Continua el cicle “Els dijous clàssics del Chapí” d’aquesta temporada de tardor i ho fa amb un concert-homenatge a la compositora villenense Lola Vitòria. Raquel del Val, és la concertista i estudiosa de la figura de Lola Vitòria que oferirà aquest concert de piano. La cita és el dijous 10 de novembre a les 20’00 h.

RAQUEL DEL VAL
Natural d’Alacant, la seua impressionant trajectòria comença a forjar-se quan obté el Títol de Professora de Piano de Grau Mitjà als 13 anys d’edat, i als 14 és becada per la Doral Chennings School de Nova York. Alterna els seus estudis de Dret amb els de Grau Superior de Piano sota la direcció del Catedràtic del Real Conservatori Superior de Música de Madrid, Guillermo González. Posteriorment obté el Títol Superior de Música de Cambra, en el Conservatori Superior d’Oviedo, amb Matrícula d’Honor.
Considerada una de les millors especialistes en música espanyola, és reconeguda pel Consell de Cultura de València com a professional que realitza l’anàlisi crítica i estudi musicològic i interpretatiu de les obres de Lola Vitòria de manera exclusiva, de la qual va publicar en la prestigiosa revista ‘Ritme’ un treball titulat ‘Lola Vitòria. Literatura i música: l’extraordinària agudesa de l’ull esquerre’.
L’èxit del seu disc, ‘Paisatges d’Espanya’, no passa desapercebut per als experts nord-americans sent convidada a impartir una Màster Class sobre música espanyola, a la Manhattan School of Music de Nova York, i un recital de piano espanyol en el Festival Iberian and Latin Music de Londres. Són habituals les seues intervencions en directe en RNE “Ràdio Clàssica”.
CONCERT: LOLA VITÒRIA A l’entorn de l’ÚLTIM ROMANTICISME VIRTUÓS.
Com la mateixa Raquel del Val assenyala en les notes que ha preparat per a aquest concert, “… El piano de Lola Vitòria mostra estils definits i mons estètics variats; Ball gitano i Zambra introdueixen a l’oïdor en un món costumista i vibrant, ple de ritme i folklore. La curiosa Dansa dels verins sembla acostar-se tímidament el món atonal dels inicis del segle XX, a més de descriure aqueix món d’anades i vingudes des de la religiositat profunda a les crisis de fe de l’autora. La Fantasia Capritx és una obra de manera lliure que combina passatges de romanticisme, al més pur estil de Chopin, amb compassos de poderosa tècnica i velocitat. Aquestes obres reflecteixen l’ambivalència estètica entre el lluïment del mecanisme, domini de l’articulació i velocitat i l’eterna cerca de la introspecció.
EXPOSICIÓ DE LOLA VITÒRIA TARRUELLA
Al costat d’aquest concert, el Teatre Chapí ha preparat en el seu vestíbul interior, una xicoteta mostra expositiva amb la qual el públic podrà conéixer la vida i obra de la compositora villenense nascuda a Alcoi en 1880 però criada a Villena on es va traslladar amb la seua família i on va viure sempre. Una dona avançada a la seua època amb grans inquietuds artístiques i que al llarg dels anys va desenvolupar una àmplia producció musical i literària que podran conéixer tots els visitants que desitgen acostar-se a veure aquesta exposició que estarà instal·lada fins al pròxim 3 de desembre.

TEATRE CHAPÍ DE VILLENA
RAQUEL DEL VAL SERRANO. Concert de piano
“Lola Vitòria a l’entorn de l’últim romanticisme virtuós”
Dijous 10 de novembre 2022. 20’00 h.
Preu únic: 5 €.
EXPOSICIÓ LOLA VITÒRIA: COMPOSITORA I PIANISTA 1880-1952.
Del 3 de novembre al 3 de desembre de 2022.
Vestíbul del Teatre Chapí.