El dilluns, 13 de maig va començar el IV Certamen Escolar de Teatre Grecollatí organitzat per la Universitat d’Alacant i la Societat Espanyola d’Estudis Clàssics. Es tracta d’un festival escènic que pretén fomentar entre l’alumnat de l’ESO el gust pel teatre en general i pel teatre clàssic en particular, a més d’incentivar la creació de muntatges de textos grecollatins. La programació per a aquesta nova edició 2019 està composta per cinc obres teatrals. Ja s’hi han inscrit set-cents cinquanta estudiants d’instituts de tota la província, que assistiran com a públic, a més dels integrants dels cinc grups teatrals que posaran sobre l’entaulat les obres seleccionades per a aquesta edició: IES Marcos Zaragoza (la Vila Joiosa); IES Pare Arques (Cocentaina); Col·legi Sagrat Cor, Maristes (Alacant); Col·legi Inmaculada Jesuïtes (Alacant), i IES Matemàtic Caselles Costa (Gata de Gorgos).

Les representacions tindran lloc a la sala d’actes del Col·legi Major de la UA, a les 12 hores fins al divendres 17, amb una representació diària. El punt final del certamen serà el dia 17 de maig amb el tradicional lliurament de premis. Durant l’acte, a més del millor grup i obra, el jurat també resoldrà el lliurament de mencions a la millor direcció, escenografia i treball actoral. El grup de teatre guanyador tindrà l’oportunitat, a més, de participar en el VII Festival de Teatre Clàssic de l’Alcúdia, que se celebrarà durant el mes juliol de 2019.

 

PROGRAMACIÓ

Col·legi Major de la UA. 12.00 h

Dilluns 13 de maig. ANTÍGONA, de Sòfocles
Grup: Tètan de Crotona
IES Marcos Zaragoza (La Vila Joiosa)
Dirigit per: Neus Maria Calvo Escamilla

Dimarts 14 de maig. MALEÏDA POMA, d’Anna Ballester
Grup: Somhistrions
IES Pare Arques (Cocentaina)
Dirigit per: Imma Castellà
Adaptació: Imma Castellà, Aurora Pérez i Àlex Bertomeu

 

Dimecres 15 de maig. LA ORESTIADA, d’Èsquil
Grup: Les Violetes Teatre
Col·legi Sagrat Cor, Maristes (Alacant)
Dirigit per: Ana Sandoval i Stephaniya Ordoyan
Adaptació: Ana Sandoval

 

Dijous 16 de maig. ANTÍGONA, de Sòfocles
Grup: La Nave Argo
Col·legi Inmaculada Jesuïtes (Alacant)
Dirigit per: Fernando Nicolás, Marién Navarro i Carlos Aragüez
Adaptació: Grup de teatre La Nave Argo

 

Divendres, 17 de maig. AULULARIA (LA COMEDIA DE LA OLLA), de Plaute
Grup: La Colla de l’Olla
IES Matemàtic Vicent Caselles Costa (Gata de Gorgos)
Dirigit per: Vicent Buigues Colomer

 

Divendres, 17 de maig. LLIURAMENT DE PREMIS
18.00 h. Col·legi Major de la UA.

LES OBRES

ANTÍGONA, de Sòfocles

En Antígona s’enfronten dues nocions del deure: la familiar, caracteritzada pel respecte a les normes religioses i que representa Antígona, i la civil, caracteritzada pel compliment de les lleis de l’Estat i representada per Creont. A més, estableix una oposició entre la manera en què les dues germanes, Antígona i Ismene, s’enfronten a un mateix problema.

MALEÏDA POMA, d’Anna Ballester

Viatjarem a la Grècia clàssica per a reviure un dels episodis més coneguts de la mitologia: el judici de Paris. Una mirada divertida ens presenta déus amb problemes quotidians i la gran història d’amor que va desencadenar la Guerra de Troia

LA ORESTIADA, d’Èsquil

L’assassinat del rei de Micenes per la seua esposa, Clitemnestra, amb la complicitat del seu amant Egist, cosí germà d’Agamèmnon, serà la causa desencadenant de l’acció. Després d’aquests fets, Orestes, fill d’Agamèmnon instigat per Apol·lo i per la seua germana Electa, cercarà venjança. Orestes acabarà matant els culpables, després d’això, fugirà de Delfos a Atenes protegit per Apol·lo però allí serà jutjat per l’areòpag que Atenea estableix especialment per a la circumstància.

AULULARIA (LA COMEDIA DE LA OLLA), de Plaute

Euclió, un vell avar, troba una olla plena de diners i viu en el constant terror que li la furten. De fet, és descoberta i robada per l’esclau de Licònide, jove enamorat de la filla del vell; però la xica ha sigut promesa un vell ric, Megador, que té la intenció de casar-la també sense dot. Quan el desesperat Euclió veu recuperada la seua olla, consent les noces entre el jove i la seua filla, feta mare temps arrere pel mateix Licònides.