La tercera edició del Festival PLATAFORMA (Festival Rock d’Alacant), forma part del Pla Estratègic de la Regidoria de Cultura d’Alacant, organitzat per la Cooperativa Cultural Mistos, en col·laboració amb el Centre Cultural Les Cigarreras i els agents culturals Santa Leonor i Un fulgor de moda antònima, celebrarà la seua activitat principal dissabte que ve 24 de novembre de 18:00 a 24:00 en la Caixa Negra de les Cigarreras, amb l’actuació en directe de sis bandes de la província d’Alacant (Cementeri, Els Pick Ups, Triple Ens, Les Mates Civils, Maestro Burlador, Piñata) i la dels portuguesos The Parkinsons, com convidats especials.

El Festival segueix comptant amb el patrocini de la Diputació d’Alacant i Movistar, així com la col·laboració del periòdic Informació.

L’edil de Cultura, Mª Dolores Padilla, ha assegurat que des de la regidoria «es va a seguir apostant per esdeveniments com a Plataforma que estan arrelats a la cultura alacantina des de fa anys i que edició després d’edició confirmen el seu èxit amb un gran nombre d’assistents».

En aquesta ocasió «L’Ajuntament torna a anar de la mà de la Diputació d’Alacant, i d’agents culturals externs que ens ofereixen una visió diferent de la cultura en la ciutat».

L’entrada als concerts del dia 24 de Novembre, com en la passada edició, serà gratuïta arreplegant prèviament una invitació en la tenda Movistar de l’Avinguda de Maisonave 45.

El festival enguany, fidel al seu objectiu de consolidar una plataforma que servisca d’aparador de l’actualitat musical de la província, en col·laboració amb els espais culturals i sales de la ciutat d’Alacant, fa un pas avance en la seua programació incloent una sèrie d’activitats i concerts paral·lels que tindran lloc els dies previs (22 i 23 de Novembre).

La programació completa, que pot consultar-se en la web de l’Ajuntament www.alicante.es, forma un mapa sonor que serveix com a exemple de la fervent activitat cultural de la ciutat d’Alacant en l’actualitat. Una guia de concerts formada per una oferta variada d’artistes, sales i espais locals que componen l’actual escena musical de la ciutat.

Activitats paral·leles

  • Documental en JENDRIX Documental “Bressol de Músics” – Escena musical a Vigo. 15 de nov a les 20:30h

Veterans de l’escena musical viguesa, com Julián Hernández, capdavantera de Sinistre Total, el productor Javier Abreu (Els Pirates), Indy Tumbita (possiblement el músic gallec embarcat en més projectes musicals, com Pedrito Diable & Els Cadáveras, Joao Tomba i Antonio Cafre i els Traumàtics) i Óscar Avendaño (Sinistre Total i en solitari amb Els Professionals) desfilen pel metratge de «Bressol de músics», documental que recorre Vigo i la seua música des dels anys 80 fins als nostres dies. Denís Carballás i Pablo Vázquez, graduats en Comunicació Audiovisual en la Facultade de Ciències Socials de la Comunicació a Pontevedra, són els responsables d’aquest treball. Es tracta d’una retrospectiva d’una hora de durada sobre la música en la ciutat de Vigo des dels anys de la Moguda fins a l’actualitat, amb entrevistes a músics i imatges d’arxiu. Un repàs a una ciutat musical «en la qual hi ha més músics que ciutadans del carrer», segons els seus directors.

  • Exposició En col·laboració amb Alimenta’t de la Cultura, proposta nascuda a raiz del Master en Indústries Culturals de la Universitat d’Alacant, comptem amb l’exposició “La Moguda Alacantina”. En ella es recopilen fotos i publicacions dels ‘80 i ‘90 a Alacant.

La revolució que va viure el sector musical en la dècada dels 80 va ser especialment significativa no solament a Madrid, sinó també a Alacant. La influència del punk que arribava des d’Anglaterra, per mitjà d’icòniques bandes com els Sex Pistols, va marcar a una sèrie de bandes que van destacar per l’estètica, l’estil musical i pel seu caràcter reivindicatiu.

