És un pas més en el projecte de recuperació de la memòria històrica de El Campello, aquesta vegada de la mà de la regidoria de Cultura que dirigeix Dorian Gomis. El pròxim 3 de juny, amb accés lliure, es projectarà a l’auditori de la Casa de Cultura el documental “El Campello, una mar d’històries”, dirigit per Juanfran Gomis (Produccions GDP), i de 90 minuts de durada.

El treball recull la història del Campello mariner des que aquesta activitat es va convertir en la principal font d’ingressos del municipi, a la fi del segle XVIII. Segons assenyala la regidora Dorian Gomis, “l’objectiu, aconseguit amb escreix, era rescatar testimoniatges orals, documents oblidats i imatges que ens han estat cedides per a il·lustrar un treball que se sumarà a la col·lecció de documentals i llibres editats per l’Ajuntament en els últims anys.

Per a donar forma a aquest documental en concret, s’ha entrevistat a més d’una trentena de persones, entre elles Ana Baldó, Antonio Bernabeu, Antonio Esteve, Antonio González, Antonio Martínez, Carmen Galvañ, Cristina Marco, David Alavés, Enrique Garberí, Francisco García, Gerardo Muñoz, Jean Marc Baeza, José Antonio Soler, José María Lledó, José Miguel Poveda, José Ramón Gomis, Juan Bautista Palomares, Juan Francisco Felipe, Julià García, Luís Cerdà, Mari Trini Giner, María Giner, María Teresa Pagés, Marián Lledó, Mónica Alegre, Paca Lledó, Paco Bernabeu, Paco Fuensanta, Paco Gràcia, Pepe Casavella, Pepe Urios, Pere Muñoz, Rafael Gavañ, Tere Ángeles Planelles, Tomás Baeza, Vicente Alavés, Vicente Gomis Payà i Vicente Gomis Alberola.

El documental recupera fotos antigues d’escassa qualitat, per la qual cosa s’han utilitzat programes d’Intel·ligència Artificial per a obtenir qualitat estàndard i, al seu torn, poder disposar d’un arxiu òptim.

És digne de destacar que molts campelleros i campelleras s’han ofert per a cedir els seus arxius gràfics familiars. Segons el director, “sense aquesta participació hauria estat pràcticament impossible fer el treball.

Aquest treball compta amb la col·laboració d’À Punt, que també ha cedit altruistament imatges i projeccions de la desapareguda “Canal 9” que recollien a manera de reportatge el nostre passat mariner.