Casa Mediterráneo ha acollit la presentació del llibre i la inauguració de l’exposició de fotografia Tabarkinas de l’artista visual Carma Casulá, en el marc del certamen Photoalicante. Durant la presentació, l’autora ha manifestat l’interés d’aquest projecte, que compta amb el suport de la institució diplomàtica i l’Institut Cervantes de Tunísia, per “fusionar i crear fils que connecten” els “cinc enclavaments diferenciats” que componen les tabarquinas al Mediterrani, com són Tunísia, el barri genovés de Pegli, les localitats de Carloforte i Calasseta a l’illa de Sardenya o l’alacantina Illa de Nova Tabarca.
A aquest acte de presentació i inauguració han assistit el director de Casa Mediterrani, Héctor Salvador, el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant, Antonio Manresa, la subdelegada del Govern, Araceli Poblador, l’ambaixadora de Tunísia a Espanya, Fatma Omrani, i l’ambaixador d’Itàlia a Espanya, Riccardo Guariglia.
Tabarkinas és un projecte fotogràfic i documental en el qual Carma Casulá analitza els vincles històrics, culturals, lingüístics i etnogràfics que comparteixen els descendents del poble tabarquino. “És un tema interessant que involucra molt a Espanya, però no hi ha tanta narrativa ni escrits sobre això”, ha apuntat l’autora en explicar que existeixen investigacions, transcripcions de conferències i llibres de poesia, per això “em semblava més interessant donar a conéixer la tabarquinidad d’una manera molt visual i sempre secundada amb textos. Escric amb imatges i amb paraules”.
El detonant de Tabarkinas va sorgir a l’illa de Santi Pietro on “vaig llegir una placa que indicava que l’origen de la població venia d’una illa africana anomenada Tabarka i em va sorprendre”, ha revelat l’autora, que ha revelat “primer vaig conéixer Nova Tabarca o àlies Tabarca espanyola”. Aquesta anècdota va servir com a punt de partida per a “poder destil·lar la història i indagar en això, començar a llegir” i així embarcar-se en aquest projecte en el qual durant un any i mig ha visitat, fotografiat i documentat la resta de punts tabarquinos.
En aquest sentit, Casulá ha explicat que el llibre “és un viatge compartit” entre la mescla d’imatges i textos, que a més “està escrit a huit mans” perquè al llarg de procés de documentació i producció del projecte l’autora ha mantingut trobades amb tabarquinos per a conéixer “les seues sensacions, els seus records, les seues informacions i el que coneixien de les altres tabarquinas”, ha relatat.
A través de les visites als diferents enclavaments l’autora mostra les “estructures semblants” que comparteixen els quatre enclavaments. No obstant això, Casulá ha ressaltat “la necessitat que tenen de conéixer a les altres tabarquinas, és quasi una peregrinació la que tenen per conéixer a les germanes. Usen molt aqueixa expressió. Pegli és la mare, l’origen, però els altres tres enclavaments són les germanes”. És en aquest detall on habita l’essència del relat de Tabarkinas, tal com ha explicat l’autora, a “connectar i fer tot més pel que ens uneix que pel que ens divideix”.
D’altra banda, el director de Casa Mediterráneo, Héctor Salvador, ha incidit en què “l’artista visual Carma Casulá reflecteix a la perfecció, quasi tres segles després, els elements comuns que comparteixen els descendents tabarquinos, mostrant una part molt valuosa del patrimoni comú que uneix a les diverses societats mediterrànies”. A més, Salvador ha expressat que amb Tabarkinas “Casa Mediterráneo desitja unir-se a la commemoració del 250é aniversari de l’arribada de les famílies tabarquinas a Espanya, establint-se a l’Illa Plana o de Nova Tabarca, enfront de la costa alacantina”.
L’exposició Tabarkinas de Carma Casulá romandrà exposada en el Saló Blau de Casa Mediterrani fins al 31 de maig i es podrà visitar de 9 a 14 hores amb inscripció prèvia en el correu electrònic comunicacion@casa-mediterraneo.es.
Comentarios