Qui no ha escoltat en veu dels protagonista de l’època frases frases com “si hagueres viscut en la meua època, hagueres sabut el que era la música”, o “ la generació d’ara no sap el que es va perdre”, quan es parla dels ‘80 i principis dels ‘90. Si bé és cert: molts de nosaltres no vam tenir l’oportunitat de viure-la, però si podem recuperar-la amb la finalitat de retre homenatge a aquella parenceria de creativitat i irreverència.

De fet, si fixem la vista arrere i ens preguntem com es va viure l’explosió musical en la província d’Alacant, ens trobem que amb prou faenes hi ha estudis publicats, potser a causa de l’omnipresent moguda madrilenya i a la sociològica tendència a mirar portes fora a la recerca d’inspiració. No obstant açò, sabem que en la nostra província hi ha periodistes, investigadors i artistes preocupats per que no caiga en l’oblit tot el que llavors va ocórrer.

  • EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA El que la nit es va portar.

Divendres que ve 16 de novembre, en The October Press acollirà la inauguració de l’exposició “El que la nit es va portar”, un recorregut per la música alacantina dels anys ’80 que ja es va poder veure en l’esdeveniment Retroalimenta’t de la Cultura que es va celebrar en Les Cigarreras Centre Cultural i que ara torna dins de les activitats del Festival Plataforma.

Com bé van explicar els organitzadors d’aquesta exposició, “en els anys 80 es va viure una autèntica revolució cultural que va deixar petjada en tots els aspectes de la cultura en general i de la música en particular. Açò ens va motivar a realitzar aquesta exposició fotogràfica en la qual retem homenatge a aquelles persones i bandes que van participar en aquest oblidat i influent moviment. La nostra intenció ha sigut sintonitzar amb aquelles persones que encara conserven records en forma de fotografies, cassettes, fanzines etc. d’un moviment musical que va anar realment determinant per a l’evolució musical local.”

La revolució que va viure el sector musical en la dècada dels 80 va ser especialment significativa no solament a Madrid, sinó també a Alacant. La influència del punk que arribava des d’Anglaterra, per mitjà d’icòniques bandes com els Sex Pistols, va marcar a una sèrie de bandes que van destacar per l’estètica, l’estil musical i pel seu caràcter reivindicatiu.

Qui no ha escoltat en veu dels protagonistes de l’època frases frases com “si hagueres viscut en la meua època, hagueres sabut el que era la música”, o “la generació d’ara no sap el que es va perdre”, quan es parla dels ‘80 i principis dels ‘90. De fet, si fixem la vista arrere i ens preguntem com es va viure l’explosió musical en la província d’Alacant, ens trobem que amb prou faenes hi ha estudis publicats, potser a causa de l’omnipresent moguda madrilenya i a la sociològica tendència a mirar portes fora a la recerca d’inspiració.

No obstant açò, sabem que en la nostra província hi ha periodistes, investigadors i artistes preocupats per a no caiga en l’oblit tot el que llavors va ocórrer.

D’aquesta forma hem pogut obtenir material fotogràfic mai abans exposat de bandes com a Aspirants a la Horka, ESKAPE, Morticia i els Decrépitos, Cafè Greco, Molt Fràgil, Muzak…; discoteques com Manamana; locals com El Forat (que reptaven l’ordre establit incloent la identitat i l’orientació sexual) o sales de concerts com La Tercera Ona que a més incloïen exposicions d’art en les quals van participar artistes com Begoña M. Deltell i Fernando Regirada.

A més de la fotografia, considerem important rescatar fanzines amb títols tan evocadors com “Alikante Way of Life” o “Enamorat de la mort” (tema de la mítica banda basca R.I.P), que van participar també a colp de lletra en la difusió dels ideals contraculturales de l’època. Per la seua banda, el programa de RTVE “L’Edat d’Or”, va posar per primera vegada el 19 de juliol del 1983 nom i cognoms al concepte clau de l’exposició: “La Moguda Alacantina”. Sí, teníem nostra pròpia Moguda que anys després, la traiem de l’oblit per a així fer un pas cap a un major coneixement d’allò que ens envolta.