En el Palau del Portalet s’ha realitzat la inauguració de l’exposició “Alacant en Guerra” organitzada per la regidoria de Cultura i el seu departament de Memòria Històrica dins dels actes organitzats en homenatge del 80 Aniversari del Bombardeig del Mercat Central.
La inauguració ha comptat amb la presència de l’Alcalde, Luis Barcala i la regidora de Cultura, Mª Dolores Padilla, així com els regidors dels diferents grups municipals que han estat presents en la mateixa.
Aquesta exposició podrà ser visitada gratuïtament fins al pròxim 30 de setembre, en la quarta planta del Portalet/*Lab15, amb accés gratuït, visionant-se també un curtmetratge en la sala noble situada en la planta segona.
L’alcalde ha destacat la necessitat de “recordar per a fer present el passat i evocar així la nostra història”, i va explicar que amb aquesta exposició s’explica a través de maquetes, imatges, panells i documents l’evolució de la guerra fins a l’any 1938 tant en la ciutat com en el front de guerra.
Així mateix Barcala va agrair a totes les persones que han participat per a fer realitat aquesta exposició amb diverses col·laboracions externes, sobretot amb documents i dibuixos de Gudelio Luján que han sigut recentment cedits pel seu nét.
El títol resumeix amb claredat el que va ocórrer en aquells tres anys que va durar la guerra: Alacant, sent ciutat de rereguarda i, per tant, amb certes garanties de pau, prompte es va convertir en ciutat d’acolliment para milers de refugiats que fugien dels fronts de Guerra. El que va canviar radicalment la nostra situació i la història sense cap dubte va ser l’inici dels bombardejos aeris des de les illes Balears que des de 1937 i fins a la fi de la guerra van massacrar a la nostra ciutat i habitants.
El primer edil va animar als alacantins a visitar l’exposició, comprometent-se a “seguir treballant des de l’Ajuntament d’Alacant en els diferents projectes que estem impulsant en Memòria Històrica, i donar-los a conèixer als més xicotets, als nostres joves, adults i majors, perquè açò ens ajudarà a aconseguir tenir una societat més democràtica i millor”.
A través d’aquesta exposició es narra la història d’Alacant que ja estava en guerra i va haver d’adaptar-se a aquesta nova situació de fam, terror i mort. La construcció dels refugis de Guerra subterranis va ser una obra titànica promoguda per l’Ajuntament i que va salvar milers de vides humanes. Avui, a més, s’ha convertit en un conjunt patrimonial dels més importants d’Europa amb més de 90 refugis inventariats.
Des de l’organització destaquen que aquesta no és una exposició que parla d’ideologia, parla dels alacantins-ines que van patir els tres anys de la guerra civil i la posterior dictadura que es va perllongar durant 40 anys.
Comentarios