El campus de la Universitat d’Alacant ha acollit la signatura del conveni entre aquesta institució educativa i Aigües d’Alacant per a donar principi l’activitat de la nomenada com a “Càtedra Aigües d’Alacant de Canvi Climàtic”; ha comptat amb la  participació de Javier Díez, director general d’Aigües d’Alacant, i Amparo Navarro, rectora de la Universitat d’Alacant, en un acte al qual ha assistit també el catedràtic Jorge Olcina, qui dirigirà la càtedra.
Aquesta iniciativa conjunta té com a missió fonamental la col·laboració entre el món empresarial i educatiu enfront del repte global del Canvi Climàtic. La càtedra està cridada a ser un nucli de reflexió, debat i investigació; per a això, està previst el desenvolupament de diferents programes formatius, d’investigació i divulgació que contribuïsquen a ampliar i difondre els coneixements en aquesta matèria.
Tal com ha apuntat la rectora, Amparo Navarro, la creació de la Càtedra Aigües d’Alacant de Canvi Climàtic “ve a consolidar el lideratge de la nostra Universitat en aquest camp, en el qual comptem amb referents internacionals en l’anàlisi i estudi d’una matèria tan essencial per al futur del planeta”. Navarro ha agraït la col·laboració d’Aigües d’Alacant “amb qui mantenim una relació molt consolidada”.
La direcció de la càtedra l’assumirà el catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional en la Universitat d’Alacant i director del Laboratori de Climatologia, Jorge Olcina, un dels investigadors i divulgadors més prestigiosos del país. Olcina va ser ponent l’any Internacional del Planeta Terra (UNESCO) i ha sigut revisor del 5é Informe de l’IPCC (Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic). Segons ha declarat el professor Olcina “és un honor i un gran repte formar part d’aquest projecte tan necessari i il·lusionant, al costat d’una empresa com a Aigües d’Alacant, amb un compromís ferm amb el medi ambient. El vincle entre l’aigua i el clima és total i, en una província com Alacant que és `hot espot´ del canvi climàtic, és essencial conéixer i avançar-nos gràcies a la investigació. En aqueix sentit, serà un honor comptar amb la colaboracion de científics com el professor Fernando Maestre, Premi Nacional d’Investigació”.
Compromís mediambiental d’Aigües d’Alacant
Aigües d’Alacant se suma a aquesta iniciativa dins d’un ampli ventall d’activitats amb les quals la companyia es compromet en l’acció contra el Canvi Climàtic. Per a Javier Díez, director general d’Aigües d’Alacant, “el nostre compromís de lluita contra el Canvi Climàtic és total, abastant accions relacionades amb la mitigació i la compensació, però també amb l’adaptació i la cerca de solucions basades en la naturalesa, de les quals el parc urbà inundable La Marjal a Alacant és un exemple clar”.
Dins d’aquesta implicació empresarial amb el medi ambient, s’inclouen altres accions d’Aigües d’Alacant com el llançament d’un nou Pla Estratègic 2022-2027 per part de la companyia, un full de ruta per als pròxims anys i que inclou dins dels seus cinc eixos d’acció la “Lluita contra el Canvi Climàtic”. També, la campanya “Climes per al Canvi”, amb trobades de posada en comú entre organitzacions, institucions i empreses d’iniciatives contra la Crisi Climàtica.
Primera comissió de seguiment 2023
Després de l’acte de signatura, ha tingut lloc la primera comissió de seguiment, en la qual s’han concretat els temes que la càtedra abordarà al llarg de 2023. Presidida per la rectora, Amparo Navarro, han participat diversos representants de la Universitat d’Alacant i d’Aigües d’Alacant.
Xarxa de Càtedres de l’Aigua
La “Càtedra Aigües d’Alacant de Canvi Climàtic” de la Universitat d’Alacant s’incorpora a la denominada “Xarxa de Càtedres de l’Aigua”, una iniciativa col·laborativa que sorgeix de la unió d’un conjunt de càtedres universitàries. Impulsada per Agbar i orientada per l’Agenda 2030, està integrada per més d’una desena de càtedres universitàries sota l’objectiu compartit de contribuir a una transició ecològica i justa, des de l’àmbit de l’aigua i a partir de la interconnexió i la transferència de coneixement i talent.
www.aguasdealicante.es
www.ua.es