’educadora social María Ardid de la Fundació UNER.

o Publicacions: Prohibit fixar cartells

L’escriptor Manuel Valero presentarà el seu llibre Prohibit fixar cartells el divendres, 11 de novembre a les 19.30 hores a la Casa Bardin. L’acte comptarà amb la participació d’Ángel Luis Prieto de Paula.

o Jornades Comunicalc 2022

La Seu de la Plaça de Baix de la Universitat Miguel Hernández serà l’escenari de la segona sessió de les Jornades Comunicalc 2022 el divendres 11 de novembre a partir de les 17.30 hores. Més informació: https://bit.ly/comunicalc2022

o Enllaç al portal digital:

https://www.cervantesvirtual.com/portales/instituto_de_cultura_juan_gil_albert_iac/

MUBOMA

www.muboma.com

El Museu del Consorci Provincial de Bombers, situat a Alcoi, ofereix un espai de contingut innovador destinat a donar a conéixer la importància d’aquesta professió. El visitant, a través de les diferents sales i vitrines, observarà les eines i els recursos tècnics i humans que han permés el desenvolupament d’aquest ofici al llarg del temps. L’horari d’obertura del MuBoma serà de 10.00 a 16.00 hores de dilluns a dijous, de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 18.00 hores els divendres, de 10.00 a 14.00 hores els dissabtes i d’11.00 a 14.00 hores els diumenges i festius.