Alacant ha presentat la tercera edició del festival literari ‘Alacant Noir’ que se celebra en Espai Sèneca del 22 al 24 de setembre amb una extensa programació i en la passada edició va arribar al miler de participants. Entre les activitats proposades destaquen taules redones, trobades amb autors i signatures de llibres, dirigides als amants de la ficció criminal, totes elles amb entrada lliure i limitada a l’aforament de la sala. Durant els tres dies es comptarà amb la presència de 32 participants que es repartiran en 15 activitats.
La roda de premsa d’aquest dimecres ha comptat amb l’assistència de la regidora de Cultura, Nayma Beldjilali, que ha estat acompanyada pel comissari del certamen, Jose Carlos Domínguez i el director del festival, Michel Messina. Tots han coincidit a assenyalar que, «després de dues reeixides edicions, el festival s’ha consolidat com una de les cites literàries ineludibles a la ciutat».
Tal com ha apuntat l’edil de Cultura, «aconseguir una tercera edició suposa un important assoliment, especialment pel fet d’augmentar la quantitat i la qualitat de les propostes que durant tres dies faran les delícies dels amants de la ficció criminal». «Em sembla especialment ressenyable el fet que la presència d’escriptors de la província s’haja vist augmentada, oferint un important aparador en el qual mostrar el seu treball», ha afegit.
Per part seua, el director de ‘Alacant Noir’ ha explicat que aquesta edició del festival manté els mateixos valors que el defineixen des del seu naixement, basats en tres conceptes: paritat, província i promoció. D’una banda, el programa compta amb la presència equitativa d’escriptors masculins i femenins. Per un altre, afirmava Messina, “proposem un cartell amb convidats nacionals, però també realitzem una important aposta pels autors de la província, de fet, en la jornada inaugural comptarem amb la presència de Mónica Rouanet i en la clausura amb la de Blas Ruiz Grau, tots dos escriptors alacantins amb molt d’èxit”. 
Finalment, ha comentat Messina que “el nostre objectiu és la promoció d’autors, la persona com a escriptor i la seua trajectòria professional, tant amb les seues novel·les com amb altres aspectes que siguen d’interés per als lectors”, aclaria el director, “sempre combinant escriptors i obres d’editorials comercials amb altres independents i especialitzades”.

Programació 2023
A continuació, l’encarregat de desglossar la programació d’aquesta tercera edició del festival ha sigut el comissari de l’esdeveniment, Jose Carlos Domínguez. Segons ha explicat, “la selecció d’autors d’aquesta edició està dissenyada perquè el públic puga gaudir de diferents subgèneres dins de la literatura de ficció criminal”. Alacant Noir 2023 donarà el tret d’eixida el divendres 22 a les 18.45 hores. En la primera jornada està prevista la taula redona entre Victoria González Torralba, Benito Olmo i Ana Ballabriga, amb el títol ‘Crim, misteri i detectiu’, a les 19.00 hores. A continuació, l’escriptora alacantina Mónica Rouanet participarà en una trobada titulada ‘Investigació i suspens’, al costat de Fernando Benzo, guanyador del Premi Azorín 2022.
Les activitats del dissabte 23 donaran principi a les 12.00 amb la taula ‘Assassinat, delinqüència i enigma’, en la qual estaran Víctor Claudín, Pilar Ruiz i Nagore Suárez. A continuació, serà el torn de la trobada titulada ‘Policies i lladres’, que tindrà com a convidats a Teresa Cardona, Natalia Gómez Navaixes i Cércol Sainz de la Maça.
Les propostes per a la vesprada del dissabte arrancaran amb la trobada entre Maite Ochotorena, Susana Rodríguez Lezaun i Toni Hill, sobre ‘Thriller i corrupció’. A les 20.00 hores començarà ‘Kinkis i drogues’, una taula redona que comptarà amb la participació de Paco Gómez Escribano, Ulisses Bértolo i Núria Deaño. Com a punt final a la jornada del dissabte, se celebrarà una trobada amb el lliurament del Premi Alacant Noir 2023, els finalistes del qual són Men Marías i Santiago Díaz.
La programació de la jornada de tancament, el diumenge 24, s’iniciarà amb ‘Morts i terror’, on participaran tres escriptors alacantins Esther Abellán, Chus Sánchez i Daniel Hernández Chambers. A les 12.00, tindrà lloc la taula ‘Jutges, bous i cures’ amb la presència d’un altre reconegut autor alacantí, Manuel Avilés, a més d’Elvira Feral i Salva Alemany; i, finalment, el debat sobre ‘Assassins totals’ es desenvoluparà amb José Carlos Domínguez, Carlos Salem i Blas Ruiz Grau com a convidats.
Tots els dies, en finalitzar les trobades, tindrà lloc la signatura de llibres per part dels autors protagonistes de cada jornada. Les activitats del programa tenen entrada lliure, limitada a l’aforament de la sala, i el públic pot acudir directament o reservar la seua plaça enviant el seu nom, cognoms, número de telèfon i data de l’activitat al correu contacto@alicantenoir.com indicant en l’assumpte “reserva de plaça”.