La ciutat de Benidorm reunirà potser de la indústria del curtmetratge nacional i internacional en la vuitena edició del Skyline Benidorm Film Festival, un esdeveniment que arrenca aquest dissabte i que durant tota una setmana aglutinarà tallers, trobades amb creadors, projeccions de curtmetratges i una infinitat d’activitats paral·leles destinades a fomentar l’intercanvi d’idees i el desenvolupament de nous talents.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Benidorm, Jaime Jesús Pérez, ha traslladat que la gala inaugural tindrà lloc a partir de les 19.30 hores en la Sala d’actes de l’Ajuntament de Benidorm. En ella, a més del monòleg ‘Spoiler: Una obsessió de cinema’ a càrrec de l’humorista alcoià amb Xavi Castillo, també es lliurarà el Premi Skyliner 2024 a l’actor Miguel Rellán, en reconeixement a la seva prolífica carrera al cinema espanyol.

Pérez ha recalcat que “hi ha moltes ganes i il·lusió” en aquesta nova edició d’un festival que “va creixent any a any en curtmetratges i espectadors”. L’edil també ha destacat que aquest esdeveniment ha suposat “un impuls cinematogràfic” per a Benidorm, que sempre ha tingut una especial vinculació amb l’audiovisual, “i també un aparador per a professionals de la indústria audiovisual, tant nacionals com internacionals, que busquen reconeixement i promoció del seu treball.

En aquesta vuitena edició que se celebra del 13 al 20 d’abril, a més de la Secció Oficial en la qual competeixen 26 curtmetratges, hi haurà espai per a seccions paral·leles i també per a activitats especials. Concretament, i segons han detallat des de l’organització, el festival presenta dues seccions internacionals que destaquen el millor del panorama iberoamericà i europeu del curtmetratge. Així mateix, s’ha reservat un espai especial per a joves realitzadors, amb un enfocament en obres d’interès social que aborden temes com la igualtat de gènere i la integració.

En aquesta vuitena edició, el festival manté la que és el seu senyal d’identitat des del primer any: el pagament per selecció de 200 euros per a cadascun dels curtmetratges que competeixen en la Secció Oficial Nacional. A més, els guanyadors al millor curt de Ficció, Documental i Animació rebran 500 euros.

D’altra banda, i gràcies a un conveni amb DAMA, el festival també atorgarà enguany un premi de 1.500 euros al millor guió de curtmetratge, al qual opten 15 finalistes, triats entre els 328 que s’havien inscrits. I, una vegada més, també hi haurà un premi per al millor ‘Shortpitch’, o projecte de curtmetratge en desenvolupament, secció en la qual competeixen altres 12 obres finalistes i que aportarà un premi en espècie per a viabilitzar el seu rodatge, que està valorat en 15.000 euros.

Cinema inclusiu

Una de les grans novetats amb les quals comptarà aquesta vuitena edició del Skyline Benidorm Film Festival és l’oferta de ‘Cinema per a Tots’, una iniciativa que marca una fita en el que accessibilitat es refereix, amb l’objectiu de fomentar la inclusió de persones amb discapacitat visual. Es realitzarà en col·laboració amb l’ONCE i consisteix a oferir projeccions amb audiodescripcions i activitats adaptades per a permetre que més gent encara pugui accedir a les sales de cinema.

Programació

Pel que fa a la programació d’aquesta vuitena edició, la mateixa s’iniciarà el dissabte, dia 13, amb la gala inaugural.

El diumenge, 14 d’abril, a les 18 hores, dins del programa ‘A vegades veig llargs’ es projectarà la pel·lícula ‘UnCancelled’, de Luke Eve, en un acte en el qual està prevista la presència de l’elenc i part de l’equip tècnic. Tindrà lloc a l’Auditori Fundació Mediterrani, situat al carrer Albereda, 17.

