MARQ

o Exposició permanent

El MARQ aposta per la renovació del sistema expositiu tradicional, entés com una col·lecció de troballes degudament classificades i catalogats. Compta amb sales dedicades a la Prehistòria, la Cultura Romana, els Ibers, l’Edat mitjana i la Cultura Moderna i Contemporània, així com amb les sales temàtiques ‘Excavant una església’, ‘Excavant sota l’aigua’ i ‘Excavant en una cova’. A més, inclou la visita d’una hora de duració als soterranis per a conéixer les interessants instal·lacions del Museu. L’horari del museu és de dimarts a dissabte ininterrompudament de 10.00 a 19.00 hores i els diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores.

Visita guiada:

Dimarts, dimecres, dijous, divendres i dissabtes: 12.00 i 17.30 hores.

Diumenges i festius: 13.00 hores.

o Exposició ‘El cavaller de Ifach

La mostra ‘El cavaller de Ifach’ es pot visitar en l’hall del museu. Es tracta d’un fragment de paret, trobat en l’enclavament de sa Pobla Medieval de Ifach, que revela importants dades sobre la història i de la societat que va habitar en el segle XIV en l’àrea que ara ocupa el jaciment arqueològic de Calp.

o Exposició ‘Cova de l’Or’

L’exposició ‘Cova de l’Or: Museu de lloc. Investigació, protecció i obertura d’un santuari del VI mil·lenni a. C.’ es pot visitar en l’espai Ones en el Cel, en horari d’obertura al públic del Museu.

o Jaciment Tossal de Manises

El Tossal de Manises és el solar de la ciutat romana de Lucentum, l’antiga Alacant, situat en el barri de la Albufereta d’Alacant. Es tracta d’un dels jaciments arqueològics més importants de la Comunitat Valenciana, una de les seues poques ciutats romanes conegudes amb profunditat, que compta amb la declaració de Monument Historicoartístic des de 1961. L’horari és de dimarts a dissabtes de 10.00 a 14.00 i de 15.30 a 17.30 hores, i diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Les visites guiades es poden programar consultant prèviament en www.marqalicante.com

Visita guiada:

Dimarts, dimecres, dijous i divendres: 12.00 hores

Dissabtes: 11.00 i 16.00 hores

Diumenges: 12.00 hores.

o Jaciment La Illeta dels Banyets

està situada al Campello i és un dels enclavaments arqueològics alacantins coneguts des de fa més temps. La Illeta dels Banyets és un promontori estret i llarg en el qual se situa un jaciment de gran importància per la seua àmplia seqüència cultural, ja que en ell s’han identificat restes de l’Edat del Bronze, previs als quals conformen un assentament ibèric i els que queden d’una vila romana, a més de la presència de materials islàmics que ens parlen d’una ocupació, de caràcter esporàdic, en l’Època Medieval. L’horari és de dimarts a dissabtes de 10.00 a 14.00 i de 15.30 a 17.30 hores, i diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Les visites guiades es poden programar consultant prèviament en www.marqalicante.com

Visita guiada:

Dimarts, dimecres, dijous i divendres: 12.00 hores

Dissabtes: 11.00 i 16.00 hores

Diumenges: 12.00 hores.

o Torre de l’Almudaina

En ple cor de la muntanya alacantina, Almudaina atresora una singular torre, senya d’identitat de la població, construïda en època islàmica medieval. La construcció formava part del recinte fortificat de la xicoteta alqueria existent. L’horari de l’enclavament és de dimarts a divendres de 10.00 a 13.00 hores, dissabtes de 10.00 a 13.00 hores i de 16.00 a 19.00 hores i diumenges de 10.00 a 13.00 hores.

Visita Guiada:

Dimarts, dimecres, dijous, divendres: 11.30 hores

Dissabte: 11.30 i 16.30 hores

Domingo: 11.30 hores

o Jaciment El Santuari de Pla de Petracos

Situat en el municipi de Castell de Castells, el Pla de Petracos és un dels millors jaciments amb art rupestre de la Comunitat Valenciana. Era un santuari d’Art macroesquemàtic, declarat Bé d’Interés Cultural i Patrimoni de la Humanitat, i es troba en un paratge esplèndid. La visita al paratge és lliure i una magnífica oportunitat per a gaudir de la naturalesa en un entorn privilegiat. El Centre d’Interpretació situat en el municipi es pot visitar de dilluns a dijous, prèvia cita telefònica 965518067. Els divendres i dissabtes obri les seues portes d’11.00 a 13.00 hores i de 17.00 a 18.00 hores.

