En la seua obertura, coincidint amb l’aniversari de la troballa de la patrona, s’exhibeix una mostra de quatre fotografies antigues relacionades amb la Mare de Déu del Sofratge
Una còpia del plànol de Benidorm signat per Antonelli en 1575 corona aquesta àrea, situada en el passatge que connecta les places de Sant Jaume i Castelar
Benidorm ha estrenat hui nou Espai d’Art Urbà, el seté de la ciutat i que està situat en l’avantsala “del qual quasi amb seguretat és el nostre enclavament més icònic, Es castell”. Així ho ha assegurat hui la regidor de Patrimoni Històric, Ana Pellicer, que ha informat que aquesta nova àrea expositiva a l’aire lliure es localitza en el passatge que connecta les places de Sant Jaume i Castelar i està conformat per quatre muppis amb il·luminació indirecta de tipus ‘led’.
Pellicer ha destacat que “la posada de llarg del nou Espai d’Art Urbà ‘El castell’ arriba coincidint amb el dia que commemorem el 283é aniversari de la troballa de la Mare de Déu del Sofratge”. D’aquí ve que “la patrona siga la protagonista de la mostra inaugural”.
Concretament, i segons ha explicat, “s’han instal·lat quatre fotografies antigues en blanc i negre que evoquen diferents actes que tenen a la Mare de Déu com a eix central”. Així, dos d’elles corresponen a la visita que la patrona va fer a la ciutat de València en 1948 acompanyada d’un nodrit grup de benidormenses, mentre que les altres dues estan relacionades amb la recreació de la troballa de la Verge del Sofratge; totes elles procedents dels fons de l’Arxiu Municipal.
Una exposició que hui mateix han pogut veure els benidormenses que de matinada han participat en l’acte de l’Alba, entre els quals es trobaven l’alcalde, Toni Pérez; la regidor de Patrimoni Històric; membres de la Corporació; i les Reines Major i Infantil dels Festes Majors Patronals, Ángelica Morenilla i Daniela Talavera.
L’edil ha incidit en què “a l’hora de dissenyar aquest Espai d’Art Urbà ‘El castell’ hem aprofitat la configuració del passatge per a posar en valor un dels documents gràfics més antics en els quals apareix reflectit el nostre poble, un pla del que llavors es denominava plaça de Benidorm signat per Juan Bautista Antonelli en 1575”.
Aquest document, ha detallat, “és una reproducció del document original traçat per l’enginyer militar per encàrrec de Felip II que es custodia en l’Arxiu de Simancas i és molt interessant perquè mostra com era en aquell terç final del segle XVI el Benidorm que s’alçava sobre la Punta Canfali, amb el castell i les torres de tancament de la muralla”.
Aquesta reproducció, que es configura com un cel de gran format decoratiu, ocupa el sostre del passatge “anticipant així al visitant el passat històric del punt que està a punt de recórrer, El castell”.
Comentarios