L’Ajuntament i l’empresa que executa els treballs de recerca, restauració i posada en valor de la ciutat emmurallada i el castell de Guardamar del Segura han signat un acord de replanteig de les obres. En concret de la rehabilitació de la muralla ponent. La causa es deu, segons explica la regidora de Patrimoni Històric, Pilar Gay, al fet que les intervencions arqueològiques realitzades durant els últims mesos han descobert en un estat excel·lent restes de muralla datades entre els segles XIII i XIV, i que en algun punt no es desconeixia el seu traçat. “Una cosa en la base teòrica del projecte i una altra els resultats que es van obtenint conforme avança la investigació i més encara tenint en compte que estem parlant d’un espai arqueològic. D’ací el replanteig de l’actuació” subratlla la regidora.

Pilar Gai va destacar sobretot la localització de la muralla medieval cristiana del segle XIII de 2.30 metres d’ample i de 1, 5 metres d’altura de la qual a penes es tenien dades. Però també el descobriment de la part inferior de la torre campanar de l’antiga església renaixentista i del que va ser l’entrada a la ciutat emmurallada. De la mateixa forma va destacar l’aparició de ceràmica romana, ibèrica, fenícia, grega, islàmica i baixmedieval, revolta i moltes vegades reutilitzada en millores de la muralla posterior.

“Es tracta d’uns descobriments molt importants que han tret a la llum restes desconegudes o dels quals havien poc dades que posen de manifest la importància d’aquest enclavament al llarg de la història” subratlla.

En aquest sentit el responsable del museu arqueològic, Francisco Javier Parres, indica que aquests descobriments confirmen que el turó del castell va ser un lloc estratègic des de l’època antiga i fins al terratrémol de 1829 que la va destruir per complet. És a dir, des dels segles VII i VIII abans de Crist fins al segle XIX.

 

MURALLES

Els treballs de recerca que s’estan dut a terme en la muralla oest-nord del conjunt històric determinen que es tracta d’una estructura defensiva similar al sistema de cremallera. Inicia el seu recorregut des de la zona més alta (al sud) coneguda com a caserna de cavalleria i contínua cap al nord adaptant-se als contraforts del terreny fins a una tenalla defensiva situada en l’angle nord-oest del conjunt.

Aquestes obres d’investigació i rehabilitació pretenen recuperar l’espai històric fent-lo llegible i visitable. Però abans de res assegurar la conservació de les restes arqueològiques els quals mes més enllà de la història medieval del castell permeten el coneixement de l’ocupació humana del lloc de manera ininterrompuda

Ressenyar d’altra banda que els treballs que s’executen a la ciutat emmurallada-castell de Guardamar van començar al maig. Compten amb un pressupost d’un milió d’euros aportats per l’Ajuntament i els fons del programa FEDER a través de la Generalitat Valenciana. Està previst que finalitzen el mes d’octubre, moment en el qual el recinte fortificat podrà ser de nou visitat. Comptarà amb una zona de serveis i d’un centre d’interpretació que seran dissenyats en funció dels resultats de les excavacions arqueològiques i de la documentació històrica conservada.