La Sala Aifos del Campus Universitari de la UA (edifici III de Filosofia i Lletres) presenta l’exposició «Atrapats. Infàncies explotades», del fotògraf Lucas Vallecillos, una mostra que estarà oberta al públic fins al 26 de febrer.
«Atrapats» és un assaig fotogràfic de caràcter mundial, desenvolupat durant un anys, que investiga, denuncia i convida a reflexionar sobre els marcs socioculturals que creen els adults per atrapar i explotar els menors, vulnerant impunement els seus drets fonamentals i normalitzant que formen part de l’engranatge econòmic, formal o informal, de països amb governs i societats que miren cap a una altra banda.
Prenent com a referència la Convenció dels Drets de l’Infant de les Nacions Unides, i els convenis 138 i 182 de l’Organització Mundial del Treball, que estableixen l’edat mínima per a treballar i les pitjors formes de treball Infantil, l’autor aborda contextos diversos al Senegal, al Líban i al Japó, on els menors són explotats de manera sistemàtica en virtut de marcs socioculturals creats per adults que se’n lucren.
Segons UNICEF, es calcula que cada dia més de 150 milions de xiquets han de treballar per a sobreviure. Prop de la meitat, 72 milions, estan sotmesos a les pitjors formes de treball infantil, com l’esclavitud, la prostitució, formant part de grups armats, desenvolupant activitats il·lícites o exercint un treball que els danya la salut, la seguretat o la moralitat.
Lucas Vallecillos
Lucas Vallecillos és Llicenciat en Geografia per la Universitat de Barcelona i amb un postgrau de Fotoperiodisme en la Universitat Autònoma de Barcelona. És fotògraf professional i independent des del 1999, any que va decidir explorar i fotografiar el món. El seu treball ha anat evolucionant fins a aconseguir un estil propi, en què la condició humana, tractada amb molt de respecte, ha adquirit un gran protagonisme. L’antropologia i els drets humans són les temàtiques que sol abordar en els seus assajos fotogràfics.
Treballa com a freelance per a mitjans nacionals i internacionals. Els seus projectes s’han publicat en mitjans com el New Yorker, Daily Mail, Elle, BBC, Time, Newsweek, Open Democracy, The Sunday Times, Wall Street Journal, National Geographic, La Reppublica, El País, Ara, El Mundo, El Periódico de Catalunya, Lonely Planet, GEO, deviajes, Altair, Méditerranée magazine, Ashahi Weekly, Cosmopolitan, GQ, Woman i Storica National Geographic, entre molts altres. La seua obra s’ha exposat en l’edifici Fòrum (Barcelona), El Born Centre de Cultura i Memòria (Barcelona), Palau Robert (Barcelona), Museu de Sant Boi de Llobregat, Museu de Santa Coloma de Gramenet, Visa Off (França), Museu Memorial de l’Exili (la Jonquera), Museu d’Història de Cambrils, Universitat Autònoma de Barcelona i Universitat de Lleida, entre d’altres. Imparteix tallers i seminaris en centres docents i és professor del Postgrau de Fotoperiodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha col·laborat amb diverses institucions, com l’Agència de l’ONU per als Refugiats, el Fons Monetari Internacional, l’Ajuntament de Tòquio, Govern de Mèxic, Govern d’Àustria, Govern de Gran Bretanya, Govern d’Estònia, Govern de Turquia, Govern de Kenya, Govern de Xile, Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, la Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona, Junta d’Andalusia, Govern Basc i Ajuntament de la Corunya.
Des de l’any 2002 fins al 2009 va treballar amb la desapareguda agència Cover. Actualment està amb l’agència espanyola Contacto, que distribueix la seua obra a tot el món. És autor de quatre llibres; Castells i castellers amb Lunwerg, any 2011, La costa de Almería amb Triangle Postals, any 2007. Granada amb Triangle Postals, any 2006 i Castellers amb Edicions 62, any 2006. És membre de VEGAP i de la UPIF, i ha rebut nombrosos premis, entre els quals el Premi José Padrón Machín per un reportatge sobre l’illa d’El Hierro, i el Premi Pica d’Estats per un reportatge sobre la Vall de Boí.
Comentarios