Amb motiu de la celebració del Festival Dansa València del Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana, del 15 al 23 d’abril, existeix una completa proposta d’artistes alacantins presents en l’actual edició:
-Sofia Asencio, de Societat Doctor Alonso – ELX
-Cia Marroch – SANTA POLA
Wako i Eduardo Zúñiga ALACANT
-Cave Canem (han desenvolupat la seua peça en L’Escorxador)
-Paula Serrano ALCOI
Sofia Asencio
Hammamturgia capta el flux dels cossos i les coses en l’espai, una successió que no explica res, sinó que proposa i activa transformacions, una obra coreogràfica que treballa l’espai i el temps. Dramatúrgia seria l’acció de crear, compondre i interpretar una obra. Hammamturgia, en canvi, remet a una relació amb les condicions atmosfèriques que produeixen la transformació de la forma; el passe a donar és estar dins.
Dirigida per Tomas Aragay (director de teatre i dramaturg) i Sofia Asencio (ballarina i coreògrafa), Societat Doctor Alonso ha construït un llenguatge que troba una de les seues claus fonamentals en el concepte del desplaçament; de situar alguna cosa fora del seu lloc, àmbit o espai propi per a indagar com aquest desplaçament modifica el llenguatge, tant quant a la seua gramàtica constitutiva com quant a la lectura que un observador pot fer: desplaçar per a revelar alguna cosa.


Cia Marroch
És l’any 2023 en el planeta Terra, a saber quin en Mart. Un dia d’allò més tranquil, arriben uns éssers de blanc amb casc i ens deixen una andròmina on posa ‘Perseverance’. Què voleu del nostre planeta, terrícoles? Què us fa eixir del vostre? Per què buscau viure en el nostre i rebutgeu el que teniu? Plantejar-vos-ho. Nosaltres, mentrestant, ballarem i gaudirem del vostre present.
Fundada per Salvador Rocher, María Palazón i Melodia García, Marroch pretén mostrar la fusió de diferents llenguatges de moviment per a arribar a tota mena de públic. Les inquietuds d’aquesta jove i dinàmica companyia impliquen generar emocions i transportar a l’espectador al lloc on naix la inspiració per a la creació dels seus espectacles.


Eduardo Zúñiga
L’absència de carícies pot provocar lesions? El tacte no es deteriora com la resta de sentits, al contrari, es torna més sensible i un sol estímul tàctil fa reaccionar el cos sencer. El tacte és companyia i cura. I si donàrem veu a aqueixes lesions que ens han canviat, que ens han transformat? I si ens acomiadàrem dels nostres antics cossos i donàrem la benvinguda als nous com es mereixen? Amb tacte i moltes carícies…
Eduardo Zúñiga ha ballat en companyies clàssiques i contemporànies com Hubbard Street dance Chicago, Lluna Negra, Ballet Nacional Xilé o Titoyaya Dansa. Durant la seua carrera ha rebut destacats premis a millor ballarí als EUA, Rússia, la Xina i Espanya. Ha sigut assistent coreogràfic de Gustavo Ramírez Sansano. Com a coreògraf ha treballat amb el Ballet Bolshoi, Ballet Nacional Xilé i La Mov, entre altres. És codirector, juntament amb Mariela, Bàrbara i Maurici Zúñiga, de WAKO, plataforma on convergeixen la dansa, la salut, les arts interdisciplinàries i el text per a generar vincles i espais creatius.


Cave Canem
Una peça pròxima i íntima que explora com moure l’energia en l’escena sense creuar mirades. Dues persones inconscientment connectades, descobreixen que la seua realitat es trontolla davant la presència d’altres ulls, no sabent com reaccionar o interactuar al no estar soles.
Cave Canem naix en 2019 per a compartir nous punts de vista des d’un moviment carregat de gestualitat i expressivitat. La seua missió és compartir noves maneres d’explorar idees i qüestions en l’escena, en tota mena d’espais, carrer, sala i llocs alternatius, per a poder generar altres preguntes i respostes, buscant consolidar una relació més pròxima amb l’audiència.


Paula Serrano
La seducció ens arrova, com és sabut, no sols pel que es mostra sinó també per allò que s’oculta, que roman secret. Sexy Suggestion és un espectacle que gira al voltant de l’atracció cap al misteriós, cap a allò desconegut que ens crida. Què ens ocorre quan mirem al món des del punt cec i el miratge?
Paula Serrano, graduada en el Conservatori Professional de Dansa José Espadero d’Alacant i en el Conservatori Superior de Dansa del Institut del Teatre de Barcelona. Ha treballat en les companyies Projecte Titoyaya, LOKKE – Olatz d’Andrés, Cooperativa Maura Morales a Alemanya, La Quebrá i amb la coreògrafa Elvi Balboa. Els seus treballs coreogràfics han sigut representats en festivals com Dansa Metropolitana de Barcelona, Dansa València, The Pink House Festival o en el Palau de Festivals de Cantàbria, entre altres.
inkr.bio/paulaserrano
Info programació: https://dv.ivc.gva.es/es/