Dilluns, 15 d’abril, a les 10 hores, serà el torn per al ‘Cinema Audiodescrito’, activitat a càrrec de l’ONCE que submergirà als assistents en una projecció a cegues, posant-los en el lloc d’una persona amb discapacitat visual, a l’Auditori Fundació Mediterrani. Igualment, de 12 a 13.30 hores, està programada la conferencia ‘Dones del món. Un viatge per la imatge de la dona al cinema mundial’, a càrrec de Samuel Sebastián, director de cinema i del festival Socialmed, Festival dels drets humans de la Mediterrània, en l’edifici municipal del Torrejó. Finalment, a les 19 hores, tindrà lloc la projecció curtmetratges de la Secció Europea, a l’Auditori Fundació Mediterrani.

Dimarts, 16 d’abril, a les 11.30 hores es desenvoluparà la Taula rodona: ‘Gestió de drets d’autor en festivals de cinema i esdeveniments culturals’, en la qual participarà DAMA, SGAE, PANTALLA, FESCICOM i advocats especialitzats. Tindrà lloc en l’Edifici Torrejó. Ja a la tarda, a les 18 hores, el Skyline es desplaçarà a Sella amb la projecció especial dels curtmetratges guanyadors de la setena edició del festival. A les 21 hores, serà la projecció especial en VOSE de la Secció Europea, a l’Hotel Dynastic.

El dimecres, 17 d’abril, arrencarà a les 11 hores amb la projecció dels curtmetratges de la Secció Joves Realitzadors i del curtmetratge ‘Per què ploren les noies?’, de Claudia Ortega, a l’Auditori Fundació Mediterrani. A les 18 hores es projectaran en aquest mateix espai els curtmetratges de la Secció Iberoamericana, després de la qual cosa a les 20 hores tindrà lloc la projecció de la primera sessió de curtmetratges a concurs en la Secció Oficial Nacional, amb posterior col·loqui dels directors.

El dijous, 18 d’abril, a partir de les 10.30 es durà a terme el cintures ‘Però què és això de la sostenibilitat? Una introducció per a la indústria audiovisual’, a càrrec de Julio Blas de Tirar a Rodar, a l’hotel Benidorm Plaza. Li seguirà a les 12.30 en aquest mateix hotel l’exposició davant el jurat dels projectes ‘ShortPitch’ finalistes, el lliurament de premis dels quals tindrà lloc a les 18 hores a l’Auditori Fundació Mediterrani. A continuació, es projectaran la segona tanda de ‘curts’ seleccionats en la Secció Oficial Nacional amb posterior col·loqui dels directors/as, una sessió que a més serà inclusiva amb audiodescripció adaptada a públics amb discapacitat visual i auditiva. Finalment, a les 20 hores, arrencarà la projecció de la tercera selecció de ‘curts’ a concurs, també amb posterior col·loqui.

El divendres, 19 d’abril, a les 10 hores està programada una conferència titulada ‘Paco Sáez, 30 anys dibuixant històries’, a la qual se sumarà la projecció del seu nou curtmetratge ‘Estimada Ángela’, a l’Auditori Fundació Mediterrani. A les 12h se celebrarà la taula rodona ‘Mitjans de comunicació i la seva relació amb els festivals de cinema’, en la qual participaran Paco Alonso (RTVE), Andrea Bermejo (Cinemanía), Valentín Fina (NEXA FM), Rosalía Major (Presidenta APPA), Jorge García (Cadena Ser) i Samuel Alarcón (RNE), amb Alfonso Caro (El Palomitrón) com a moderador Serà a l’Hotel Benidorm Plaza.

Posteriorment, a les 18 i a les 20 hores, seran la quarta i cinquena sessió de projecció de curtmetratges de la Secció Oficial Nacional, amb posterior col·loqui dels directors/as; en tots dos casos, en la Fundació Mediterrani.

Ja finalment, el dissabte, 20 d’abril, a les 19.30 hores, se celebrarà l’acte de clausura del festival i lliurament de premis, que tindrà lloc en la Sala d’actes Ajuntament de Benidorm.