El Cicle de Conferències – Converses Úniques ‘XATS’, promogut per la Direcció General de Cultura i Patrimoni, arriba a Alacant amb la trobada de la divulgadora científica Teresa Arnandis i l’escriptor José Carlos Somoza. La cita és el dimecres 26 d’octubre a les 19.30 hores en el Teatre Arniches. L’entrada és gratuïta fins a completar-ne l’aforament.
Els dos protagonitzaran la conversa ‘Coses que no creuries’ sobre la ciència, la tecnologia i la ficció. Vivim en una societat en la qual la tecnologia està cada vegada més present en les nostres vides, una tecnologia que tendeix a hipnotitzar-nos. I sobre aquesta podem confrontar altres disciplines ineludibles: la ciència i la ficció, aparentment antagonistes, però amb grans ressonàncies una sobre l’altra. Quin paper té la ciència sobre la tecnologia? Pot la ficció fer‑nos reflexionar sobre el desmesurat avanç tecnològic? Són algunes de les qüestions que es plantejaran en la conversa.
Teresa Arnandis: investigadora i divulgadora
També coneguda com @LadyScience, és doctora en Bioquímica i Biomedicina, llicenciada en Farmàcia i en Òptica i Optometria, les dues amb el Premi Extraordinari de Final de Carrera, i diplomada en Sanitat. Va realitzar el postdoctorat en la Queen Mary University de Londres, on va liderar diverses investigacions sobre els mecanismes d’invasió tumoral en la glàndula mamària. Actualment, compagina el treball d’investigadora i professora en la universitat amb la divulgació científica en xarxes socials, on rep més de 20 milions de visites mensuals. A més, la seua labor divulgativa ha sigut premiada pel Premi Francisco Moratal Peyró, i està inclosa en la llista Forbes de millors ‘influencers’ de divulgació científica en 2021.
José Carlos Somoza, renovador de la literatura
És considerat un dels renovadors de la literatura de misteri en castellà, gènere que ha hibridat amb la ciència-ficció i amb molts altres. Entre els seus èxits destaquen les novel·les ‘Silencio de Blanca’ (Premi La Sonrisa Vertical 1996), ‘La ventana pintada’ (Premi Café Gijón 1998), ‘Dafne desvanecida’ (finalista al Premi Nadal 2000) i ‘Clara y la penumbra’ (Premi Fernando Lara 2001). Acaba de publicar el ‘thriller’ victorià ‘El signo de los diez’, segon lliurament de la seua trilogia del Señor X.
Pla valencià per al foment del llibre i la lectura
‘XATS’ és una activitat que forma part del Pla valencià per al foment del llibre i la lectura de la Generalitat que desenvolupa Amundsen, empresa especialitzada en l’organització d’esdeveniments literaris.
Reuneix grans personalitats de la cultura per a conversar sobre temes d’índole social i transversal que interessen a ciutadans de tota classe. Així, els assistents podran escoltar una figura literària amb una personalitat d’un altre àmbit per a entaular un diàleg memorable. Espido Freire, Lorenzo Silva, Víctor del Árbol, José Carlos Somoza i Berna González Harbour són els escriptors triats que mantindran diàlegs amb personalitats de la cultura com José Antonio Marina, Paula Bonet, José Antonio Ponseti, Javier Olivares o Teresa Arnandis.
Tots els actes seran d’entrada lliure fins a completar-ne l’aforament i, quan finalitze cada acte, els assistents podran comprar els llibres dels convidats i emportar-se’ls signats. Tota la informació es pot consultar en el web https://xats-conversacionesunicas.com/ca/.