“Todo era Marzo y otros relatos” és una proposta literària que han editat i coordinat els escriptors alacantins Paco Sanguino i Martín Sanz, una obra d’autors i autores de la província d’Alacant que han participat desinteressadament per al desenvolupament d’un llibre de relats que des del sector de la cultura recolze les necessitats socials de les persones i que té per tant l’objectiu d’atendre aquelles sorgides del combat social contra la COVID-19 que afecta el conjunt del planeta.
L’objectiu d’aquest llibre de relats és dedicar el 100% dels fons de la seua venda perquè l’entitat Alicante Gastronómica Solidaria puga continuar realitzant menús per a totes aquelles famílies afectades per la pandèmia. Un projecte dut a terme per voluntaris del sector de l’hostaleria de la província d’Alacant, amb el qual es pretén atendre les necessitats de menjar de persones de tots els racons de la província (Alacant, Alfàs del Pi, Altea, Benidorm, Elx, Finestrat, Relleu, Sella o Torrevieja) havent realitzat 200.252 menús fins hui.
L’obra ha sigut realitzada per catorze autors i autores de la província d’Alacant i hui en LOBLANC ens anticipem amb una crònica sobre Chus Sánchez, Carles Cortés i Paco Sanguino que han participat en aquest llibre.
Segons assenyalava la nostra companya de LOBLANC Sandra de Oyagüe, Chus Sánchez, establida diversos anys a Alacant, ha tingut una trajectòria professional emmarcada dins dels mitjans de comunicació, premsa i ràdio, havent sigut redactora en Agencia EFE, Cadena Cope, el Diario Información de Alicante i Gestiona Radio, on va formar part dels equips d’informatius, tribunals, successos, cultura, política, educació i contingut publicitari. Després d’una llarga etapa d’entrevistes, reportatges, notícies i articles, es va embarcar en una nova aventura: la ficció. Després de publicar diverses novel·les i guanyar diversos premis literaris ha emprés un nou rumb professional enfocat a projectes del món editorial i serveis de gabinet de premsa i comunicació. Fa uns dies va presentar la seua última novel·la Nadie se conoce en la llibreria Pynchon d’Alacant.
El relat que presenta en aquest llibre és “A cualquier precio” quasi comptat en primera persona i que retrata la vida d’una professional d’un supermercat que podria ser de qualsevol ciutat del país que li porta a tindre l’ànim com el del peix, perible.
Un treball d’observadora al conjunt de clients que veu o coneix durant la seua jornada laboral i que des de la seua psicologia li porta a interpretar que uns productes no encaixen amb la compradora o descobrir que alguns clients s’emocionen fins al plor.
Una nit descobreix que ha de “sobreviure a qualsevol preu” quan s’enfronta a una circumstància imprevista i dolorosa, donada la pandèmia imprevisible.
Carles Cortés és professor titular de literatura en el Departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant des del 2002 i membre del Grup d’Investigació de la Literatura Contemporània i d’Estudis Transversals: literatura i altres arts en el Mediterrani Occidental, del qual és director. És llicenciat en Filologia Hispànica (orientació Valenciana) i doctorat en Llengua i Literatures Catalanes des del 1999. També és membre de la Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalans.
“La vida en 5 metres” és un relat que transcorre després de dos mesos de confinament per la pandèmia. Una època en la qual tothom s’havia posat a fer pastissos, pa i dolços en general per a matar el temps.
Ella viu en una casa on les seues quatre parets quedaven exclusivament per a ella on va tindre una reclusió llarga pel virus, un pis que no tenia més de trenta-cinc metres quadrats. De la porta d’entrada fins a la de la cuina tenia una distància màxima de cinc metres.
Laura, que és professora, ha estat a punt de perdre la seua llibertat tan desitjada. Un temps perdut a la manera proustiana que ha pogut recuperar.
Paco Sanguino és Llicenciat en Filologia Hispànica per la Universitat d’Alacant. Autor i director dramàtic, guionista en TV3 i Canal 9 i escriptor. Conseller del Consell Valencià de Cultura, director del Teatre Principal d’Alacant, Vicepresident de l’Acadèmia d’Arts Escèniques d’Espanya, director del Festival Internacional de Teatre Clàssic d’Alacant i el primer president de l’Associació Valenciana d’Escriptores i Escriptors Teatrals.
Les seues obres dramàtiques han sigut estrenades a Espanya, Mèxic, el Brasil, Xile, Cuba, el Perú, Veneçuela, Portugal, l’Argentina, Itàlia, França i Suïssa. Ha publicat una vintena de llibres, la major part de Teatre, i ha guanyat premis com el de les Lletres de Castella i Lleó, el Ciutat de Sant Sebastià o el Marqués de Bradomín.
La seua obra “Todo era Marzo” és la que recull aquest llibre. La història de Puri i Paco que vivien en un pis modest però quan van deixar d’esperar un fill, va deixar d’importar-los viure en una casa tan diminuta.
Va haver-hi una època que visitaven permanentment pisos pilots en Vistahermosa, Sant Blas, Tómbola o fins i tot en la Verge del Remei que vivien famílies arribades de La Manxa, Almeria o Múrcia.
Tots dos van arribar a la jubilació quasi al mateix temps i van viure aquesta pandèmia a la seua casa de sempre però la nova normalitat els va permetre tornar a fer coses al capvespre.
El passat era diminut i el present immediat fins que va arribar març des d’on podien veure-ho tot.
Comentarios