La regidoria de Cultura, en col·laboració amb l’àrea de Mercats, a través de l’Arxiu Municipal, commemora la celebració, el pròxim 12 de novembre, dels cent anys de la inauguració del Mercat Central en la seua actual ubicació.

El responsable de l’àrea, Antonio Manresa ha visitat aquest matí la mostra juntament amb l’edil de Mercats, Lidia López, qui ha destacat «que tenim una exposició meravellosa que ens permet gaudir d’aqueix passat centenari que té el nostre mercat”. La regidora ha ressaltat la vinculació que el Mercat Central té a la ciutat, i la importància d’evolució dins de la història d’Alacant.

Per part seua, Manresa ha incidit en què “ens sumim a aquesta celebració aprofitant l’arxiu fotogràfic que tenim per a poder donar a conéixer als visitants la història del mercat, per la qual cosa convidem a tots els ciutadans a visitar-la”.

Es tracta d’una selecció, segons ha explicat la responsable de l’Arxiu Municipal, Susana Llorens, de 35 fotografies distribuïdes en huit panells que s’exhibeixen en els finestrals de l’edifici situat al carrer Llauradors amb Sant Isidre. En elles, es pot veure l’Antic mercat del Moll, projectat per l’arquitecte Emilio Jover des de mitjan segle XIX, pròxim al passeig dels Màrtirs (Esplanada) i la futura plaça de la Porta de la Mar.

De la mateixa manera, les fotografies, rememoren la construcció del Mercat de proveïments, on es va posar la primera pedra l’11 de febrer de 1911, aprofitant la visita del rei Alfons XIII a Alacant.

A l’acte ha assistit Francisco Alemañ, president de l’associació de Comerciants dels Mercats Municipals que ha mostrat la seua satisfacció per aquesta iniciativa assenyalant que “estic emocionat de veure la història del nostre mercat perquè pertany a la quarta generació de venedors de la meua família i vull agrair que l’Ajuntament ens està secundant molt”.

La mostra contínua amb algunes fotografies de l’interiors i exteriors de llocs de carn, peix, salaons i de fruites i verdures, amb la seua millora en els anys huitanta per a donar millor servei, així com un recorregut per la tradicional Foguera del Mercat Central que planta el seu monument al costat de l’edifici del mercat.

Un dels espais més importants és el dedicat a les imatges d’un dels fets més recordats i tràgics viscuts per la ciutat d’Alacant, com és l’impacte del bombardeig el 25 de maig de 1938, durant la Guerra Civil sobre la ciutat i les que van caure sobre el Mercat que van causar més de 300 víctimes civils.

Aquesta exposició romandrà en els finestrals de l’Arxiu Municipal a la vista del públic des del 6 d’abril fins al 5 de juny. Després, es traslladarà a les instal·lacions del propi Mercat Central on quedarà exposada, segons ha revelat Lidia López.