Alissia, autora i perpetradora de mons paral·lels i trastornats mitjançant la paraula i la imatge, tal com ella mateix es defineix, porta les seues creacions al Museu de la Universitat d’Alacant, amb les quals dona forma a l’exposició “Revers.a / Revers.o / Revers.e (2016-2022)”. La mostra, comissariada per Toni Miró, s’inaugura el divendres que ve, 30 de setembre, a les 19 hores, i podrà ser visitada fins al 15 de gener a la sala El Cub del MUA.
El dibuix, l’escultura, els collages surrealistes, la literatura, les instal·lacions artístiques o el que l’autora anomena feminajes conformen un recorregut expositiu que presenta una relectura crítica de l’Odissea d’Homer amb perspectiva de gènere.
Aquesta revisió es realitza des del punt de vista dels monstres o arquetips malvats sexuats en femení que apareixen com a protagonistes en l’Odissea i és tractada des dels cossos i els territoris amb una mirada feminista i postcolonial, és a dir, contextualitzant el lloc del personatge i estudiant el revers de les sirenes, Escil·la i Caribdis, Circe o Calipso, entre d’altres, a través d’una transversalitat disciplinària (art, gènere i literatura). A través dels anys, Alissia ha investigat aquests malvats arquetips femenins i ha buscat el seu revers, “la qual cosa normalment no es veu” o no se sap d’aquestes pèrfides protagonistes. Molts mites femenins han perdut el seu vertader significat i només coneixem el que està influït per l’heteropatriarcat i els prejudicis morals posteriors. Totes aquestes dones, bruixes i deesses, segueixen presents en l’imaginari occidental de manera pejorativa, ja que el seu únic objectiu és el sotmetiment de l’home mitjançant el sexe o la mort. Amb aquesta exposició, l’artista les porta al present, les actualitza i demostra que, a vegades, eixe costat que està ocult és allò més important.
Alissia suggereix, a través de les seues creacions, que hauríem de discutir intel·lectualment tota eixa herència heteropatriarcal des de la narració literària, poètica i artística, perquè està esbiaixada per un sexisme heretat per a poder veure eixos subjectes femenins (sirenes, bruixes, parques, meduses, etc.) convertits en subjectes contraris a allò que representen, en el seu revers. En REVERSES.
Alissia
Alissia, quan escriu, és María Penalva-Leal. Professionalment, treballa dins de l’àmbit de la investigació predoctoral sobre art, gènere i docència superior dins el programa de doctorat en Ciències Socials i Jurídiques de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, Espanya.
Comentarios