TALLERS DIDÀCTICS EN LÍNIA GRATUÏTS

L’AULA EN LÍNIA és un espai virtual per a gaudir de contes, també en Llengua de Signes, tallers per a fer a casa, jocs, recursos interactius com ara guies didàctiques i trivial de preguntes sobre les exposicions temporals del MARQ (La Cova de L’Or i El Cavaller de Ifach), amb recursos accessibles.

«MODA EN LA PREHISTÒRIA»

Data: diumenge 14 de març

Hora: 11.00 hores

En la Prehistòria es confeccionaven els seus propis vestits amb les pells dels animals caçats com ara cérvols, cabres, bisons… La pell de l’animal caçat no es pot utilitzar tal qual s’obté, cal netejar-la bé llevant-li les restes de teixit i grassa i després cal deixar-la assecar. L’Arqueologia ha tret a la llum agulles d’os que servirien per a cosir aquestes parts. El «fil» utilitzat eren fines tires de tendons d’animals. Els elements d’adorn que es conserven són les petxines perforades, anells d’ossos llargs i les turmelleres o braçalets de pedra, llisos, decorats, etc.

Materials que es necessiten a casa:

– Bossa de fem

– Goma eva, cartolina, foli, etc.

– Tisores

– Tros de corda, llaç, cordons de sabatilles, etc.

Enllaç per a poder connectar-se al taller:

http://meet.google.com/mrc-rmdi-zad

Tambien a través de Meet amb el codi: mrc-*rmdi-*zad

MUBAG

El MUBAG roman obert amb les mesures recomanades a la disposició del públic per a garantir la seguretat en la visita a les seues exposicions.

Exposicions per a visitar:

o La generació figurativa. Premis per a la creació d’un museu

Aquesta mostra recull l’obra premiada en els concursos nacionals i provincials de Pintura que convocara la Diputació d’Alacant entre 1952 i 1960. Els primers premis de cada categoria passaven a ser propietat de la institució amb la finalitat d’enriquir els seus fons i crear un museu de Belles arts amb art espanyol. Entre els premiats destaquen els noms de Francisco Lozano, Francisco Pérez Pizarro, Xavier Soler, Menchu Gal, Juan Bautista Porcar, Pancho Cossío, José Pérezgil, Milagros Lambert i Manuel Baeza, entre molts altres.

o De l’informalisme a l’abstracció mediterrània

El MUBAG recupera com a espai expositiu l’àmplia galeria de la planta baixa, antic vestíbul del palau, per a mostrar peces del segle XX de la col·lecció artística de la Diputació d’Alacant. S’han seleccionat díhuit obres, realitzades dels anys 60 a la fi dels 80, per artistes espanyols de gran projecció internacional que van apostar per transformar l’art, amb l’ús d’originals materials i amb la creació de nous llenguatges. Un recorregut de la mà d’artistes, informalistes, geomètrics i abstractes, entre els quals es poden contemplar escultures d’Ángeles Marco, Pablo Serrano, Adrián Carrillo, Francisco Sobrino i Josep Ginestar, pintures de Juana Francés, Eusebio Sempere, Manuel Hernández Mompó, Antoni Tàpies, Luis Feito, Manuel Viola, Antonio Saura, Rafael Canogar, Manuel Rivera, Soledad Sevilla i Mario Candela, un relleu ceràmic d’Arcadi Blasco i un tapís de Teresa Lanceta.

• “EL SEGLE XIX EN EL MUBAG. De la formació a la plenitud d’un artista”

És l’exposició permanent del museu, inaugurada al novembre de 2012. En ella es donen a conéixer els passos que donaven els joves de la província aspirants a artistes en el segle XIX fins a arribar a ser reconeguts, entre ells Francisco Bushell, Lorenzo Casanova, Fernando Cabrera, Heliodoro Guillén o Emilio Sala. Per a això, es compta amb obra de la col·lecció de la Diputació d’Alacant i es completa amb depòsits d’institucions rellevants com l’Ajuntament d’Alacant, el Museu de Belles arts de València, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i el Museu Nacional del Prado, que han donat suport al nostre projecte.

