Calendari
Dimecres 3 de maig de 2023. A les 19.00 h
CRIMS VERTADERS
«Crònica criminal de l’Espanya postfranquista», conferència de Mariano Sánchez Soler, a propòsit dels seus llibres «La larga marcha ultra» y «Una hojarasca de cadáveres».
Dijous 4 de maig de 2023. A les 19.00 h
ESCRIPTORES EN NOIR. ALTRES MIRADES AL GÈNERE NEGRE.
Trobades amb les novel·listes Esther Abellán, Empar Fernández, Marta Prieto i Mónica Rouanet.
Divendres 5 de maig de 2023. A les 19.00 h
EL CINEMA NEGRE DE RODRIGO SOROGOYEN.
Trobada i xarrada amb el cineasta.
Selecció de seqüències de les seues pel·lícules.
Projecció de «Madre».
Dissabte 6 de maig de 2023. A les 10.30 h
Projecció de «Que Dios nos perdone».
Lloc
Seu Universitària Ciutat d’Alacant, C/ Ramón y Cajal, 4. Entrada lliure fins a completar aforament.
Directors
Mariano Sánchez Soler i Francisco J. Ortiz.
Les convidats
ESTHER ABELLÁN (Villena, 1971). Poeta i actriu. Fundadora de #elabrigoverdeteatro i membre de Matuška Project, companyia dedicada a la creació d’espectacles multidisciplinaris. Ha sigut codirectora del programa radiofònic de poesia Connectats en la nit i és redactora de la revista cultural Loblanc. Té cinc poemaris publicats des de 2013: Recordant el que vaig ser, En l’alcova de Venus, Plors entre carícies, Amor encadenat i Passat en la boca, així com les plaquettes Aliances amb l’aire i 4t sense ascensor; i és autora del llibre Poetes en el pont dels espills, en el qual estudia i antologa la poesia alacantina del segle XXI. En 2023 ha debutat com a novel·lista amb Fue suficient.
EMPAR FERNÁNDEZ (Barcelona, 1962). Alterna la docència amb l’escriptura, i és columnista de premsa i guionista de documentals històrics. Amb la seua primera novel·la, Horaci en la memòria (2000), obté el XXV Premi Càceres de Novel·la Curta; li seguiran, entre altres títols, El boig de les nines (2007) -finalista de l’IX Premi Unicaja de Novel·la Fernando Quiñones-, Hijos de la derrota (2008), La cicatriz (2009) -Premi Rejadorada de Novela Breve-, Mentiras capitales (2010) o Maldita verdad (2016) -Premi Ciutat de Santa Cruz de novel·la negra-. També ha escrit al costat de Pablo Bonell Goytisolo diverses obres, entre elles la sèrie de novel·les protagonitzades per l’inspector Santiago Escalona. Dos dels seus últims llibres són Deslliura’ns del mal (2020) i Serà el nostre secret (2022).
MARTA PRIETO (Lleó). Llicenciada en Dret, va exercir l’advocacia i va treballar en l’Administració Pública. Després de cultivar el conte i els “relats delirants” -així els defineix l’autora-, amb la seua primera novel·la, La Ilustrísima (2021), basada en l’assassinat de la presidenta de la Diputació de Lleó, va obtindre en 2022 el Premi Memorial Silverio la Canyada atorgat per la Setmana Negra de Gijón a la millor primera novel·la de gènere negre. En l’actualitat treballa en la seua nova novel·la i es dedica plenament a la creació literària.
MÓNICA ROUANET (Alacant, 1970). Llicenciada en Filosofia i Lletres, especialitzada en Pedagogia i Psicologia. Durant més de vint anys s’ha dedicat professionalment a atendre persones amb el risc d’exclusió social. És autora de Donde las calles no tienen nombre (2015), Despiértame cuando acabe septiembre (2019) -que va ser un dels llibres més venuts durant els mesos de confinament-, No oigo a los niños jugar (2021) y Nada importante (2022). La seua pròxima novela, El camino de las luciérnagas, ix a la venda a mitjan de maig.
RODRIGO SOROGOYEN (Madrid, 1981). Director i guionista de cinema, debuta en la direcció de llargmetratges en solitari amb Stockholm (2013); amb la seua següent pel·lícula, Que Dios nos perdone (2016), fa el seu primer treball de gènere negre i obté un gran reconeixement per part de crítica i públic. Amb la posterior El reino (2018) és guardonat amb els premis Goya a Millor Direcció i Millor Guió Original -compartit amb Isabel Peña- en l’edició de 2019, on el film obté altres cinc guardons. En la passada edició d’aquests premis la seua última pel·lícula, As bestas, és reconeguda amb nou Goyas, entre ells els de Millor Pel·lícula, Millor Direcció, Millor Guió Original, Millor Actor Protagonista i Millor Actor de Repartiment. Entre tots dos treballs va dirigir la pel·lícula Mare (2019), inspirada en el seu curtmetratge homònim, així com la minisèrie de televisió Antidisturbis (2020).
Els directors
FRANCISCO J. ORTIZ (Villena, 1976). Professor de Llengua i Literatura d’Educació Secundària i de Didàctica d’aquestes matèries en la Universitat d’Alacant. Escriptor i crític especialitzat en cinema, còmic i literatura de gènere, ha publicat relats i assajos, i ha col·laborat com a articulista sobre còmic amb editorials com a Norma, Dolmen o ECC. Autor del llibre Hasta donde el cine nos lleve (2009), compta amb una columna d’opinió en El Periódico de Villena i és responsable del blog Abandoneu tota esperança i del canal de YouTube homònim. Forma part de l’organització de Unicómic (Jornades del Còmic de la Universitat d’Alacant) i dirigeix, al costat de M. Sánchez Soler, Maig Negre.
MARIANO SÁNCHEZ SOLER (Alacant, 1954). Novel·lista, poeta i historiador, amb més de quaranta llibres publicats. Periodista d’investigació durant tres dècades. Ha rebut els premis: Rodolfo Walsh de literatura de no ficció 2002, Francisco García Pavón de narrativa 2009, Premi de la Crítica Literària Valenciana en assaig 2012, L’H Confidencial de novel·la negra 2013; i per la seua trajectòria i el conjunt de la seua obra literària: Bruma Negra 2017, Ateneo de Alicante 2018, Castelló Negre 2020 y Black Mountain Bossòst 2021. Els seus llibres més recents són La larga marcha ultra (2022) y Una hojarasca de cadáveres (2023). Imparteix cursos de guió cinematogràfic i d’escriptura de thriller en la Universitat d’Alacant on dirigeix, al costat de F. J. Ortiz, Maig Negre.
Col·labora
Llibreria 80 Mundos (Alacant)
Organitza
Seu Universitària Ciutat d’Alacant
Comentarios