Casa Mediterráneo acull la inauguració del Congrés Internacional d’Arquitectura EURAU18 que organitza la Universitat d’Alacant i se celebra del 19 al 22 de setembre de 2018 en tres entorns diferents: el campus de la UA, la ciutat de Benidorm i l’illa de Tabarca.

EURAU18 és el Congrés d’Arquitectura bianual més interessant per a joves investigadors i professionals de l’arquitectura, com assenyala el seu organitzador, el professor de Projectes arquitectònics de l’Escola Politècnica Superior de la UA, Javier Sánchez Merina. Cada edició se celebra en una diferent ciutat europea. EURAU18 es defineix com a «congrés col·laboratiu» ja que, tal com explica Sánchez Merina, totes les empreses i organismes que participen ho fan amb les seves aportacions. Però, a més, es tracta d’un congrés «obert a la societat», en el qual estaran presents cent cinquanta investigadors internacionals, més l’assistència de l’alumnat de la titulació d’Arquitectura i tot aquell sector de la societat que desitgi atendre als seminaris i conferències fins a omplir l’aforament.

El dimecres 19 de setembre, a les 19:30 hores, el director general de Casa Mediterráneo, Javier Hergueta, donarà la benvinguda als participants, que continuarà amb l’Acte d’inauguració, a càrrec d’Amparo Navarro Faure, vicerectora de Recerca i Transferència de Coneixement de la Universitat d’Alacant, en representació del rector Manuel Palomar. Seguirà la presentació de posada en context amb Raquel Huete, directora general de Turisme de la Comunitat Valenciana, que pronunciarà la conferencia «Turisme i urbanització».

Izaskun Chinchilla «Keep your WASARA glass for having Coca» la Conferència inaugural, a les 20:30 hores del dimecres. Izaskun Chinchilla és una de les figures més interessants de l’arquitectura contemporània actual a causa del seu fort compromís amb la innovació. Els seus projectes es converteixen en exercicis multidisciplinaris mitjançant la incorporació de l’ecologia, la sociologia i la ciència en l’arquitectura, la qual cosa fa que es troba amb la complexitat de la vida real al nostre món contemporani. Aquests es poden veure a la Ciutat dels Somnis a Nova York, la restauració del Castell de Garcimuñoz, els pavellons de ARCOMADRID 2016, així com en treballs de recerca realitzats en el seu estudi a Madrid i la seva unitat a l’Escola d’Arquitectura Bartlett a Londres. Com a arquitecta, Chinchilla proposa exercicis multidisciplinaris en els quals, a través de l’ecologia, la sociologia o la ciència, l’arquitectura va més enllà de les distincions estilístiques i es troba de nou amb la complexitat de la vida real al nostre món contemporani. Té en el seu haver-hi més d’una vintena de premis, com són en 2001 el Primer Premi de la Competència del Pavelló de la UNED en la Fira del Llibre de Madrid; en 2003: Primer Premi, Concurs Europan 7; en 2006, el Tercer Premi, «Concurso Centre d’Art Contemporani, Col·lecció ARQUEJO, Escorxador de Madrid»; en 2007, va obtenir el Segon Premi en el Concurs «Pavelló d’Espanya en la Expo de Xangai 2010»; o en 2010, que va ser finalista en el Concurs «Extensió del Museu d’Art Modern de Medellín», celebrat en Medellín (Colòmbia).

El dijous 20 l’activitat es trasllada a l’edifici de la EPS IV del campus on se succeiran sessions paral·leles de seminaris des de les 09:00 i fins a les 20:00 hores, moment en què el director de la EPS, Andrés Montoyo, donarà la benvinguda als participants. A continuació, l’arquitecte sevillà Santiago Cirugeda, pronunciarà una conferència. Cirugeda es defineix com a «arquitecte social», ja que aprofita els buits legals per a benefici de la comunitat. Va fundar Receptes Urbanes en 2003, un estudi d’arquitectura que desenvolupa projectes subversius en diferents àrees de la realitat urbana. La seva funció és ajudar a enfrontar el nostre complex entorn social. Els seus projectes ens recorden l’enorme control al que estem subjectes. Respon a aquest control amb ocupacions sistemàtiques dels espais públics, a través d’un procés de negociació que qüestiona la legalitat / il·legalitat, i ens mostra els mitjans d’alliberament. Introdueix Antonio Maciá.

Benidorm, amb el seu passeig de Ponent, és el lloc de celebració del tercer dia d’aquest congrés, que es trasllada el divendres 21. A les 09:45 hores Antonio Pérez Pérez, alcalde de Benidorm rebrà i donarà la benvinguda als congressistes. Per contextualitzar Benidorm i tot el fenomen turístic provocat per l’arquitectura i urbanisme particular del lloc, Leire Bilbao, directora gerent de la Visit Benidorm, donarà una xerrada introductòria. Aquest dia continuen els seminaris. José María Torres Nadal, arquitecte, impartirà la Conferència de clausura, a les 20:00 hores i prèvia presentació per José Luis Oliver. Torres Nadal és arquitecte i exprofessor d’Arquitectura de la UA. La seva obra, idees i vida estan fortament lligades al que avui representa l’Escola d’Arquitectura d’Alacant: oferir als estudiants la independència per proposar el que és Arquitectura i, la qual cosa hauria de ser en el futur. Aquesta és una metodologia que Torres Nadal ha desenvolupat a través del seu reconegut treball construït, classes i conferències, performances i instal·lacions, així com festivals, amb una gran afinitat entre Art i Arquitectura. Fins i tot per desenvolupar conceptes com «Ecologizante» com a marc teòric per al Projecte de Disseny.

En finalitzar el congrés, el dissabte 22 de setembre, i per poder crear xarxes de recerca, els participants viatjaran a Tabarca, en una jornada lúdica i de networking, on els professors ensenyaran a la resta les seves aficions. Pintura enfront del mar o kitesurf són algunes d’elles. La finalitat d’aquesta última activitat, detalla Sánchez Merina, és que els qui estiguin interessats puguin tenir temps per establir relacions amb altres professionals i, alhora, donar motiu a conèixer el caràcter humà dels participants.