Dansa València va posar en marxa en 2022 un projecte pilot per a descentralitzar i desestacionalizar el festival. Va nàixer així ‘Impuls a la Dansa’ amb la complicitat del Circuit Cultural Valencià (CCV) i l’objectiu comú d’enfortir la creació local no sols a la ciutat de València i durant les jornades d’abril en les quals se celebra el festival que organitza el Institut Valencià de Cultura, sinó promoure-la en diferents localitzacions de la Comunitat i al llarg de tot l’any.
Aquest matí s’ha presentat en una trobada informal en el Teatre Principal de València un balanç d’aquesta primera experiència i s’han anunciat les novetats de ‘Impuls a la Dansa’ 2023. A la cita han acudit tant els representants polítics i programadors culturals dels municipis i entitats participants la passada edició -Villena, Silla, El Puig de Santamaría, Aldaia i la Universitat Jaume I de Castelló- com a delegats de les cinc localitats que s’incorporen enguany, entre les quals està Dénia al costat d’Aielo de Malferit, Borriana, Almassora i el CCCE L’Escorxador d’Elx. El regidor de Cultura, Raül García de la Reina, i la tècnica de Cultura de Dénia, Maribel Font, al costat dels altres representants municipals, han sigut rebuts pel secretari autonòmic de Cultura i Esport, Ximo López; el director general del IVC, Abel Guarinos; i el director adjunt d’Arts Escèniques del IVC, Roberto García.
‘Impuls a la Dansa’ consta de dues línies de treball: la formació d’un col·lectiu de programadors i programadores d’espais escènics municipals per a acostar-los a la realitat de la creació coreogràfica que es duu a terme dins i fora del nostre territori i proporcionar-los coneixements perquè acullen a aquests creadors locals en els seus municipis i, d’altra banda, les estades i mediacions remunerades d’artistes i companyies valencianes en els municipis adherits al programa.

Impuls 2023
En 2023 el projecte estarà integrat per 10 espais: cinc dels ja implicats en 2022 i altres cinc més de nova incorporació. La coordinadora de ‘Impuls a la Dansa’, Elba Torres, ha confirmat el bon acolliment que ha tingut la iniciativa entre els municipis del Circuit en comentar que per a 2023 hi ha hagut cinc localitats que s’han quedat en reserva. L’organització espera incorporar-los en pròximes edicions.
Enguany hi ha previstes sis estades de mediació amb escoles i col·lectius, modalitat en la qual participarà Dénia; dues tècniques i dues de creació. Per a la formació es tornarà a visitar LaGranja, i L’Escorxador, i s’incorpora L’Assut de l’Art (Castelló) així com una fira estatal. Finalment, hi ha tancat una trobada amb els responsables de Pro360, el projecte homòleg català.
L’organització ha previst una acció de mediació amb els públics locals en cada espai participant, desenvolupada per DANZATE gràcies a la col·laboració del CCV.

Convocatòria a artistes
Amb la finalitat de cobrir les estades i mediacions esmentades, Dansa València obrirà en els pròxims dies una convocatòria per a la selecció de 10 projectes que seran implantats en espais públics municipals amb la participació del CCV i els espais implicats.
Aquesta convocatòria va dirigida a artistes i companyies que treballen en les àrees de la dansa i les arts del moviment i que desenvolupen proposades de creació i mediació. Els projectes tindran com a objecte la investigació, la creació, l’assaig o la producció tècnica d’un espectacle de dansa, d’arts del moviment i/o la mediació artística.
Elba Torres ha valorat positivament l’acolliment de la convocatòria en l’edició passada, per a la qual es van presentar un alt nombre de companyies i artistes professionals. “Va haver-hi proposades de totes les províncies i de perfils diversos, tant emergents com més establits, dels quals sis es van convertir en projectes realitzats. La iniciativa va suposar que 18 professionals establiren altres punts de connexió amb el territori, amb els seus diferents espais professionals i amb els seus públics”.
Les bases de la convocatòria d’enguany es podran consultar pròximament en la pàgina web de Dansa València: https://dv.ivc.gva.es/es.