L’Ajuntament d’Alacant ha presentat aquest matí el programa de ‘Senderes de Primavera 2020’, una programació de la Regidoria de Medi Ambient que dirigeix Manuel Villar i que per a aquesta edició compta amb la col·laboració d’Aigües Municipalizadas d’Alacant (AMAEM), a través del departament de Desenvolupament Sostenible i Equitat, que dirigeix Amelia Navarro. Com a novetat, enguany es realitzarà el primer itinerari ambiental de la programació al parc inundable La Marjal. En total seran sis les senderes guiades que es realitzaran fins a finals de maig i que recorreran els principals espais naturals d’Alacant. L’activitat és gratuïta, requereix inscripció prèvia i s’admetrà un màxim de 50 assistents per eixida. Al costat de Villar i Navarro, ha estat el tècnic d’Educació Ambiental municipal, José Vicente Gómez Carrascosa.
Manuel Villar ha explicat que “estem treballant per a ampliar la xarxa de senderes urbanes i mediambientals d’Alacant per a oferir als alacantins i quants ens visiten noves possibilitats d’explorar i conéixer les fites paisatgístiques i mediambientals de la nostra ciutat, per aquest motiu les nostres senderes recórreguen des dels arbres monumentals d’Alacant a paratges com la Serra Grossa o la Serra de Colmenares que presenten les millors vistes de la badia i de la ciutat d’Alacant”.
Sendera de la Marjal
La principal novetat de la programació d’enguany és el nou itinerari pel parc inundable La Marjal, que comptarà amb una activitat complementària d’anellament d’ocells, en la matinal del diumenge 22 de març. En aquest itinerari pansa a formar part de la Xarxa de Senderes Urbanes de l’Ajuntament d’Alacant es farà lliurament, al públic assistent, del fullet de la nova sendera Parc inundable La Marjal que estarà disponible tant en castellà com en valencià i també es podrà descarregar en la web municipal:https://www.alicante.es/es/documentos/itinerario-ambiental-parque-inundable-marjal
La directora de Desenvolupament Sostenible d’Aigües d’Alacant, Amelia Navarro Arques -entitat responsable de la gestió d’aquest ecosistema- ha explicat que aquesta nova sendera compta amb un recorregut circular d’un quilòmetre pel Parc i pretén donar a conéixer, a través de set parades o fites, els aspectes més rellevants de `La Marjal´, des de la seua funció com a depòsit retenidor d’aigües pluvials, per a evitar inundacions en cas de fortes pluges, fins a la important biodiversitat quant a flora i fauna que com a hàbitat urbà conté el parc inundable La Marjal, passant pels diferents espais del Parc dividits en zones de vegetació o ecosistemes que representen la vegetació de les muntanyes llevantines, els cultius de secà propis de la Comunitat Valenciana i la típica vegetació de ribera; sent un enclavament perfecte per a l’educació ambiental.
Amelia Navarro ha ressaltat que aquesta infraestructura hidràulica compleix amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU i ha sigut posat com a exemple de sostenibilitat en els principals fòrums nacionals i internacionals com un projecte que compatibilitza un ús de seguretat contra inundacions amb la generació d’un ecosistema mediterrani amb capacitat de desenvolupament de flora i fauna.
Navarro ha assenyalat que cada zona del Parc disposa de panells explicatius o interpretatius i el traçat de l’itinerari és fàcil d’identificar per la qual cosa no s’ha instal·lat senyalística per a la nova sendera. No obstant això, a mesura que es vagen substituint els panells s’anirà incorporant un codi QR que permetrà, a les visites que rep el Parc i mitjançant un dispositiu mòbil, la descàrrega in situ de l’itinerari amb el pla i explicacions del que es pot contemplar.
Es recupera el de Cap l’Horta
Un altre dels itineraris de la Xarxa de Senderes Urbanes incloses en la programació 2020, i que no s’havia realitzat en anteriors edicions de Senderes de Primavera, és la sendera Cap de l’Horta (dissabte, 16 de maig) que es desenvoluparà en horari vespertí, transcorrent per sis dels huit enclavaments o fites que conté aquesta sendera, a causa del seu llarg recorregut. En concret l’itinerari per la costa es realitzarà des de la platja de la Albufereta fins a la micro reserva de flora en Cala Cantalares que forma part dels Llocs d’Importància Comunitària (LIC) de la Comunitat Valenciana, proposats en la Xarxa Natura 2000 (Unió Europea).
La programació també contempla quatre senderes més: La sendera per la muntanya Benacantil (diumenge, 5 d’abril) amb recepció i visita interpretativa, sobre la fauna i flora d’aquest espai, en el Centre d’Educació Ambiental (CEAM) Benacantil. La sendera per la muntanya Orgergia (diumenge, 19 d’abril) que, amb una superfície de 77 hectàrees, va ser la primera actuació del Pla de Boscos Metropolitans per al segle XXI, en el terme municipal d’Alacant.
