Avança a bon ritme la nova intervenció al Tossal de La Cala, que ha permés excavar tres noves zones del jaciment i aprofundir en la seua museïtzació. L’alcalde, Toni Pérez, i els regidors en funcions de Patrimoni Històric i Espai Públic, Ana Pellicer i José Ramón González de Zárate, han visitat el jaciment per a comprovar sobre el terreny com avança aquest projecte, inclòs en el Pla de Sostenibilitat Turística ‘Benidorm DTI + Segur’ i que suposa una inversió de 400.994,38 euros.
En aquesta visita també han participat tècnics municipals, personal de l’empresa encarregada dels treballs i Jesús Moratalla, codirector de les excavacions al costat de la també professora d’Arqueologia de la Universitat d’Alacant (UA) Feliciana Sala.
L’alcalde ha recordat que “amb aquest ambiciós projecte volem continuar avançant en el procés d’estudi, recuperació i posada en valor del ‘castellum’ romà del segle I abans de Crist, i fer-lo actuant en diferents línies”. D’un costat, ha expressat, “intervenint en espais en els quals fins hui pràcticament no s’havien excavat per a així poder acabar de delimitar la fortificació”; i d’un altre, “fent el jaciment encara més accessible i protegint les restes i troballes més significatives i els elements singulars que s’han anat descobrint al Tossal”.
Toni Pérez ha detallat que “tal com s’aprecia ja sobre el terreny, un dels elements singulars als quals s’ha parat atenció ha sigut la recuperació i posada en valor de la seria el primer carrer de Benidorm, entorn de la qual s’estructura la fortificació romana del Tossal, i a partir de la qual s’ha generat un nou recorregut per a accedir a la plaça baixa del jaciment”. Just en aquest punt, en el tram més pròxim al penya-segat, s’han excavat noves estades.
Un altre dels focus d’atenció del projecte és la protecció del relleu localitzat a principis de 2020 i que està format per tres elements recognoscibles: un rostre humà, una cornucòpia i un fal·lus. Segons ha avançat l’alcalde, “el personal tècnic de totes les parts implicades ja ha ultimat la solució que s’adoptarà per a exhibir aquesta troballa amb les màximes garanties sense deslligar-lo del Tossal”.
La intervenció inclou la renovació de cartells informatius, mobiliari públic, il·luminació i sistemes de videovigilància.