L’esdeveniment multidisciplinari Dénia Festival dels Humanitats, que tindrà lloc del 27 al 29 d’octubre a la ciutat de Dénia (Alacant), ha presentat la seua programació oficial, que inclou una completa agenda de trobades entre les més influents personalitats en el món de les humanitats, tant d’àmbit nacional com internacional, per a reflexionar sobre les inquietuds de l’ésser humà en el món actual.
Dénia es convertirà durant tres dies en un gran espai de reflexió que congregarà a prestigiosos pensadors i experts en economia, neurociència, medicina, antropologia, filosofia, història, geografia, pensament humanístic, ètica i cultura, entre moltes altres disciplines científiques i artístiques.
La idea es desenvoluparà a partir dels diferents gèneres de la cultura humanística: conferències i debats, però també exposicions i altres formes de creació artística, que tindran lloc en diferents localitzacions de la ciutat de Dénia.

Un complet programa de debats entre experts mundials
La programació oficial d’aquesta primera edició de Dénia Festival dels Humanitats destaca per les interessants sessions de debat plantejades, entre experts mundials de diferents àmbits de coneixement:
Prestigiosos científics a nivell internacional com Rafael Yuste, Gustavo Deco, Mara Dierssen o Tomás Marqués, reflexionaran sobre temes tan d’actualitat com els desafiaments biotecnològics, ètics i polítics als quals ens enfrontem en l’era “biònica”, sobre el significat evolutiu de les malalties o sobre la salut després del COVID-19.
A altres científics com Javier Sampedro o Santiago Zabala s’uniran filòsofs i teòlegs com Ana Carrasco-Conde i Carmelo Dotolo, per a intentar proposar interpretacions sobre com ens explicarem aquest món actual tan canviant.
Els debats socials seran un important eix de la programació del Festival, a càrrec d’experts en diferents disciplines humanístiques, com els coneguts antropòlegs Michel Agier i Águeda Quiroga; els sociòlegs César Rendueles o Leire Pajín; els historiadors Ben Wilson, Martin Baumeister i Troy Vettese; la psicòloga Alba Alfageme; l’experta en salut pública, Keshia Pollack, i en ciències polítiques i sociologia, Eva Anduiza; l’acreditada filòloga Marta Segarra; escriptors de renom com Theodor Kallifatides, Sophy Roberts o Remedios Zafra; i representants de l’esfera política, com l’actual ministre d’Universitats d’Espanya, Joan Subirats.
Aquests prestigiosos experts debatran sobre temes socials de gran repercussió com
la gestió eficient de la mobilitat humana, les lliçons del passat de les quals hem d’aprendre, els reptes de la globalització i l’habitabilitat de les ciutats, com eixir del model patriarcal, la relació dels humans amb les altres espècies, la crisi ecològica o els límits del poder, entre altres rellevants temes d’anàlisis.
La mirada empresarial l’aportaran noms com Juan José López-Burniol (vicepresident de ”la Caixa”), Adolfo Utor (president de Baleària) o l’economista Antón Costas, que repensaran el sentit actual de l’empresa i les noves dinàmiques econòmiques i socials.
Pots descarregar els programes complets del festival punxant en els següents enllaços:
Sessions de debat
Activitats paral·leles
Pots consultar el llistat complet de ponents del festival en:
https://www.deniafestivaldeleshumanitats.org/festival/ponentes

Obertes les inscripcions
S’obrin les inscripcions per a assistir a les ponències i sessions de debat del Festival. Tot aquell interessat a inscriure’s, podrà fer-lo a través de la pàgina web www.deniafestivaldeleshumanitats.org, on també es podrà consultar tota la informació relativa al Dénia Festival dels Humanitats, als ponents participants i a les sessions de debat i activitats culturals paral·leles gratuïtes, que durant els dies de celebració del festival tindran lloc en diferents localitzacions de la ciutat de Dénia (Alacant).
El públic podrà assistir a les diferents sessions, prèvia inscripció en aquestes. El preu de les inscripcions és de 3 euros per sessió, oferint-se la possibilitat d’adquirir un abonament per a 8 sessions, per 21 euros.
Dénia Festival dels Humanitats
Dénia Festival dels Humanitats és una iniciativa de la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament de Dénia i Baleària, amb la direcció acadèmica de Josep Ramoneda i Jordi Alberich de la Maleta de Portbou i la coordinació de la Fundació Dénia Ciutat Creativa.
Entre els seus objectius fundacionals destaquen la pretensió de convertir-se en una cita anual de reflexió i diàleg sobre la condició humana, oferir a la societat civil un fòrum obert on participar amb experts de primer nivell en l’àmbit del pensament humanístic. A més, cerca promoure una formació en valors i el coneixement de les arrels i la història de l’ésser humà. Finalment, l’esdeveniment vol posar en valor i fomentar les humanitats com a àmbit de coneixement per a formar una ciutadania amb pensament crític i convertir a Dénia en un referent del pensament, la reflexió i les humanitats al Mediterrani.
La ciutat de Dénia conserva el llegat de la seua mil·lenària història, bressol de pobles i cultures des de fa més de 2.000 anys. Ibers, fenicis, grecs, romans, visigots, musulmans i cristians van habitar aquestes terres i van deixar la seua empremta, a més d’un
gran patrimoni històric, monumental, cultural i gastronòmic.
L’ambiciós objectiu no és un altre que el de convertir a Dénia en una ciutat universitària, culta i intel·lectual, que siga lloc de trobada, de coneixement i pensament per al desenvolupament social i territorial. En aquest context de convertir a Dénia en una ciutat universitària i referent del pensament al Mediterrani, naix Dénia, Festival dels Humanitats. Un esdeveniment cultural i social de rellevància internacional, que marcarà un abans i un després en la imatge i prestigi de Dénia, per a retornar-li la seua condició de referent del pensament, la reflexió i les humanitats al Mediterrani.
www.deniafestivaldeleshumanitats.org