La Nucia ha dissenyat un complet programa d’actes culturals amb motiu del “9 d’Octubre. Dia de la Comunitat Valenciana” 2023. Els actes començaran amb la presentació del llibre “Els Noms dels pobles Valencians” d’Albert Soler. Continuarà amb l’exposició literària “Carles Salvador i el seu temps” i l’estrena de l’obra de teatre “Pep i Marieta”, sainet valencià, escrit per la nuciera Antonia Arbona. Finalitzarà amb música amb els concerts de la Coral de La Nucia al costat de la Societat Musical l’Illa de Benidorm i el “Concert del 9 d’Octubre” de la Va unir Musical de La Nucia.
Un any més des de la regidoria de Cultura de La Nucia s’ha realitzat una programació cultural especial amb motiu del “9 d’Octubre. Dia de la Comunitat Valenciana”. Totes les activitats programades tenen entrada lliure i gratuïta. Diverses d’elles seran solidàries a benefici de AFEM (Associació de Malalts Mentals de la Marina Baixa) i la Junta Local de La Nucia de AECC (Associació Espanyola Contra El Càncer).
La presentació d’aquest programa d’actes ha comptat amb la presència de Juanjo Ivorra, president de la Va unir Musical La Nucia, Antonia Arbona, escriptora i autora de l’obra “Pep i Marieta” i Pedro Lloret, regidor de Cultura de La Nucia.

“Programació cultural especial”
“Per a commemorar el “9 d’Octubre, Dia dels valencians i valencianes” hem realitzat una programació cultural especial en la qual tindrem literatura, música, teatre i una magnífica exposició. Tots els actes són amb entrada gratuïta per a acostar la cultura a tota la població nuciera. Arrancarem amb la presentació del llibre “Els Noms dels pobles Valencians” del professor Albert Soler i l’exposició sobre Carles Salvador. Tindrem l’estrena del sainet valencià “Pep i Marieta” de l’escriptora nuciera Antonia Arbona. També tindrem dos fabulosos concerts. El primer el diumenge amb la participació de la Coral de La Nucia i la banda de l’Illa de Benidorm i el dilluns “9 d’octubre” el tradicional concert de la banda de la Va unir Musical de La Nucia. Un any més La Nucia promociona i posa en valor la cultura valenciana i nuciera amb motiu del “9 d’octubre, la festa dels valencians i valencianes” va comentar Pedro Lloret, regidor de Cultura.

Presentació de llibre i Exposició
El divendres 6 d’octubre a les 19 hores a la Sala Ponent de l’Auditori de La Nucia es presentarà el llibre “Els noms dels pobles valencians. Orien i significat” d’Abel Soler, doctor en Història de la Universitat de València. Un llibre que recull 888 noms de municipis pobles i pedanies de tota la Comunitat Valenciana. En aquesta presentació a més de l’autor comptarà amb la presència de Josep Martines, catedràtic de la UA i de Vicent Martines, director de la Seu Universitària de La Nucia. L’entrada és lliure i gratuïta.
En el mateix acte es realitzarà la presentació de l’exposició “Carles Salvador i el seu temps”, que es podrà visitar a la Sala Llevant de l’Auditori. Mostra organitzada per la Fundació Carles Salvador de Benassal i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) amb motiu del 130 aniversari del naixement de Carles Salvador, autor de la Gramàtica Valenciana (1951), mestre, poeta i referent cultural valencià.

Estrena teatral “Pep i Marieta”
El Teatre Local El Sindicat acollirà l’estrena teatral de “Pep i Marieta” el dissabte 7 d’octubre a les 20 hores. Aquest “sainet valencià” escrit per la nuciera Antonia Arbona es representarà per primera vegada aquest dissabte, amb entrada lliure i gratuïta. Hi haurà un punt solidari de AECC (Associació Espanyola Contra El Càncer) de La Nucia.
Aquest muntatge teatral està dirigit per Sergio Sempere i en ell participen els següents actors i actrius amateurs: Sonia Montesinos, Tomás Vecerra, Silvia Yus, Domingo Úbeda, María José Tent, Vicente Llinares i Javier Santos.

Concerte Coral i banda de l’Illa de Benidorm
El diumenge 8 d’octubre a les 12 hores en l’Auditori se celebrarà el concert de la Coral de la Va unir Musical de La Nucia i la Societat Musical l’Illa de Benidorm. Actuació inclosa dins de la XX Campanya de Concerts d’Intercanvis Musicals de l’Institut Valencià de Cultura. Concert amb entrada gratuïta amb invitació a recollir durant aquesta setmana en les taquilles de l’Auditori.
Aquesta actuació comptarà amb un punt solidari en informatiu de l’Associació de Familiars de Malalts Mentals de la Marina Baixa (AFEM).

Concert 9 d’Octubre
El dilluns 9 d’octubre a les 12 hores l’Auditori de La Nucia acollirà el tradicional concert de la banda de la Va unir Musical de La Nucia amb motiu del “9 d’octubre. Dia de la Comunitat Valenciana”. Aquesta actuació tindrà entrada gratuïta amb invitació, a recollir durant aquesta setmana prèvia al concert.
L’agrupació musical nuciera, sota la direcció de Ramón Lorente, interpretarà un programa de música valenciana. Concert en el qual també participarà en diverses peces musicals l’Escola de Danses Tradicionals de La Nucia i la veu solista de “Gerard Tomás” cantant danses populars valencianes amb adaptació del propi director de Unió Musical.
Aquesta actuació inclourà l’estrena de l’enregistrament professional del “Himne de La Nucia”, realitzada recentment per la banda de la Va unir Musical de La Nucia amb la veu del tenor Alberto Guardiola Ochando, autor de la música de l’himne que té lletra del cronista oficial Miguel Guardiola.
El concert acabarà amb la interpretació del “Himne de la Comunitat Valenciana” del mestre José Serrano.