La ficció espanyola aposta pels gèneres dramàtics davant la caiguda de les produccions de comèdia que tan presents van estar en l’oferta d’anys anteriors en la televisió generalista, segons l’informe “Les sèries espanyoles el 2021” elaborat per Teletropías, l’Observatori del discurs televisiu d’ahir i d’avui de la Universitat d’Alacant.

Durant 2021, el 82% de la producció es va focalitzar en productes de caire dramàtic, la comèdia va ocupar l’11% de l’oferta i el gènere híbrid del dramedy (comèdia i drama) va representar un 7% del total de les produccions registrades durant eixe any. Dins la producció dramàtica, els gèneres preferits van ser el documental amb un 44% i el thriller, que representa el 30% de la producció dramàtica.

“La ficció espanyola viu un moment d’esplendor derivada del bon acolliment que estan tenint les sèries en les plataformes de vídeo per encàrrec (video on demand, VDO, en anglès). No sols quant a recepció i consum, sinó també tenint en compte l’aposta per la producció pròpia i la coproducció entre les mateixes plataformes i les productores audiovisuals”, explica una de les autores de l’estudi, la professora Tatiana Hidalgo, del Departament de Comunicació i Psicologia Social de la UA.  “Hem de destacar que aquests productes seriats traspassen les fronteres nacionals, i molts han vist la llum en altres països, de manera que es converteixen en productes d’èxit fora d’Espanya. Aquest indicador postula la ficció espanyola com un producte audiovisual rendible des d’un punt de vista global, una cosa que, d’altra banda, han corroborat productes de gran èxit mundial com és el cas de la sèrie La casa de papel convertida en un fenomen de masses internacional”, afig.

Nous hàbits de consum

La ficció espanyola de les plataformes està construint, a poc a poc, un nou cànon televisiu que aborda tant la manera de fer com la manera de contar. Formalment, com destaca l’informe “Les sèries espanyoles el 2021”, s’evidencia una aposta per sèries de poques temporades i amb una mitjana de vuit capítols, a diferència de l’extensió en temporades a la qual acostumava la ficció generalista. “Menció a part mereix l’augment dels formats de minisèrie, que cada vegada adquireixen més importància en la programació general. Es tracta de píndoles de ficció que aborden narratives molt específiques, moltes vegades històriques o biopics (biogràfiques), i que s’han postulat com a productes favorits entre les audiències gràcies, entre altres coses, a la rapidesa del seu consum. Haurem de seguir de prop l’evolució de les minisèries l’any 2022 per a veure si aquesta tendència detectada continua desenvolupant-se i consolidant aquest format”, apunta Hidalgo.

La televisió generalista, per la seua part, ha reduït a nivells mínims la producció de ficció i, quan ho fa, desenvolupa productes pensats per a les seues pròpies plataformes en reproducció en continu,una cosa que permet augurar un posicionament de la ficció televisiva en les plataformes davant altres gèneres, com la telerealitat, que continuen ocupant un espai privilegiat en les graelles televisives. “Estem, per tant, davant un moment paradigmàtic en el qual els nous hàbits de consum han posicionat als formats de ficció en plataformes de lliure consum davant l’organització semàntica dels continguts de la televisió generalista”, afig la professora de la Universitat d’Alacant.

Teletropías

Teletropías, l’Observatori del discurs televisiu d’ahir i d’avui, va sorgir el 2021 al si del projecte d’investigació emergent “Ficció en línia a la carta: producció, contingut i interacció en les sèries espanyoles de les plataformes de TV in streaming (2016-2019)” concedit per la Universitat d’Alacant (GRE19-10) i liderat per la professora Tatiana Hidalgo. Encara que el seu origen resideix en un projecte que pretén mirar el present i el futur immediat de la televisió com a mitjà, pretén abordar l’estudi històric de la televisió amb la finalitat de conèixer i entendre la història televisiva i com eixa història repercuteix en les noves maneres de fer i consumir televisió.

Després del seu primer any en funcionament, Teletropías ha presentat Les sèries espanyoles el 2021. I Informe Anual de Teletropías: Observatori del discurs televisiu”, desenvolupat per Patricia Palomares, Tatiana Hidalgo i Jesús Segarra i publicat en la col·lecció “Mundo digital” de Revista mediterránea de comunicación. L’informe realitza unrecorregut per la ficció espanyolaestrenada al llarg de l’any 2021, tant en les cadenes generalistes com en lesplataformes de VDO (televisió a la carta) i aporta una radiografia de l’estat de la producció audiovisual de ficció seriada de l’any en qüestió. A més, l’informe incorpora una recopilació de fitxes tècniques de les sèries estrenades, una eina molt útil com a directori de ficció espanyola del 2021. Per a acabar, l’anuari arreplega les activitats dutes a terme per l’equip investigador, tant des del punt de vista acadèmic com de difusió, i recopila els materials divulgatius que s’han utilitzat al llarg de l’any en el marc del projecte.