• Escola de Dibuix del Consolat

La mostra es reuneix en el recuperat gabinet situat en la entreplanta. En ella es dóna a conéixer tota l’obra de la col·lecció de la Diputació d’Alacant sobre els artistes vinculats a l’Escola de Dibuix del Consolat Marítim i Terrestre, primer centre oficial d’ensenyament en belles arts, entre els quals destaquen Vicente Suárez Ordóñez, José Aparicio i Vicente Rodes.

• Propostes en línia

Durant la setmana i amb motiu del Dia Internacional de la Dona les publicacions en Facebook, Twitter i Instagram versaran sobre elles per a així contribuir a la seua visibilització. Es farà esment a la representació de la dona i a la seua influència en l’art, i s’acostarà la creació artística de pintores presents en la col·lecció i de la qual s’exhibeix obra en el museu.

ADDA

o ADDA Jove: Conservatori Óscar Esplá

El ADDA acollirà els dies 9 i 15 de març, a les 19.00 hores, sengles concerts organitzats pel Conservatori Superior de Música Óscar Esplá amb entrada gratuïta.

o Concert ADDA·*Simfònica

Dirigida pel mestre Josep Vicent, ADDA·*Simfònica arrancarà el seu calendari els dies 11 i 12 de març amb un doble concert gratuït que començarà a les 19.00 hores amb una introducció de Pepa Lledó Fernándiz, professora del departament de Composició Instrumental del Conservatori José Tomàs d’Alacant i experta en la Simfonia Heroica de Beethoven. L’entrada es podrà obtindre mitjançant inscripció en el correu protocolo.adda@diputacionalicante.es

INSTITUT JUAN GIL-ALBERT

o ‘Descobreix una obra d’art’: Autoretrat de Bushell i Laussat

El dissabte 13 de març, a les 11.00 hores, l’Auditori de la Fundació Mediterrani a Elx, acull la volta del cicle “Descobreix una obra d’art” amb l’obra Autoretrat de Bushell i Laussat del pintor Francisco Bushell i Laussat. Aquesta proposta persegueix la posada en valor del patrimoni artístic alacantí de la mà d’arquitectes, professors, historiadors o crítics d’art, i amb la presència d’una peça representativa. Bushell i Laussat (Alacant, 1826 – Alacant, 1901), de mare francesa i pare centreeuropeu, va estudiar a l’Escola de Belles arts de Sant Ferran de Madrid, on va tindre per mestres a Federico de Madrazo i Carlos Lluís de Ribera. En 1861 va viatjar a París per a completar la seua formació. Va destacar en dibuix i perspectiva, obtenint en 1860 la Medalla de Plata en l’Exposició provincial celebrada a Alacant. En 1863 va viatjar a Roma gràcies a la primera pensió per a l’ampliació d’estudis atorgada per la Diputació Provincial d’Alacant.

L’acte amb José Luis Antequera, doctor en Història de l’Art per la Universitat de Múrcia i màster en Anàlisi i Autenticació d’obres d’Art per la Universitat de València, i amb la restauradora d’obres d’art, Gemma Mira Gutiérrez, Llicenciada en Belles arts amb especialitat en Conservació i Restauració d’Obres d’Art per la Universitat Sant Carles de València.

o Exposició ‘Epifania vegetal’ de Miriam Martínez Guirao

El dijous 4 de març es presenta l’exposició “Epifania Vegetal” de l’artista Miriam Martínez Guirao, comissariada per Álvaro Aroca Córdova, que romandrà a la Casa Bardín fins al 16 d’abril de 2021.

Contingut en línia:

El dimarts 9 de març les xarxes socials del IAC se centraran en la protagonista de l’exposició actual de la Casa Bardín, Miriam Martínez Guirao, i en el seu treball dels EAC 2020. L’artista va participar en el concurs amb la seua instal·lació “Plantes elèctriques” (2013-2014), formada per catorze peces de porcellana i led assemblades amb cablejats, plantejant una reflexió sobre l’ús excessiu de la tecnologia i l’explotació de la terra.

MUBOMA

El Museu del Consorci Provincial de Bombers, situat a Alcoi, ofereix un espai de contingut innovador destinat a donar a conéixer la importància d’aquesta professió. El visitant, a través de les diferents sales i vitrines, observarà les eines i els recursos tècnics i humans que han permés el desenvolupament d’aquest ofici al llarg del temps. L’horari d’obertura del MuBoma serà de 10.00 a 16.00 hores de dilluns a dijous, de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 18.00 hores els divendres, de 10.00 a 14.00 hores els dissabtes i d’11.00 a 14.00 hores els diumenges i festius.