Com encara ens queden dies d’estiu, des de Guia Repsol et proposem un pla alternatiu a la platja i amb el qual gaudir d’una bona ruta per l’interior d’Alacant i combinar-la amb banys en gorgs que semblen tretes d’un conte. Un recorregut circular d’11 quilòmetres, perfecte per a fer en família, ja que els desnivells són moderats i amb una duració mitjana d’unes cinc hores. Això sí, et recomanem començar a primera hora del matí perquè les altes temperatures del migdia coincidisquen amb el final d’aquesta.
Al llarg de la ruta pel Barranc de l’Encantà descobriràs que està impregnada d’història i de llegendes. Els ressons de les disputes entre cristians i musulmans encara ressonen a les valls que envolten la localitat de Planes.

El punt de partida de la ruta es troba en l’Ermita del Sant Crist, situada en la part més alta d’un dels turons que envolten Plans. Des d’ací es té una de les millors vistes de tota la senda, on s’observa com aquesta vall entre les serres de l’Almudaina i la de Alburec es caracteritza per una gran quantitat de barrancs i coves jalonades per un bosc autòcton de coscolls, alzines i cultius de secà com els ametlers, oliveres o cirerers, un dels vectors econòmics de la localitat.
És precisament a la llegenda d’una jove princesa musulmana que el barranc deu el seu nom. Segons narra la història, els àrabs van amagar les seues riqueses en una de les coves del barranc i van posar com a custòdia del tresor a una princesa encantada. Segons la llegenda, cada cent anys la jove s’apareix davant un home per a plantejar-li la possibilitat de triar entre ella o les riqueses que van deixar arrere els antics pobladors. En cas de triar a la princesa, l’encanteri quedarà trencat i serà alliberada del seu encantament, mentre que, si s’inclina per les riqueses, qui es tope amb la seua figura quedarà amb les mans buides per no valorar el seu oferiment. Qui sap si el pròxim senderista serà l’afortunat que aconseguisca trencar l’encantament?

Tornant a la ruta, la veritat és que el camí a penes té pèrdua i està ben indicat. Un de les primeres fites que apunten en el camí és el conegut com Gorg del Salt, un gran gorg molt popular en la zona pel seu fàcil accés en vehicle privat. Sens dubte, val la pena fer un alt en el camí per a gaudir d’un capbussó en les seues fresques aigües o asseure’s en una de les roques a prendre un tentempié i deixar-se embadalir per la bellesa del paratge.

Els següents trams de la ruta són una successió d’estretors en el barranc amb trams més oberts, amb les aigües del riu Serpis de fons. Així s’arriba fins al conegut Vaig moldre de l’Encantà, un antic molí fariner que, a pesar que actualment es troba en ruïnes, mostra una de les imatges més belles del recorregut. A més, a prop es troba un altre gorg amb el seu corresponent salt d’aigua, el Toll de l’Estret, que convida a desviar-se de la ruta circular per a poder refrescar-se abans de continuar caminant.

Ja en la part final de la sendera tornen a aparéixer els camps de cultiu tan icònics de la zona abans d’arribar de nou a Planes. Abans d’entrar en el nucli urbà, convé donar una ullada a alguns dels tresors millor conservats als afores de la localitat, com són el seu aqüeducte medieval, la Font Nova, ideal per a emplenar les botelles amb aigua fresca, i el safareig.

Ja dins del traçat, el camí ha de seguir pels seus carrerons per a descobrir el seu impressionant castell -datat entre els segles XII-XIII; l’església de l’Asunción, la més antiga de la localitat i construïda pels primers cristians que van arribar a la comarca durant les guerres amb els musulmans, o el seu Ajuntament, del segle XVIII, i que es va emprar com a col·legi fins als anys 70 del segle passat.
Una fi d’itinerari ideal per a obrir l’apetit i així degustar algun dels plats locals més emblemàtics, com els seus pimentons rostits farcits d’arròs -coneguts com bajoques farcides- o clàssics plats de cullera de l’interior alacantí, com el blat picat o les pilotes vores.

I si et quedes amb ganes de més i t’abelleix continuar descobrint llocs únics, et recomanem la nova app de Guia Repsol per a inspirar-te amb milers de reportatges viatgers, en els quals trobar els millors restaurants de la zona o les botigues amb les artesanies més autèntiques, i que busquen convertir cada escapada en aqueix moment de felicitat que no pararàs de recordar amb la tornada a casa.

Gràcies al geolocalizador, podràs filtrar els punts de major interés per al teu viatge i els restaurants més apetibles durant el camí o mentre recorres la ciutat. A més, amb l’opció ‘El meu Guia’, tots aqueixos records únics quedaran registrats i podràs compartir-los amb els teus sers estimats, convertint-te en un autèntic guru per a les seues futures escapades.