Mar Ezcurra, regidora de Cultura, i Aitor Larrabide, director de la Fundació Cultural Miguel Hernández, han presentat la Primavera Hernandiana, una completa programació cultural que contempla mig centenar d’actes “per a homenatjar i recordar al poeta Miguel Hernández l’any en què es compleix 80 anys de la seua mort”.

Aquesta programació, que comença aquest mateix dijous, inclou exposicions, conferències, presentacions de llibres, concerts, tallers infantils, visites guiades, recitals poètics, debats… tot això relacionat amb l’univers hernandià.

Tornem al racó hernandià, on es troba la casa on va viure el nostre poeta, ara convertida a casa Museu, per a donar a conéixer aquesta àmplia i variada programació que té com a objecte “recordar la seua vida i obra i posar-la més si cap en valor, rendir-li un homenatge al poeta del poble des del seu poble, el que el va veure nàixer i créixer”, ha explicat Mar Ezcurra, qui ha incidit en la importància d’aquests actes que “dinamitzaran tots els sectors del municipi, atrauran a visitants, difondran la vida i obra de l’oriolà més universal i posaran de manifest el sentit, digne i merescut homenatge que els oriolans i oriolanes li devem a Miguel Hernández”.

La Primavera Hernandiana ha començat ja a Oriola amb la inauguració de l’exposició “Miguel Hernández. Vida i Obra”, instal·lada en l’hall del centre cultural La Llotja. Així mateix, aquest divendres també s’inaugura l’exposició “Miguel Hernández, entre José Caballero i Pablo Neruda” a la sala d’exposicions Miguel Hernádez i organitzada per la regidoria de Cultura, la Fundació Cultural Miguel Hernández i la Fundació Caballero Thomas de Carranza. També s’exposarà una important mostra sobre Miguel Hernández a l’Ajuntament d’Orihuela Costa.

Quant a concerts, es realitzarà una actuació de l’Orquestra Simfònica d’Oriola (OS) el pròxim 31 de març en el Col·legi Diocesà de Santo Domingo, una actuació de la Banda del Conservatori Professional de Música d’Oriola, a l’esplanada de Platja Flamenca, en Orihuela Costa, el 23 d’abril i una actuació de la cantant María Sabater a la Casa Museu Miguel Hernández el dia 28 de març, dia en què va morir Hernández fa 80 anys. Aquest especial dia comptarem també amb visites d’escolars a la Casa Museu, on podran realitzar tallers relacionats amb el poeta i una visita guiada. Una activitat escolar, en la qual ha participat la regidoria d’Educació que dirigeix Antonio Sánchez i que es prolongarà fins al dimecres 30 de març. “Quin millor homenatge que omplir la seua casa de xiquets i xiquetes, de joves que coneguen la seua poesia i descobrisquen la seua vida a la casa on va passar el poeta la seua infància”, ha comentat Mar Ezcurra.

L’escriptor José Luis Ferris, presentarà la seua nova biografia de Miguel Hernández, titulada “Passions, presó i mort d’un poeta”, el pròxim 12 de maig a l’auditori municipal La Llotja. L’hispanista italià, Gabriele Morelli, presentarà el seu nou treball titulat “Hernández en el cor” el pròxim 5 de maig, també en La Llotja.

El pròxim 26 de març, la poeta Magdalena Sánchez Blesa i la cantaora i actriu María Faraco realitzaran un recital de poesia en homenatge a Hernández en el Racó Hernandià i el pròxim 21 de maig, Rosa Quadrat i Natxo Vidar recitaran a Hernández en el seu nou treball “Sketches de Nova York” en La Llotja. En el Teatre Circ Atanasio Die, el 21 d’abril, Emilio Gutiérrez Caba realitzarà un emotiu recital poètic titulat “Deixeu-me l’esperança”.

Dins d’aquesta programació de primavera en homenatge a Miguel Hernández se celebraran les I Jornades de debat “Vigència de Miguel Hernández 80 anys després” en les quals participaran estudiosos del poeta com José María Balcells Domenech, José Luis Ferris, Álvaro Giménez, José Carlos Rovira, el poeta José Luis Zerón, José Rayos i Vicente Pina. Unes interessants jornades que es desenvoluparan el 19 de maig en La Llotja i que han organitzat la Fundació Cultural Miguel Hernández i l’Ateneu Sociocultural Vent del Poble.

“A més de tota aquesta programació cultural, conformen la Primavera Hernandiana, una nova edició de Trobades amb la Poesia amb una desena de participants; una nova edició dels Murals de Sant Isidre, que se celebraran el 6, 7 i 8 de maig, el Dia Mundial de la Poesia, que se celebrarà dilluns que ve 21 de març, el Dia del Llibre amb representacions teatrals d’obres d’autors del Segle d’Or en places i edificis històrics de la ciutat; la Senda del Poeta Virtual i la programació infantil de la Biblioteca María Moliner en homenatge a Miguel Hernández”, ha anunciat Mar Ezcurra.

Per part seua, el director de la Fundació Cultural Miguel Hernández ha recordat que seguint amb la tradició de totes dues institucions, la il·lustració d’aquesta programació de la Primavera Hernandiana de 2022 l’ha realitzada l’artista oriolà Manuel Sola, que ha pintat la figuera de la casa de Miguel Hernández. Larrabide ha destacat “la varietat d’actes i la qualitat d’aquests” i ha celebrat “que a Oriola es continue apostant indiscutiblement per Miguel Hernández”. A més, el director de la fundació que porta el nom del poeta ha ressaltat la col·laboració de la Diputació de Jaén que ha cedit 3 obres per a l’exposició “Miguel Hernández entre José Caballero i Pablo Neruda”.

Així mateix, i “per a traure els poemes de Miguel Hernández al carrer”, la regidoria de Cultura ha elaborat cobertores de tela per als balcons i finestres amb versos del poeta que es poden recollir en la regidoria de Cultura en els pròxims dies. També decorarà de cara al 28 de març els principals edificis culturals amb poemes de Miguel Hernández i la seua imatge.

“Només vull convidar a tots els ciutadans al fet que participen en aquest homenatge a Miguel Hernández i assistisquen als actes organitzats per a continuar celebrant a Miguel”, ha conclòs la regidora de Cultura d’Oriola.