Coincidint amb el pont de maig i l’afluència de visites a la nostra Ciutat, s’ha programat l’itinerari de Passejos i arbres singulars pel Centre Tradicional per a la vesprada del dissabte 2 de maig, on es donarà a conéixer part de la història d’aquesta zona a través del nostre patrimoni arbori més representatiu o cridaner, com el cas dels ficus centenaris de la Plaça de Gabriel Miró.
Per a concloure les Senderes de Primavera, s’ha triat de nou la sendera per la Serra de Sant Julián, més coneguda com la Serra Grossa, que es realitzarà en la vesprada del dissabte 30 de maig, oferint unes espectaculars panoràmiques de la Badia i la ciutat d’Alacant, des del seu cim al capvespre.
“En total seran sis els itineraris guiats per espais naturals o d’interés ambiental en el terme municipal d’Alacant, tots inclosos en la Xarxa de Senderes Urbanes de l’Ajuntament d’Alacant, amb la finalitat de donar-los a conéixer a la ciutadania i que, a més de la seua posada en valor, són una alternativa d’oci i de turisme ambiental, o el que es coneix com a ‘turisme actiu’, així com una activitat saludable” ha explicat Manuel Villar.
El tècnic d’Educació Ambiental, José Vicente Gómez Carrascosa, ha assenyalat que “Alacant compta amb al voltant de 50 quilòmetres de senderes urbanes i periurbanes, perfectament enlazables com ocorre amb ciutats com Vitòria que han convertit el turisme actiu en un dels seus principals reclams”. A més, ha assenyalat que es pot accedir a una informació molt completa d’itineraris, flora, fauna, fites paisatgístiques, plans de situació i fins a les parades del transport urbà en la web o en paper en les oficines de Turisme i de Medi Ambient.
L’activitat és gratuïta i oberta al públic general, requerint inscripció prèvia i amb un màxim de 50 places per itinerari, amb la finalitat de poder oferir una adequada atenció al públic participant, ja que cada itinerari estarà guiat per dos educadors ambientals amb el suport de personal de la Regidoria de Medi Ambient.
Inscripcions
El període d’inscripció per al primer itinerari de Senderes de Primavera es va obrir el 9 de març. Les persones interessades a inscriure’s en els diferents itineraris, poden realitzar-ho cridant al número de telèfon 965960034 (de dilluns a divendres, de 10.00 a 14.00 h) o en el correu electrònic: medioambiente.educacionambiental@alicante-ayto.es realitzant la inscripció dins del període establit per a cadascun de les senderes programades.
Les sol·licituds d’inscripció que es remeten per correu electrònic només s’atendran si es realitzen a partir de les 10.00 hores del dia fixat en què s’inicia la inscripció per a cadascun dels itineraris programats i finalitzarà a les 14.00 hores de l’últim dia d’inscripció fixat per a aquests, admetent-se un màxim de 4 preinscripcions per sol·licitud. La sol·licitud d’inscripció no comporta l’accés directe a una plaça per a l’itinerari, per la qual cosa les sol·licituds admeses seran confirmades pel mateix mitjà en què es van realitzar, és a dir, per via telefònica o per correu electrònic.
SENDERES DE PRIMAVERA 2020
Itineraris ambientals guiats
Diumenges alterns, del 22 de març al 19 d’abril
Dissabtes alterns, del 2 al 30 de maig
Activitat gratuïta i dirigida al públic general
Programació:
22 de març (11.00 h)
Sendera: Parc Inundable La Marjal (Amb activitat complementària d’anellament d’ocells)
Període d’inscripció: A partir de les 10.00 hores del 9 de març fins al 18 de març.
5 d’abril (11.00 h)
Sendera: Muntanya Benacantil
Període d’inscripció: A partir de les 10.00 hores del 23 de març fins al 2 d’abril.
Diumenge, 19 d’abril (11.00 h)
Sendera: Muntanya Orgegia
Període d’inscripció: A partir de les 10.00 hores del 6 d’abril fins al 16 d’abril.
Dissabte, 2 de maig (18.00 h)
Passejos i arbres singulars en el Centre Tradicional d’Alacant
Període d’inscripció: A partir de les 10.00 hores del 20 d’abril fins al 30 d’abril.
Dissabte, 16 de maig (18.00 h)
Sendera: Cap de l’Horta (des de la Albufereta fins a Cala Cantalares)
Període d’inscripció: A partir de les 10.00 hores del 4 de maig fins al 14 de maig.
Dissabte, 30 de maig (18.00 h)
Sendera: Serra de Sant Julián. La Serra Grossa
Període d’inscripció: A partir de les 10.00 hores del 18 de maig fins al 28 de maig.
Informació detallada sobre els itineraris programats en: https://www.alicante.es/es/contenidos/red-senderos-urbanos
Conforme avanç el període d’inscripció de cada itinerari, s’informarà puntualment en l’Agenda Municipal de Medi Ambient o en la pàgina Facebook de Senderes Urbanes Alacant: https://www.facebook.com/senderosurbanosalicante
Comentarios