Amb un viatge pel cosmos de la mà de l’astrofísica del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), Montserrat Villar, comença aquest dijous una nova edició del curs Divulgar Ciència en el Segle XXI de la Universitat d’Alacant (UA). Durant dos dies, el 7 i 8 de setembre, la sala d’actes Alfredo Orts de l’edifici d’Òptica torna a reunir prestigiosos investigadors i divulgadors amb l’objectiu de fomentar la curiositat per la ciència i presentar-la de manera comprensible i accessible per a tots els públics.

La primera jornada d’intervencions començarà dijous a les 9 hores amb l’acte inaugural i la sessió “Il·lustrar els cels, interpretar el cosmos” amb Montserrat Villar, investigadora del Centre d’Astrobiologia dependent de l’Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial i del CISC. Després d’un descans, a les 12 hores, José-Abel Flores, catedràtic de Micropaleontologia i Oceanografia de la Universitat de Salamanca, parlarà sobre oceà, gel i clima i com la paleoceanografia ajuda a entendre la relació entre la ciència històrica i el present, que evidencia la validesa d’una de les seues premisses fonamentals: «el passat és la clau per a explicar el futur».

En horari de vesprada, a partir de les 16 hores, l’historiador i investigador científic del Departament d’Història de la Ciència de l’IMF-CSIC (Barcelona), José Pardo-Tomás, explorarà les primeres expedicions científiques organitzades a partir del segle XVI per les diverses potències colonials europees. A més, el catedràtic de Biologia Cel·lular de la UA, Nicolás Cuenca, descobrirà el fantàstic sentit de la visió i com percep l’ull la realitat exterior i què interpreta el cervell.

La segona jornada, el divendres 8 des de les 9 hores, comptarà amb Carlos Pedrós-Alió, del Centre Nacional de Biotecnologia (CNB) del CSIC (Madrid), que parlarà sobre “Art i ciència: Picasso i l’estructura de l’ADN”; amb el catedràtic de Química Orgànica de la Universitat de La Rioja, Héctor Busto Sancirián, que debatrà sobre la imatge que es projecta de la química a través dels mitjans de comunicació i, per últim, Laura Lechuga, investigadora de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) del CSIC (Barcelona), abordarà l’aplicació de la nanotecnologia en la cura de la salut. Es tracta d’una de les branques de més projecció amb avanços espectaculars i on el diagnòstic precoç de malalties com ara el càncer o les infeccions, usant tan sols unes gotes de la nostra sang o orina, representa un dels principals desafiaments que resol la nanomedicina del segle XXI.

El curs serà clausurat a les 13.45 hores pels membres del comitè científic, els catedràtics Isabel AbrilMercedes PastorNicolás Cuenca de la Universitat d’Alacant i Rafael García Molina  de la Universitat de Múrcia.

Col·laboradors

Divulgar Ciència en el Segle XXI compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, de la Facultat de Ciències i UA Divulga (Unitat de Cultura Científica i de la Innovació) de la Universitat d’Alacant, del Centre de Formació, Innovació i Recursos Educatius per al professorat (CEFIRE) de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, i de la delegació alacantina de l’Institut d’Estudis Catalans.