La ficción española apuesta por los géneros dramáticos frente a la caída de las producciones de comedia que tan presentes estuvieron en la oferta de años anteriores en la televisión generalista, según el informe “Las series españolas en 2021” elaborado por Teletropías, el Observatorio del discurso televisivo de ayer y de hoy de la Universidad de Alicante.

Durante 2021, el 82% de la producción se focalizó en productos de corte dramático, la comedia ocupó el 11% de la oferta, y el género híbrido del dramedy (comedia y drama) representó un 7% del total de las producciones registradas durante ese año. Dentro de la producción dramática, los géneros preferidos fueron el documental con un 44% y el thriller que representa el 30% de la producción dramática.

“La ficción española vive un momento de esplendor derivado de la buena acogida que están teniendo las series en las plataformas de video on demand (VDO), televisión a la carta. No solo a nivel de recepción y de consumo, sino también teniendo en cuenta la apuesta por la producción propia y la coproducción entre las propias plataformas y las productoras audiovisuales”, explica una de las autoras del estudio, la profesora Tatiana Hidalgo del Departamento de Comunicación y Psicología Social de la UA.  “Debemos destacar que estos productos seriados traspasan las fronteras nacionales y, muchos de ellos, han visto la luz en otros países, convirtiéndose en productos de éxito fuera de España. Este indicador postula a la ficción española como un producto audiovisual rentable a nivel global, algo que, por otra parte, han corroborado productos de gran éxito mundial como es el caso de la serie La casa de papel convertida en un fenómeno de masas internacional”, añade.

Nuevos hábitos de consumo

La ficción española de las plataformas está construyendo, poco a poco, un nuevo canon televisivo que aborda tanto la forma de hacer como la forma de contar. A nivel formal, como se destaca en el informe “Las series españolas en 2021”, se evidencia una apuesta por series de pocas temporadas y con una media de ocho capítulos, a diferencia de la extensión en temporadas a la que acostumbraba la ficción generalista. “Mención aparte merece el aumento de los formatos de miniserie, que cada vez adquieren mayor importancia en la programación general. Se trata de píldoras de ficción que abordan narrativas muy específicas, muchas veces históricas o biopics (biográficas), y que se han postulado como productos favoritos entre las audiencias gracias, entre otras cosas, a la rapidez de su consumo. Deberemos seguir de cerca la evolución de las miniseries en el año 2022, para ver si esta tendencia detectada sigue desarrollándose y consolidando a este formato”, apunta Hidalgo.

La televisión generalista, por su parte, ha reducido a niveles mínimos su producción de ficción y, cuando lo hace desarrolla productos pensados para sus propias plataformas in streaming, algo que permite augurar un posicionamiento de la ficción televisiva en las plataformas frente a otros géneros, como la telerrealidad, que siguen ocupando un espacio privilegiado en las parrillas televisivas. “Estamos, por tanto, ante un momento paradigmático en el que, los nuevos hábitos de consumo han posicionado a los formatos de ficción en plataformas de libre consumo frente a la organización semántica de los contenidos de la televisión generalista”, añade la profesora de la Universidad de Alicante.

Teletropías

Teletropías, el Observatorio del discurso televisivo de ayer y de hoy, surgió en 2021 en el seno del proyecto de investigación emergente “Ficción online a la carta: Producción, contenido e interacción en las series españolas de las plataformas de TV in streaming (2016-2019)” concedido por la Universidad de Alicante (GRE19-10) y liderado por la profesora Tatiana Hidalgo. Aunque su origen reside en un proyecto que pretende mirar al presente y al futuro inmediato de la televisión como medio, pretende abordar el estudio histórico de la televisión con el fin de conocer y entender la historia televisiva y cómo esa historia repercute en las nuevas formas de hacer y consumir televisión.

Tras su primer año en funcionamiento, Teletropías ha presentado “Las series españolas en 2021. I Informe Anual de Teletropías: Observatorio del discurso televisivo”, desarrollado por Patricia Palomares, Tatiana Hidalgo y Jesús Segarra y publicado en Colección Mundo digital de Revista Mediterránea de Comunicación. El informe realiza un recorrido por la ficción española estrenada a lo largo del año 2021, tanto en las cadenas generalistas como en las plataformas de VDO (televisión a la carta) aportando una radiografía del estado de la producción audiovisual de ficción seriada del año en cuestión. Además, el informe aporta una recopilación de fichas técnicas de las series estrenadas, una herramienta muy útil como directorio de ficción española de 2021. Para terminar, el anuario recoge las actividades llevadas a cabo por el equipo investigador, tanto a nivel académico como de difusión, y recopila los materiales divulgativos que se han utilizado a lo largo del año en el marco del proyecto.