Casa Mediterráneo inicia 2021 amb una programació d’activitats marcada per una sèrie de fets històrics esdevinguts al Mare Nostrum. Les Primaveres Àrabs, l’expansió de la Corona d’Aragó pel Mediterrani, l’anomenada “epopeia tabarquina” o el misteri del regne de Tartessos són alguns de les fites i esdeveniments que centren l’agenda mensual de la institució de diplomàcia pública, que comptarà també amb la participació de pensadors, artistes i figures literàries del moment en la seua proposta d’activitats.
La programació de Casa Mediterráneo arranca el dia 8 de gener amb la presentació i projecció del documental ‘El Tartessos de Schulten. La conquesta de la ciutat perduda’, un recorregut històric-arqueològic per les investigacions de l’alemany Adolfo Schulten en la seua cerca dels orígens d’aquesta civilització. El repàs històric continua el dimarts 12 a través de ‘L’expansió mediterrània de la Corona d’Aragó’, amb una conferència impartida per Mario Lafuente, professor de la Història Medieval de la Universitat de Saragossa, dins del cicle “Històries del Mediterrani”.
Deu anys després de l’inici de l’anomenada Primavera Àrab, Miguel Hernando de Larramendi, catedràtic d’Estudis Àrabs i Islàmics de la Universitat de Castella-la Manxa, i Lola Bañon, periodista especialitzada a Orient Pròxim i el Mediterrani, participen en “El Mediterrani Hui” amb la finalitat d’analitzar les conseqüències i els avanços en el desé aniversari d’aquests moviments que van causar una ona de protestes i moviments pro-democràcia als països àrabs.
D’altra banda, el divendres 29 l’artista visual i fotògrafa Carma Casulá presentarà el seu llibre Tabarkinas i inaugurarà l’exposició homònima en l’Espai Blau de l’Antiga Estació de Benalúa, un projecte fotogràfic i documental en el qual l’artista analitza els vincles històrics, culturals, lingüístics i etnogràfics que comparteixen els descendents del poble tabarquino, els qui actualment habiten en diversos punts del Mediterrani com Tunísia, el barri genovés de Pegli, les localitats de Carloforte i Calasseta en illa de Sardenya o l’alacantina Illa Plana/Nova Tabarca.
La institució diplomàtica celebra una nova sessió del fòrum “Más Europa al Mediterrani” protagonitzada per l’ex president del Parlament Europeu, Enrique Barón. Així mateix, l’ex director general de la FAO, José Graziano da Silva pronunciarà una conferència titulada ‘Seguretat alimentària en temps de pandèmia’, en el marc del cicle “Medi ambient i el Mediterrani”.
L’agenda de Casa Mediterráneo per al mes de gener acull una actuació musical de l’artista Efrén López + Milo ke Mandarini, un trio musical que interpretarà composicions pròpies caracteritzades per uns ritmes mediterranis que recullen més de set segles de tradició ibèrica.
Més cultura a Casa Mediterráneo
La cultura continua aquest 2021 a casa Mediterrani a través dels seus cicles literaris. En aquest sentit, “Escriptors i el Mediterranis” rep aquest mes de gener al crític literari Jordi Amat, que presentarà la seua novel·la El fill del xofer, així com a la directora de la revista literària “Dues Ribes”, Paloma Fernández Gomá, i al poeta i professor de la Universitat de Nador, Aziz Amahjour, en una nova sessió de “Poesia mediterrània”. A més, la narradora Raquel López oferirà una nova sessió de “Mites del Mediterrani” en l’IES Andreu Sempere d’Alcoi.
Així mateix, el Cineclub Mediterrani desembarca a Israel, a través de dos col·loquis virtuals sobre les pel·lícules ‘Vals amb Bashir’ i ‘Caminar amb les aigües’, disponibles en el Canal Casa Mediterráneo de la plataforma Filmin.
Finalment, les visites guiades a la seu de Casa Mediterráneo es prorroguen també al gener amb dos recorreguts que tindran lloc els dies 14 i 28 a les 11.00 hores sota inscripció prèvia en el correu electrònic comunicacion@casa-mediterraneo.es.
Comentarios