L’Ars Nova dona inici al seu 30é aniversari celebrant la XXI edició del festival coral que porta el seu nom. La cita tindrà lloc el dissabte 22 d’abril a les 20:30 h a l’Església de Sant Bertomeu de Xàbia, un dels esdeveniments musicals clau en la localitat. En aquesta ocasió comptaran amb dues agrupacions corals que destaquen per la seua qualitat i professionalitat.
Per una part, Music Unlimited és una agrupació coral que fou fundada l’abril del 2012 per la directora Joanna Baldwin, i com bé diu el seu nom, Música sense límits, interpreten tota classe d’estils: madrigals del renaixement, música moderna, folklòrica, etc. El seu eclecticisme és significatiu, destacant per exemple la pluralitat de nacionalitats dels seus integrants.
Per altra banda, Ars Nova tindrà el plaer de rebre de nou a Cantollano. Aquest grup de cambra es fa fundar en 1992 i des d’aleshores s’han anat embarcant en ambiciosos repertoris des de la música a capella o en col·laboració amb agrupacions de cambra o simfònico-corals i escèniques: Rèquiem i Missa de la Coronació de W. A. Mozart, Gloria de Vivaldi, Oratori de Nadal de J. S. Bach, sarsuela, musicals de Broadway, etc.
Quant a l’Ars Nova, en aquesta ocasió el seu repertori estarà en el marc del què el seu mestre, Rubén Penadés, ha donat el títol de Sons de la Terra: obres de perspectiva folklòrica, que parlen de rituals o que tenen a veure amb la natura, el pas de les estacions, etc. Les obres que integren el programa són, en primer lloc, Sator del noruec Bodvar D. Moe, i que va escriure arran dels atemptats de l’11 de setembre del 2001 de Nova York, basant-se en un palíndrom d’invocació que s’utilitza en Lapònia per estroncar les hemorràgies, i ací per extensió per detindre el vessament de sang. També podrem escoltar Tres epitafios de Rodolfo Halffter, en el que reflecteix com la figura de Don Quixot va estar molt present en els records que va portar la cultura espanyola al Mèxic en l’exili. Seguint aquest fil, la Cançó de Renaixença de Manuel Palau, significa el sentiment patriòtic, de pertinença, en la cultura valenciana. I finalment, Canto Negro de Xavier Montsalvatge, posarà focus en les cançons de l’època de les Colònies espanyoles.
L’agrupació ens anirà descobrint el seu repertori en diverses ocasions, que no sols serà aquest festival sinó també altres peces que es relacionen amb aquestes s’interpretaran la setmana vinent en el Concert d’Acomiadament de l’Orfeó de Xàbia i del seu director Pepe Mayor, que tindrà lloc el divendres 28 d’abril a les 21 h a l’Església de Sant Bertomeu i participaran junt amb la Coral Teuladina i l’Orquestra del C.A.M de Xàbia. Serà en aquest concert on Ars Nova interpretarà Neguan Orbela de Xabier Sarasola, que es basa en un poema de Mikel Sarriegi que narra la fi de l’hivern i l’inici de la primavera, o com les coses roïnes i negatives també passaran i seran de nou superades. I també interpretaran l’Ave Maria de Josu Elberdin, peça de gran bellesa de llargues i denses línies melòdiques, d’harmonia acolorida, i que es presenta com un tribut a la Mare de Déu en la seua llavor de cuidar i educar al seu fill, el Salvador del Món.
Des de l’Ars Nova volem agrair l’assistència a tot el públic que ja són 30 els anys que ens acompanya i convidar a tothom una vegada més a una de les cites més esperades, el “XXI Festival Coral Ars Nova” que tindrà lloc el dissabte 22 d’abril a les 20:30 h a l’Església de Sant Bertomeu de Xàbia, i també el Concert d’Acomiadament de l’Orfeó de Xàbia i el seu director Pepe Mayor.
Comentarios