Aquest divendres dia 14 d’octubre de 2022, a partir de les 19.30 hores, el poeta, pintor i dramaturg de Huelva Augusto Thassio oferirà la conferencia-presentació del seu llibre “Miguel Hernández, su perdición encontrada”, a la Biblioteca Pública Municipal “María Moliner”. El llibre ha sigut publicat per la Fundació Llegat Literari Miguel Hernández de la Diputació de Jaén.
El llibre “Miguel Hernández, su perdición encontrada” ha sigut presentat, entre altres localitats, a Sevilla, Huelva, Illa Cristina, Ayamonte, Zalamea la Real, Aljaraque i Jabugo.
Es tracta d’un treball de recerca que ha aconseguit reunir els tres primers expedients de detenció i carceraris que es van incoar a Miguel Hernández a la fi d’abril i primers de maig de 1939. Es tracta de documents relacionats amb Portugal, Rosal de la Frontera i Huelva que llancen encara més llum i coneixement sobre els últims dies de la vida d’Hernández. El treball s’ha desenvolupat en arxius de Lisboa, Serpa o Moura, a més de Rosal i Huelva capital, conformant un dels projectes més complets publicats fins hui sobre aquells dies funestos. L’edició s’imprés bilingüe, espanyol i portugués, la qual cosa reforça el caràcter fronterer que va marcar l’inici del periple carcerari que va patir el poeta, fins a la seua mort en el penal d’Alacant. La traducció ha sigut a càrrec de la professora Helena Barbagelata, de la Universitat de Lisboa. El pròleg és de Jesucristo Riquelme, catedràtic de Literatura.
El volum es complementa amb altres obres de Thassio sobre l’universal poeta oriolà. L’autor de Huelva ja ha publicat llibres com “Miguel Hernández, prisionero en Rosal”, o l’obra de líric-flamenca “Escriu-me a la terra”, al costat de Joaquín Brito. Va ser un dels principals impulsors de la conversió de la presó de Rosal de la Frontera en centre cultural dedicat a l’obra hernandiana. Organitzador d’homenatges transfronterers a Hernández i de Trobades Hernandianes i de poetes, la seua vocació teatral li ha servit també per a rendir culte com a dramaturg a l’autor de “Viento del pueblo”.
Augusto Anastasio Santana va nàixer l’1 de gener de 1950 en Illa Cristina i molt prompte va començar a destacar en les seues facetes literària i pictòrica a través de revistes, periòdics i exposicions.
Experiències com la seua fugida de casa, la terminació dels seus estudis de Magisteri o la seua etapa d’emigrant a Alemanya, a Madrid o Barcelona, li marquen profundament fins a tornar a Sevilla per a exercir com a mestre.
L’acte s’emmarca dins de les Jornades de Memòria Històrica “Viento del pueblo”, organitzades per l’Ateneu Sociocultural “Viento del pueblo” i la Fundació Cultural Miguel Hernández, amb la col·laboració de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, la Biblioteca Pública Municipal “María Moliner”, la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Oriola, la Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià, la Coordinadora d’Associacions per la Memòria Històrica de la Província d’Alacant (COAMHI), Fòrum Social d’Oriola, l’Associació Arxiu, Guerra i Exili (AGE), Dones x Dones i el Partit Comunista dels Pobles d’Espanya (PCPE).
Comentarios